Wat te doen in: Trier


Trier werd zo’n 2000 jaar geleden gesticht door de Romeinen en is de oudste stad van Duitsland.

Trier is prachtig gelegen aan de rivier de Moezel en is omgeven door wijngaarden. In Trier zijn nog vele  overblijfselen uit de Romeinse tijd te bewonderen en het stadshart ademt de sfeer van een levendige middeleeuwse stad.

De Romeinen
Trier werd gesticht als Augusta Treverorum door de eerste Romeinse keizer Augustus in 16 voor Chr. Het is altijd een belangrijke stad geweest in het Romeinse rijk. Aan het eind van de derde eeuw na Chr. maakte keizer Diocletianus van Trier de hoofdstad van het West Romeinse rijk en een keizerlijke residentie. In die tijd had Trier de bijnaam Roma Secunda.

Na Rome
Na het verval van het West Romeinse rijk werd Trier veroverd door de Franken. Trier groeide in de eeuwen erna uit tot een belangrijke kerkelijke zetel. Ook bleef Trier belangrijk als handelscentrum aan de Moezel met een centrale rol voor de wijnhandel. Het stadscentrum van Trier is een mooi overblijfsel van vele eeuwen aan middeleeuwse bouwkunst met prachtige vakwerkhuizen en sfeervolle pleinen.

Belangrijkste bezienswaardigheden in Trier

Porta Nigra

Toegangspoort uit de 2e eeuw na Chr. Van de 11de tot de 18de eeuw was de Porta Nigra als dubbelkerk  St. Simeon in gebruik.

Geopend: april-september, dagelijks van 9-18 uur; oktober en maart, dagelijks van 9-17 uur; november-februari, dagelijks van 9-16 uur. Toegangsprijs.

Amfitheater

Dit theater werd rond 100 na Chr. gebouwd en bood plaats aan 20.000 bezoekers. Onder de arena ligt een oude kelder die toegankelijk is. In de zomer worden hier voorstellingen opgevoerd.

Geopend: april-september, dagelijks van 9-18 uur; oktober en maart, dagelijks van 9-17 uur; november-februari, dagelijks van 9-16 uur. Toegangsprijs €2,10.

Barbarathermen

Gebouwd in de 2e eeuw na Chr. De Barbarathermen waren de op twee na grootste thermen in het Romeinse rijk.

Geopend: De Barbarathermen zijn momenteel wegens renovatie gesloten maar vanaf een podium wel te zien.

Kaiserthermen

Van deze thermen zijn nog de fundamenten, een klederstelsel en een deel van het hoofdgebouw bewaard gebleven. De Kaiserthermen werden in de 4de eeuw gebouwd maar zijn nooit voltooid en het complex deed later dienst als kazerne.

Geopend: april-september, dagelijks van 9-18 uur; oktober en maart, dagelijks van 9-17 uur; november-februari, dagelijks van 9-16 uur. Toegangsprijs €2,10.

Romeinse brug

De pijlers van de Romeinse brug in Trier werden in de 2de eeuw na Chr. door de Romeinen aangelegd. De huidige bogen zijn van de 18de eeuw. De Romeinse brug is open voor het verkeer.

Basilika

Rond 310 na Chr. gebouwd als troonzaal voor de Romeinse keizer Constantijn. In de middeleeuwen werd de Basilika gebruikt als burcht voor de keurvorsten van Trier en nu doet het gebouw dienst als kerk. De Basilika is gerestaureerd nadat het door een bombardement in de tweede wereldoorlog zwaar beschadigd was geraakt.

Geopend: Pasen-oktober, op werkdagen van 9-18 uur en op zon- en feestdagen van 12-18 uur; november-Pasen, dinsdag-zaterdag van 11-12 uur en op zon- en feestdagen van 23-13 uur. Gratis toegang.

Hauptmarkt

Deze grote markt was en is het kloppend hart van het oude stadscentrum van Trier. Aan de markt staan diverse markante gebouwen uit de middeleeuwen. Op de markt staat het marktkruis uit 958.

St. Petrusdom

De Dom in Trier is gebouwd op de fundamenten van een vroege Romeinse Basilica uit de 4de eeuw. In de loop der eeuwen is de dom steeds uitgebreid en verbouwd. In de Dom in trier wordt de Heilig Rock, ofwel de heilige tuniek bewaard. Dit zou een gewaad van Christus zijn en wordt al 500 jaar in de Dom bewaard. Periodiek wordt de heilige tuniek vertoond aan de devote menigte en de volgende keer dat het zover is, is van 13 april tot 13 mei in 2012.
Geopend: Dom: april-oktober, dagelijks van 6:30-18 uur; november-maart, dagelijks van 6:30-16:30 uur. Gratis toegang.
Schatkamer: april-oktober, op werkdagen van 10-16 uur en op zon-en feestdagen van 14-16 uur; november-maart’ op werkdagen van 10-17 uur en op zon-en feestdagen van 12:30-17 uur. Toegangsprijs €1,50. Tijdens kerkdiensten is de Dom voor bezichtiging gesloten.

Musea in Trier

Oudheidkundig museum (Rheinisches Landsesmuseum). Weimarer Allee 1.
Opgravingen en kunstwerken vanaf de steentijd tot de 19de eeuw. Grote Romeinse afdeling.
Geopend: Maandag gesloten. Dinsdag-zondag van 9:30-17:30. Toegangsprijs €5.

Stedelijk museum Simeonstift. Naast de Porta Nigra.
Stadshistorie van Trier, beeldhouwwerken en schilderkunst van de middeleeuwen tot de romantiek en exposities van hedendaagse kunst.
Geopend: Maandag gesloten. Dinsdag-zondag van 10-18 uur.  Toegangsprijs  €5.

Karl Marx huis.  BrückenstraÁŸe 10.
Karl Marx werd op 5 mei 1818 in Trier geboren. Zijn geboortehuis is nu een museum.

En verder…

Onze-Lieve-Vrouwekerk
Bisschoppelijk museum
Keurvorstelijk paleis
Antieke havenkranen aan de Moezel
St. Paulinkerk
St. Matthiaskerk
St. Maximinkerk
St. Gangolffkerk
Jezuïetenkerk
Forumthermen
Driekoningen huis
Pfalzel
Schloss Quint
Schloss Monaise
Speelgoedmuseum
Bisschoppelijk  museum
Rondvaarten op de Moezel
Wandelen door de wijngaarden op het wijncultuurpad

Eten en drinken in Trier

Trier heeft een groot aanbod van leuke restaurants en bars. Trier ligt in het midden van het wijngebied van de Moezel en heeft gezellige wijnbars waar je wijnen uit de streek per glas kunt krijgen. Veel etablissementen zitten in het centrum op de Hauptmarkt en op het Domfreihof.
Bij de Dom op de Liebfrauenstrasse 10 zit Weinstube Kesselstatt. Gezellig op z’n Duits met houten tafels en ‘s zomers een groot terras. Volop keuze uit open wijnen uit de streek. Ook kun je hier eenvoudig eten.
Vlakbij op de Domfreihof zit een andere, iets modernere wijnbar: Walderdorff. Deze bar is gevestigd in een oud paleis en in het aangrenzende restaurant kun je lunchen en dineren. In de weekends wordt het restaurant ‘s avonds omgetoverd tot disco.
Verder zijn er in het centrum van Trier veel eenvoudige restaurants met een zogenaamde ‘gutbürgerliche Kuchen’: stevige kost voor niet teveel geld.
Als je iets deftiger wilt eten kan dat restaurant Schlemmereule op de Domfreihof 1b. Ook een leuk restaurant is Cumvino aan de Weberbach 75 dat onderdeel is van een kerkelijk wijngoed.
Aan de rand van Trier, grenzend aan de wijngaarden op de Olewiger Strasse 135, ligt hotel en restaurant Blesius Garten. Ongedwongen gastvrije Duitse sfeer met veel hout en eenvoudige maar prima keuken. Hier wordt ook eigen bier gebrouwen en getapt.

Omgeving van Trier

Trier ligt aan de rivier de Moezel en er worden meerdere rondvaarten georganiseerd. Net buiten Trier beginnen de wijngaarden en hier zijn prachtige wandelingen te maken. In de omgeving van Trier zijn ook nog enkele Romeinse opgravingen waaronder de Villa Borg in Perl-Borg.

VVV in Trier

De VVV van Trier zit naast de Porta Nigra op de Simeonstrasse.

Hoe je in Trier komt

Trier ligt in West Duitsland niet ver van Luxemburg.
Met de auto is het ongeveer 3,5 uur rijden  vanaf  Utrecht naar Trier. Met de trein naar Trier duurt aanzienlijk langer aangezien een aantal maal moet worden overgestapt.

Trier in het kort:

  • Trier is de oudste stad van Duitsland en werd in 16 voor Chr. door Augustus gesticht
  • In Trier zijn vele Romeinse overblijfselen bewaard gebleven
  • Bekendste gebouw van Trier is de Porta Nigra
  • Trier heeft  één  van de mooiste historische stadscentra van Duitsland
  • Trier ligt midden in het wijngebied van de rivier de Moezel

Zie ook:
Trier in drie foto’s
Hotels in Trier
Het weer in Trier

5 replies on “Wat te doen in: Trier”

we hebben met een groep vrienden een weekeindje trier geboekt voor het eerste weekeinde van oktober.we willen hier ook wat acktiviteiten
bij boeken.b.v.een boottocht en een stadswandeling onder begleiding van een gids.en een wijnproeverij.misschien is er ook nog iets anders
wat leuk is om met vrienden te doen.kunt u mij hierover wat informatie verstrekken?
met vriendelijke groet Ine Ritzen.
p.s. de groep bestaat uit 12 personen.

op de stenen pijlers van de romeinse brug rustte vroeger een houten constructie waar mensen over konden wandelen.Er wordt gezegd dat deze houten brug is afgebrand toen er verscheidene mensen over aan het wandelen waren. Vandaag de dag kan je ‘s nachts nog soms de schreeuwende mensen horen die aanwezig waren op de brug. Wetenschappers verklaren dit als het gefluit van de wind, maar de legende luidt dat er sektebijeenkomsten werden en nog steeds worden gehouden in de pijlers die toegankelijk zijn langs een verborgen tunnel. Het geschreeuw van de verbrande mensen is eigenlijk het gezang van de aanhangers van deze sekte…

ik heb van mijn vriend voor mijn verjaardag een midweekje in kellam see hoogwald gekregen in november ik ben benieuwt hoe de kerst markt zal zijn
ik wil graag meer info

12 december 2019
Zijn er vandaag geweest. Geweldige kerstmarkt in het centrum. 10tallen kerstkramen/huisjes. Zeker een bezoek waard. Parkeren makkelijk in nabij gelegen parkeergarage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.