Reizen met een handicap

Op reis gaan is voor veel mensen al spannend en de voorbereiding kan zo nu en dan wat stress veroorzaken. Toch verlopen reizen vaak gewoon zoals deze gepland zijn en doen zich geen problemen voor. Maar voor mensen met een handicap is op reis gaan nog een veel grotere uitdaging. Over het algemeen wordt reizen voor mensen met een handicap steeds beter geregeld, maar nog steeds doen zich regelmatig problemen voor.

Aandachtspunten
Op vliegvelden in Europa zijn verplichte regels gesteld omtrent invalide reizigers. Zo moeten er op de luchthaven voldoende rolstoelen aanwezig zijn en dient de luchtvaartmaatschappij ervoor te zorgen dat gehandicapten genoeg hulp hebben bij bijvoorbeeld het instappen, het uitstappen en naar het toilet gaan.
Bovendien mag een luchtvaartmaatschappij een gehandicapt persoon niet weigeren om op een vlucht mee te nemen. Over het algemeen worden deze regels nageleefd, maar het kan voorkomen dat gehandicapten toch geweigerd worden op sommige vluchten. Ook worden gehandicapten soms niet goed begeleid. Bijvoorbeeld wanneer je als gehandicapte pas een uur later dan de andere passagiers het vliegtuig uit wordt begeleid. In principe hoef je als gehandicapte niet verplicht te reizen met een begeleider, tenzij dit qua medische verzorging nodig is. Toch wordt reizen met een begeleider vaak wel als vereiste gesteld, omdat er tijdens de vlucht niet genoeg begeleiding aanwezig is.

Buiten Europa is reizen met een handicap lastiger. Zo is de begeleiding vanuit het vliegveld erg beperkt. Bovendien is het personeel van de luchtvaartmaatschappijen slecht opgeleid met het oog op de begeleiding van gehandicapten. Voornamelijk in Zuid-Amerika doet het probleem zich voor dat gehandicapten niet worden gezien als klant. Hierdoor zijn de services niet afgestemd op gehandicapten, maar alleen op reizigers zonder een beperking.

Niet alleen op vliegvelden, maar ook in veel landen buiten Europa en de Verenigde Staten is reizen met een handicap heel lastig. Zo is er weinig vervoer voor gehandicapten beschikbaar en zijn ook veel hotels voor hun niet toegankelijk.

Oplossingen
Vooral binnen Europa en de Verenigde Staten worden veel aanpassingen gedaan om reizen voor gehandicapten zo makkelijk mogelijk te maken. Enkele voorbeelden zijn:

 • Voetpaden worden verbreed
 • Het openbaar vervoer is toegankelijk en zorgt voor begeleiding
 • De aanwezigheid van liften
 • Het verbreden van gangen in bijvoorbeeld hotels en gebouwen
 • Aangepaste voorzieningen tijdens het vliegen, zo mogen gehandicapten vaak eerder het vliegtuig in- en uitstappen dan de andere reizigers
 • Speciale reisorganisaties voor gehandicapten die de gehele reis alles regelen

Tips
Wanneer je een handicap hebt, is reizen een grote uitdaging. De voorzieningen voor gehandicapten tijdens het reizen worden steeds beter, maar je kan natuurlijk ook zelf voorafgaand alles zo goed mogelijk voorbereiden. Enkele tips voor reizen met een handicap:

 • Boek een reis speciaal georganiseerd voor gehandicapten. Zo hoef je je de gehele vakantie nergens zorgen over te maken. Op de site van de NBAV vindt je meer informatie over aanbieders.
 • Wanneer je zelf een vakantie boekt, zoek dan zoveel mogelijk informatie over de betreffende accommodatie omtrent gehandicaptenvoorzieningen. Doe dit ook voor bijvoorbeeld musea en bezienswaardigheden die je wilt bezoeken.
 • Reis bij voorkeur samen met een begeleider. Dit maakt het reizen makkelijker en natuurlijk ook gezelliger.
 • Informeer het cabinepersoneel tijdens een vlucht altijd over eventuele medische risico’s. Zo kan hier rekening mee gehouden worden en wanneer dit nodig is kan het personeel u bijstaan.
 • Zorg voor een medische reisverzekering die geldig is tijdens u reis en let erop of deze ook geldig is voor mensen met een handicap.
 • Raadpleeg  uw huisarts over zaken waarmee u tijdens reis en verblijf rekening moet houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.