Nepal kiest nieuwe “levende Godin”

matani_shakya -opreis.nl-

In Nepal is Matani Shakya  door boeddhistische  en hindoestaanse priesters gekozen als  nieuwe “levende Godin” of “Kumari“.  

Matani Shakya is drie jaar oud en blijft Kumari totdat ze in de puberteit komt. Ze zal de komende jaren in een speciale tempel wonen en  worden aanbeden door zowel hindoestanen als  boeddhisten.

De kumari wordt gekozen door een raad van priesters die zoekt naar een jong meisje uit de Shakya kaste van edelsmeden. De vader van  Matani Shakya is horlogemaker. De priesters raadplegen de horoscopen van verschillende meisjes om hun keuze te bepalen. Verder moet de nieuwe levende Godin beschikken over prachtig haar, mooie ogen, een goed gebit en een gladde huid zonder littekens.

Om het ritueel luister bij te zetten moet de beoogde kandidaat een nacht alleen doorbrengen in een kamer met de koppen van ritueel  geslachte  geiten zonder bang te worden of te huilen. De driejarige  Matani Shakya heeft deze test blijkbaar goed doorstaan en werd daarmee geschikt bevonden voor haar beoogde rol.

De levende Godin woont in een speciale tempel in  Kathmandu. Ze draagt altijd rode gewaden en heeft een derde oog op haar voorhoofd getekend.  Volgens een eeuwenoude traditie is de levende Godin een incarnatie van de hindoegod Taleju. Ze is in feite een levend afgodsbeeld aan wie aanbidders hun respect bewijzen door haar voeten te “kussen” met hun voorhoofd.  

De Kumari is verder het middelpunt van diverse jaarlijkse religieuze festivals waar zij in een rijtuig wordt voortgetrokken door aanbidders en religieuzen.  

Er zijn echter mensen in Nepal die menen dat de uitverkiezing tot levende Godin geen onverdeeld genoegen is. Het meisje wordt weggehaald bij haar ouders en keert pas rond haar elfde terug naar huis. Als Kumari kan zij wel worden bezocht door familie maar veel voorgaande levende Godinnen hadden grote moeite hun leven weer normaal voort te zetten na hun periode als Kumari. Ook zouden de echtgenoten van oud Kumari’s snel doodgaan waardoor de meisjes maar moeilijk aan de man komen.

2 reacties op “Nepal kiest nieuwe “levende Godin””

Vorige week had ik de eer om de Kumari in levende lijve te ontmoeten.
Ik zag een meisje van een jaar of zeven met een rustige blik in haar ogen.
Toch waren mijn gevoelens zeer tegenstrijdig; ik begrijp de traditie en tegelijkertijd zag ik hoe er over het leven van dit meisje was beslist.

Hoewel ik de traditie niet meer van deze tijd vind, kan ik merken dat deze zeer diep is geworteld.

Ik hoop dat het meisje een gelukkig leven mag hebben als zij geen Kumari meer zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.