Graz, verrassend Oostenrijk

Graz klokkentoren
Oostenrijk is een populaire bestemming voor Nederlanders maar in de Oostenrijkse stad Graz kom je ze (nog) niet veel tegen.

Graz ligt in het Zuidoosten van Oostenrijk en is na Wenen de tweede stad van Oostenrijk. Graz heeft een prachtige historische binnenstad en is met bijna 50.000 studenten ook zeer levendig. Samen met de omliggende wijnstreek is Graz een verrassende bestemming voor een stedentrip.

De middeleeuwse historische binnenstad van Graz is Unesco werelderfgoed. Graz kent dan ook een rijk verleden met een bloeitijd in de 16e eeuw toen het Habsburgse rijk vanuit Graz werd geregeerd.

De naam Graz is een verbastering van Gra Detz, wat Slavisch fort betekent. De skyline van Graz wordt gedomineerd door de Schlossberg met daarop het eeuwenoude fort. Je kunt naar boven via een lange trap, een bergtreintje of een gloednieuwe lift dwars door de berg. Boven op de berg kun je prachtig wandelen door het park en de aangelegde tuinen. Ook heb je vanaf het plein met de klokkentoren een prachtig uitzicht over het historische centrum van Graz. Een geliefde wandeling van de inwoners van Graz is eerst met het treintje omhoog en dan langzaam weer lopend naar beneden.

De Uhrturm am Schlossberg, de klokkentoren met de gouden wijzers, staat pontificaal op de berg en is één van de meest in het oog springende gebouwen van Graz. De toren stamt uit de 16e eeuw en de vier wijzerplaten rondom de toren zijn in de 18e eeuw toegevoegd. Vanuit de hele binnenstad was de toren zichtbaar en zo wist iedereen in Graz de tijd. De klok gaf eerst alleen de uren aan, pas later kwam er ook een wijzer voor de minuten. Deze is korter dan de uurwijzer en daarmee precies andersom dan wat gebruikelijk is. Even opletten dus als je op de klokkentoren kijkt hoe laat het is.

GrazTerras
Het centrum van Graz is autovrij en dat maakt het tot een perfecte wandelstad. Wandelen is ook precies het goede tempo om de mooi binnenstad te ontdekken. De vele historische gebouwen in Graz stralen nog de grandeur uit van de Habsburgse tijd. Een stadswandeling langs deze gebouwen is dan ook de moeite waard. Tijdens je wandeling kun je regelmatig een stop maken bij één van de vele terrassen, koffiebars, restaurants en wijnbars. De mensen in Graz komen graag buiten en op zaterdagmorgen bezoekt men in vol ornaat eerst de markt, en dan een goede bar waar wordt bijgepraat en geproost.

Rondom Graz liggen enkele wijngebieden en er zijn dan ook veel lokale wijnen te krijgen, zowel wit als rood. De wijngaarden liggen in een prachtig landschap en er zijn uitgestippelde wijnroutes met bezoeken aan wijngoederen.

GrazEiland
Door Graz loopt de rivier Mur met midden in de rivier een bar op een kunstmatig drijvend eiland. Dit is een kunstproject van Vito Acconci uit 2003 in het jaar dat Graz culturele hoofdstad van Europa was. Het eiland is te bereiken via een loopbrug en kan meedalen en -stijgen met het waterniveau in de rivier. Langs de rivier lopen fietspaden die dwars door de stad naar de omliggende natuur lopen.

GrazSchlossberg

Graz in cijfers:

 • Inwoners: 280.000 waarvan 50.000 studenten
 • Klimaat: Graz en omgeving kennen een microklimaat met vrij zachte winters en warme zomers.
 • Highlights: Schlossberg met klokkentoren, historisch centrum, vele restaurants en wijnbars in het centrum, ouderwetse weelde in warenhuis Kastner & Á–hler, wijngebieden rondom de stad, Mur rivier en oevers.
 • Meer informatie over Graz via Graz Tourismus
  Bezoek Graz met de trein! Meer informatie over InterRail.

  Één reactie op “Graz, verrassend Oostenrijk”

  Graz staat zeker op mijn lijstje om te bezoeken. Leuk artikel. Ga ik er zeker bij houden wanneer ik een datum heb geprikt.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.