Weer schip vastgelopen bij Antarctica

 Voor de kust van Antarctica is opnieuw een cruiseschip vastgelopen. De Ocean Nova liep aan de grond in Marguerite Bay, zo’n 1500 km onder de zuidpunt van Zuid Amerika.

In december 2008 raakte een schip vast in het ijs en 2007 waren er twee ongelukken met cruiseschepen waarbij  één schip zonk.

De Ocean Nova van rederij Quark Expeditions liep aan de grond maar maakt geen water. De passagiers verkeren niet in gevaar volgens de rederij.  

Het schip wacht op hoog water om los te komen van de grond en de reis te kunnen voortzetten. Aan boord bevinden zich 65 passagiers en 40 bemanningsleden.

De Ocean Nova is gebouwd in Denemarken en is voorzien van een verstevigde boeg voor de winterse omstandigheden rond Groenland. Het schip wordt beschouwd als een klein cruiseschip.

De afgelopen jaren waren er meerdere ernstige en minder ernstige ongevallen met cruiseschepen rond Antarctica. Experts wijzen er op dat het aantal toeristen naar Antarctica het afgelopen jaar met meer dan 20% is gestegen naar circa 45.000 waardoor de kans op ongelukken toeneemt.

De Ocean Nova was gebouwd voor omstandigheden met ijs maar veel cruiseschepen zijn eigenlijk niet geschikt voor de wateren rond Antarctica.

Vooral voor schepen met veel passagiers aan boord voorzien de deskundigen veiligheidsrisico’s. Sommige schepen hebben wel 3000 passagiers aan boord en als die snel van boord moeten in geval van nood, is er gewoonweg niet de capaciteit bij de reddingsdiensten om zulke aantallen aan te kunnen.

Het lijkt dan ook aan te bevelen om goed uit te kijken bij wie je boekt als je een cruise rond Antarctica maakt. Punten van aandacht zijn de grootte van het schip en de vraag of het schip stevig genoeg is voor de zware ijsgang rond Antarctica.

UPDATE: Alle passagiers zijn van de Ocean Nova afgehaald.

Zie ook:
Cruiseschip vastgelopen bij Antarctica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.