Vakantie is gevaarlijk, kleinere lepels en kamperen

Enorme verliezen in de luchtvaart, piloten van de KLM aan het werk gezet op de grond, druk uit Den Haag om de vliegtaks te retourneren, kleiner bestek in het vliegtuig, het beste vliegveld ter wereld, kamperen in de natuur is populair, vakantie is gevaarlijk volgens Buitenlandse Zaken…

Luchtvaartcrisis
Dat de economische crisis de luchtvaart hard raakt is inmiddels wel duidelijk. IATA, de overkoepelende organisatie voor luchtvaartmaatschappijen, verwacht dat alle vliegmaatschappijen in 2009 een gezamenlijk verlies zullen lijden van $9 miljard. De situatie voor de luchtvaart verslechtert nog steeds volgens IATA. In maart werd nog een verlies van $4,7 miljard voorspeld.

Piloten bij de KLM
En de economische malaise raakt ook de KLM. En in een creatieve poging om kosten te besparen heeft de KLM haar piloten een brief gestuurd waarin zij worden gevraagd om mee te helpen met werk op de grond zoals het innemen van de bagage en helpen in de lounges. Op vrijwillige basis weliswaar maar nog niet zo lang geleden totaal ondenkbaar. De piloten reageren wisselend. Sommigen willen zich wel inzetten in deze moeilijke tijd maar anderen peinzen er niet over en vinden het beneden hun achting.

Teruggeven vliegtaks
Staatssecretaris van Financiën, Jan Kees de Jager, mengt zich in de strijd om het terugbetalen van de vliegtaks. Reisorganisaties moeten reizigers nog zo’n €20 miljoen aan onterechte vliegtaks terugbetalen maar treuzelen omdat ze vinden dat de administratieve kosten te hoog zijn. De Jager heeft bij RTL gezegd dat de vliegtaks gewoon moet worden terugbetaald.

Kleinere lepels aan boord
Vliegmaatschappijen proberen uit alle macht kosten te besparen. Een belangrijke kostenpost is brandstof en dus worden er allerlei pogingen ondernomen om vliegtuigen lichter te maken om zo brandstof te besparen. Zo worden er nieuwe vliegtuigstoelen ontwikkeld die 30% lichter zijn en wordt er in de toekomst meer gebruik gemaakt van licht carbonfiber. Ook gaan luchtvaartmaatschappijen steeds beter kijken wat ze meenemen aan boord. Als het vliegtuig niet vol zit wordt bijvoorbeeld minder water en eten meegenomen. En sommige maatschappijen verstrekken geen kranten en magazines meer aan boord. Scheelt weer een paar kilo. En dat echt elke gram telt bewijst JAL uit Japan. Zij hebben om gewicht te besparen hun bestek een centimeter korter gemaakt.

Aer Lingus
Dit keer geen nieuws over Ryanair maar over de andere Ierse luchtvaartmaatschappij. Aer Lingus start vanaf 25 oktober een dagelijkse lijndienst tussen Eindhoven en Londen Gatwick.

Nieuw superhotel in Turkije
Vlak bij Antalya in Turkije is afgelopen week het Mardan Palace Hotel geopend. Het is weer zo’n hotel waar de superlatieven van afdruipen, bedacht voor de economische crisis maar opgeleverd in een moeilijke tijd voor de reisbranche. Het hotel heeft meer dan €1 miljard gekost en is superdeluxe. Overdaad in Oriëntaalse stijl: veel glimmers, veel krullen, veel marmer en waarschijnlijk veel Russische gasten. De eenvoudigste kamer kost ongeveer €400 per nacht.

Vakantie is gevaarlijk
Ja ja, het is me weer eens wat. Volgens het ministerie van Buitenlands Zaken wordt een kwart van de Nederlanders die in het buitenland op vakantie zijn beroofd of mishandeld. Het lijkt mij nogal stug eerlijk gezegd. Het onderzoek is onderdeel van een campagne “Wijs op reis”. Opreis.nl heeft ook een paar handige checklists voor je vakantie.

Vakantie is gevaarlijk II
En ook de dieren in het buitenland zijn gevaarlijk. In de Rode Zee bij Egypte is een FranÁ§aise overleden na een aanval door een haai. Zij was aan het duiken nabij de plaats Marsa Alam en heeft waarschijnlijk geprobeerd om haaien te lokken met voedsel. Een haai hapte echter in haar been waarna zij is doodgebloed.

Kamperen
Kamperen is populair dit jaar en daarvan profiteren ook de natuurkampeerterreinen in Nederland. In mei kregen de natuurcampings 20% meer bezoekers dan vorig jaar. Natuurkampeerterreinen zijn kleine eenvoudige campings die zoveel mogelijk onderdeel zijn van de omliggende natuur. Er zijn 140 natuurkampeerterreinen in Nederland. Foto’s van  natuurcamping Fort Spion in Loosdrecht.

Beste vliegveld ter wereld
Incheon International Airport in Seoul (Zuid Korea) heeft de World Airport Award voor de beste luchthaven ter wereld gewonnen. De uitverkiezing gebeurt op basis van beoordelingen van meer dan 8,5 miljoen passagiers in de periode 2008/09. Tweede werd het vliegveld van Hong Kong, derde werd  Singapore Changi Airport. Alle drie Aziatische vliegvelden dus. Aziatische vliegvelden en vliegmaatschappijen hebben al jaren een goede reputatie vanwege hun service en klantvriendelijkheid.

Één reactie op “Vakantie is gevaarlijk, kleinere lepels en kamperen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.