Souvenirs uit… Bali

Indonesie - Bali
Bali is de laatste jaren uitgegroeid tot een zeer populair vakantiegebied. Met een mix van prachtige rustgevende stranden, bijzondere cultuur en levendige steden is Bali uniek en een heerlijk eiland om van de dagelijkse sleur te ontsnappen. Bali is het bekendste eiland van Indonesië en onder de Nederlanders misschien wel het bekendste vakantie-eiland. Tempels in overvloed, locals die je liefdevol ontvangen, heerlijk eten en prachtig handwerk dat voor je neus gemaakt wordt. Bali heeft een karakteristieke cultuur waar alle souvenirs van Indonesië samen komen. Daarom wil je niet met lege handen naar huis.

Houtsnijwerk

Iedereen die wel eens naar Bali op vakantie is geweest, weet dat er veel kunst te vinden is op het eiland. Á‰én van haar bekendste producten is het houtsnijwerk dat secuur met de hand gemaakt wordt. Het wordt door kenners genoemd als het beste houtsnijwerk wat er ooit gemaakt werd. Tegenwoordig zijn er erg veel houtsnijwerken te vinden in steden als Masa, Desa Sesela en Ubud, maar pas op. Bij veel van deze werken gaat het om massaproductie die speciaal voor de toerist gemaakt wordt. Let daarom goed op de prijs en details van het houtsnijwerk voordat je iets koopt. De meeste houtsnijwerken zijn vrij grof en hebben een dierfiguur, wat kracht uitstraat.

Sasak handwerk

Houtsnijwerk is niet het enige handwerk product waar de Balinezen bekend om staan. Het traditionele Sasak handwerk is prachtig. De gevlochten manden en aardewerk kruiken, borden en schalen worden in het plaatsje Sasak op de traditionele Balinese wijze gemaakt. Soms kan je zelfs de productie van je eigen mand of kruik van begin tot eind aanschouwen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor het maken van een traditionele Indonesische sarong. Je zult deze wikkelrok, die om het lichaam wordt geslagen, veelvuldig zien op het eiland.

Dieren

Het is soms lastig te zien welke producten je wel en welke producten je niet mag uitvoeren naar Nederland vanuit Bali. Het is in ieder geval ten strengste verboden producten in te voeren die gemaakt zijn van dieren. Denk hierbij aan kettingen met haaientanden, souvenirs gemaakt van ivoor of kleden met een tijgerprint. Op Bali worden erg veel van dit soort producten aangeboden voor toeristen voor relatief lage prijzen. Daarom moet je altijd uitkijken bij de aanschaf van bijvoorbeeld een leren tas. Op Bali zijn zeer veel exotische en uitstervende dieren te vinden. Wees daarom slim en koop geen dierenproducten om deze toeristenproductie tegen te gaan. Daarnaast is het ook verboden om een echte slangenleren tas mee naar Nederland te nemen.

Antiek

Bali heeft een prachtige en imposante cultuur. Op elke hoek van de straat is wel een tempel te vinden en op de plaatselijke marktjes worden allerlei producten aangeboden die typerend Balinees of Indonesisch zijn. Denk bijvoorbeeld aan oude Nederlandse munten of oud aardewerk. Er is veel namaak werk in de omloop dat gewoon het vliegtuig in mag, maar op Bali worden ook veel antieke voorwerpen opgegraven door locals om te verkopen. Antiek is in trek bij toeristen en het aantal opgravingen groeit evenredig met de toename van toeristen. Dit antiek mag absoluut niet ingevoerd worden naar Nederland. Let daarom goed op bij de aanschaf van deze voorwerpen, want bij een echt antiek stuk aardewerk kan, naast een fixe boete, een zeven jaar durende gevangenisstraf vast zitten.

Bali is een waanzinnig land met prachtige producten, maar wees alert bij de aanschaf van souvenirs, want de verkopers kunnen je van alles wijs maken over de echtheid of nepheid van een voorwerp. Wil je er echt zeker van zijn dat je geen antiek meevoert naar Nederland? Haal dan eerst een brief bij de archeologische dienst waarin toestemming wordt gegeven voor de export van het voorwerp.

Foto credit: Flickr

3 reacties op “Souvenirs uit… Bali”

Beste, wij gaan naar Bali, en zou graag van dat prachtig houtsnijwer meebrengen, is er een specifieke houtsoort die niet mag ingevoerd worden ?
Mvrgr. Ann van Herreweghe

Beste Ann, bedankt voor je bericht. Ons advies is om contact op te nemen met de douane. De Douane App is een hele handige manier om uit te zoeken wat wel en niet mag worden ingevoerd. Deze app vind je in de iTunes appstore of via Google Play.

Hallo, hoe kan ik het beste souveniers overlaten komen vanuit bali naar Nederland, die niet in mijn koffer passen. Gr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.