Milieuzone Brussel: registreer je auto vooraf

De milieuzone Brussel is ingevoerd in januari 2018 en wordt sinds het najaar van dit jaar actief gehandhaafd.

Dat betekent dat als je met je Nederlandse auto Brussel in wilt, je vooraf je auto dient te registreren. Dit registreren kan alleen online op een speciale website en is gratis.

Om te mogen rijden in Brussel met je auto met Nederlands kenteken, moet deze wel aan de voorwaarden voldoen. Maar alleen voldoen aan de voorwaarden is niet genoeg: je moet je auto ook registreren. Pas met registratie mag je Brussel inrijden. De registratie is drie jaar geldig maar vervalt als de auto wordt verkocht. De nieuwe eigenaar moet dan opnieuw zelf de auto registreren.
Na registratie ontvang je een email met de bevestiging van de registratie. De registratie wordt centraal bijgehouden. Je ontvangt geen sticker of document.

Milieuzone Brussel voor benzine

De volgende auto’s met benzinemotor mogen de milieuzone Brussel inrijden. Als je auto aan onderstaande voorwaarden voldoet, heb je in principe toegang met je auto tot Brussel. Denk er wel om dat alleen voldoen aan de voorwaarden niet voldoende is. Je moet je ook registreren. Verderop in dit artikel vind je de website waar dit kan.

Milieuzone Brussel voor diesel

Voor auto’s en bestelwagens op diesel gelden de volgende normen om Brussel in te kunnen rijden. Ook hier geldt: alleen voldoen aan de norm is niet voldoende, je dient ook online een registratie aan te vragen.

We bespreken in dit artikel alleen de normen voor auto’s en bestelwagens. De milieuzone geldt echter voor alle voertuigen.

Als je auto niet aan de normen voldoet kun je een dagpas aanvragen om toch de Lage Emissiezone (LEZ) in te kunnen. Een dagpas kost €35 en moet online worden aangevraagd.

Controle op de LEZ gebeurt met camera’s. Als je geen geldige registratie voor de milieuzone hebt, kan je hiervoor een boete krijgen van €150 of meer.

Auto registreren milieuzone Brussel

De registratie van auto’s met een buitenlands kenteken voor de milieuzone Brussel dient online te gebeuren. Dat kan op de website: https://lez.brussels/nl/
Voor de registratie dien je een afbeelding van je kentekenbewijs te uploaden.
Registratie kan alleen op deze website en is gratis.
Ook een dagpas kun je hier aanvragen.

Om te kijken of je auto toegelaten kan worden is er een online tool: http://sim.lez.brussels/intro

Meer informatie over de lage emissiezone staat hier: https://www.brussel.be/lez