Hemelvaart, seks en zeilen

Nederlanders willen evenveel uitgeven op vakantie, zeilen tussen de waddeneilanden, nieuwe routes Martinair, Schiphol gaat elektrisch rijden…

 Een selectie uit het reisnieuws van de afgelopen dagen.

Populairste dagattracties 2008
HEt NBTS heeft een top 20 gemaakt van de populairste dagattracties in Nederland. De Efteling voert de lijst aan met 3,3 miljoen bezoekers gevolgd door de rondvaarten in Amsterdam met 2,7 miljoen. Dierentuinen zijn populair onder de dagjesmensen. De derde plek wordt gedeeld door Diergaarde Blijdorp en Burgers’ Zoo met allebei 1,6 miljoen bezoekers. Ook de Beekse Bergen, het Dolfinarium, Ouwehands dierentuin en de dierentuinen in Amersfoort en Emmen staan in de top 20. De lijst wordt afgesloten door het sexmuseum dat ruim 500.000 bezoekers had.

Verkeersdrukte Hemelvaart
De ANWB komt traditiegetrouw met een filewaarschuwing voorafgaand aan een vakantieperiode. Ook nu weer voorspelt de wielrijdersbond vakantiedrukte op de wegen voorafgaand aan het hemelvaartsweekeinde. Ook op hemelvaartsdag zelf kan wel eens druk worden op de weg met dagjesmensen.

Seks op het strand verboden
In Tossa de Mar nabij Llorret de Mar in Spanje zijn ze de overlast van jongeren een beetje zat en dus hebben ze een verbod afgekondigd op seks in het openbaar. Ook openbare dronkenschap zal harder worden aangepakt. De Spanjaarden volgen hiermee het voorbeeld van Dubai waar onlangs ook strengere regels werden ingevoerd.

Zeilen tussen de Waddeneilanden
Deze zomer wordt er een zeilende dienstregeling  geïntroduceerd  tussen de waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling en Ameland. Van 6 juli tot en met 21 augustus vaart de historische zeilklipper Willem Jacob elke dag tussen twee eilanden.  De dienstregeling biedt toeristen de mogelijkheid in één week vier waddeneilanden te bezoeken en te zeilen op een gerestaureerd zeilschip uit 1889. Er zijn arrangementen samengesteld met Stayokay en je kunt ook een overnachting op het zeilschip boeken.

KLM gaat in hotelkamers en autoverhuur
Via de site van de KLM kun je sinds kort ook hotelkamers en en auto’s huren. De KLM wil blijkbaar meer dan alleen vliegtickets verkopen. De hotelkamers worden verkocht in samenwerking met Booking.com. Aangezien de site van de KLM vrij smal is, vind ik het overzicht van de hotels niet zo duidelijk als bij booking zelf of als op een totaal willekeurige andere web site voor hotelreserveringen als hotels.opreis.nl (ook op basis van booking.com). Kijk en oordeel zelf.

Martinair
KLM dochter Martinair vliegt vanaf komend  winterseizoen  niet meer naar Miami. In plaats daarvan wordt gevlogen naar Orlando dat dichter bij de pretparken in Florida ligt. Martinair gaat in het winterseizoen ook naar Mombassa in Kenia vliegen.

Vakantiebudget
Het Nibud (Nederlands instituut  voor budgetvoorlichting) heeft onderzoek gedaan naar de geplande bestedingen van Nederlanders op vakantie. En daaruit blijkt maar weer eens wat crisis anno 2009 betekent. 25% zegt meer uit te gaan geven dan vorig jaar terwijl 40% hetzelfde denkt te besteden. En dan is er ook nog 25% die minder wil gaan uitgeven. 10% weet het niet.

Schiphol
Schiphol wil graag laten zien dat ze erg begaan zijn met het milieu en daarom wordt er de komende maanden getest met een elektrische auto op de luchthaven. De auto heet Th!ink City en heeft een top van 100 km p/u. Op dit moment rijdt 10% van de bedrijfswagens op Schiphol op biodiesel die gemaakt is van koolzaad van boerderijen uit de omgeving. Ook krijgt Schiphol op het dak van een van de  gebouwen  een speciaal dak dat stikstofoxiden uit de lucht moet filteren. Het nieuwe dak is een proef in samenwerking met TNO.  

Tuinen in Zwitserland
In Zwitserland veel aandacht voor tuinen en natuur. Van  18 mei tot 19 september 2009  wordt onder de naam Gartencity  Zürich  2009 de hele binnenstad van  Zürich  omgevormd tot grote stadstuin.
In Lausanne wordt van  20 juni tot 24 oktober 2009 Lausanne Jardins georganiseerd waar landschapsarchitecten uit verschillende landen 30 tuinen hebben  aangelegd  op pleinen, straten, trappen en daken in de stad.
Meer informatie op de web site van het Zwitsers verkeersbureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.