La Grotte Chauvet-Pont d’Arc

ChauvetStier
De grot van Chauvet in de Franse Ardèche zijn een schitterend voorbeeld van prehistorische menselijke kunst.

Onlangs opende een exacte replica van de grot haar deuren voor het grote publiek. In deze grot is het grootste deel te bewonderen van de honderden rotstekeningen in de grot van Chauvet.

Pas in 1994 werd de grot van Chauvet ontdekt door de moderne mens. Drie paleontologen, waaronder Jean-Marie Chauvet naar wie de grot vernoemd is, stuitten bij toeval op het enorme grottencomplex dat 20.000 jaar geleden door een aardverschuiving werd afgesloten van de buitenwereld. Door de constante condities in de grot zijn de tekeningen al die tijd perfect bewaard gebleven.

ChauvetNeushoorn

In de grot zijn honderden tekeningen aangebracht. Er zijn vooral veel tekeningen van dieren, meer dan 400 in totaal. Maar er zijn ook andere tekeningen zoals die van een menselijke hand.

ChauvetHand

Wetenschappers denken dat de tekeningen 35.000 jaar oud zijn, waarmee het de oudste ontdekte kunstuitingen van de mens zijn.

Om de tekeningen in de grot te beschermen maar deze toch toegankelijk te maken voor het publiek is een paar kilometer verderop een exacte replica van de grot, inclusief tekeningen, gebouwd. De grot is ondergebracht in een spectaculair gebouw dat prachtig opgaat in het ruige landschap van de Ardèche.

Nadat eerste de grot van Chauvet op ware grootte is nagebouwd met behulp van de modernste technieken, zijn daarna de tekeningen aangebracht. Het hele project heeft acht jaar geduurd maar het resultaat is spectaculair.

Op de website van de grot van Chauvet staat meer informatie over het project, openingstijden en reserveringsmogelijkheden.

GrotChauvet

ChauvetTekeningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.