Zagreb, buitenleven in een historisch decor

Zagreb
Zagreb is de hoofdstad van Kroatië en is dankzij de prachtige binnenstad, het aangename weer en het brede aanbod aan attracties en terrassen een aantrekkelijke stad om een paar dagen door te brengen.

Geschiedenis van Zagreb

Zagreb is in 1850 ontstaan uit het samengaan van twee dorpen, Kaptol en Gradec. Deze plaatsen waren al veel langer bewoond, waarbij Kaptol vooral een kerkelijk centrum was, nu nog te herkennen aan de grote kathedraal die er staat.

Dit deel van Zagreb dateert uit de middeleeuwen en wordt de bovenstad genoemd. Hier vind je kleine straatjes, kerken en oude gebouwen. Bijzonder is de straat met de eeuwenoude houten huisjes vlakbij de kathedraal. In de communistische tijd keek men er niet naar om, nu is het erfgoed.

Nieuwer is het deel van Zagreb tussen de bovenstad en het station, de benedenstad. Dit deel is gebouwd in de 19e eeuw toen Zagreb deel uitmaakte van het Habsburgse rijk. Hier vind je statige gebouwen, brede lanen en grote, geometrisch aangelegde parken.

In de 20e eeuw is Zagreb veel verder uitgebouwd in de vlakte aan de ander kant van de rivier de Sava. Hier wonen inmiddels de meeste van de bijna één miljoen inwoners van Zagreb maar reiziger heb je er niet veel te zoeken.

Bezienswaardigheden in Zagreb

Zagreb is een stad waar de mensen buiten leven. De bovenstad is haast één groot terras met oneindig veel restaurants en bars. De straat Radićeva is een aaneenschakeling van café’s en restaurants en de terrassen zitten er altijd vol.

Ook een aanrader in de bovenstad is de Dolac markt, vlakbij de kathedraal van Zagreb. Op de markt waar de stalletjes allemaal zijn voorzien van een rode parasol worden groente, vlees en vis uit de regio verkocht.

Iets verderop staat de kathedraal van Zagreb met daarnaast de bijzondere houten middeleeuwse huizen. Vanaf de kathedraal loop je in een paar minuten naar het grote plein van Zagreb, het Jelačića plein vernoemd naar een Kroatisch veldheer die op het plein is vereeuwigd in een standbeeld waarop hij te paard zijn zwaard trekt alsof hij ten strijde trekt. Dat deed hij dan ook en vooral tegen de Hongaren. Toen het beeld werd geplaatst stond het standbeeld dan richting Hongarije opgesteld. Tijdens het communisme is het standbeeld weggehaald maar toen het in 1991 werd teruggeplaatst, werd de richting van het beeld omgedraaid om de Hongaren te plezieren.

In een deel van de bovenstad van Zagreb zijn er als straatverlichting nog ouderwetse gaslantaarns. Tweehonderd zijn het er nog en ze worden iedere avond aangestoken door twee lantaarnopstekers. Een andere traditie die in ere wordt gehouden is het dagelijks afschieten van een kanon. Als sinds 1242 wordt iedere dag om 12:00 uur vanaf de LotrŠ¡Äak toren een kanonschot gelost om te herdenken dat Zagreb toen door de Hongaarse koning als vrije stad werd betiteld. Bij deze toren loopt ook het blauwe bergtreintje dat je richting benedenstad vervoert.

ZagrebCollage

De benedenstad van Zagreb straalt de grandeur uit van het Habsburgse rijk. Statige panden langs brede, rechte lanen en grote parken. In dit deel is een groene gordel van aaneengesloten parken aangelegd waarvan ook de botanische tuin deel uitmaakt. Bij deze parken vind je ook enkele van de vele musea in Zagreb. In deze groene gordel ligt ook het vijfsterren Esplanade hotel. Dit hotel werd speciaal gebouwd als luxe halteplaats voor reizigers van de Orient Express.

Zagreb heeft ongelooflijk veel musea. Natuurlijk zijn er de musea met kunst, met historie van de stad en omgeving en is er het ook voor kinderen interessante technische museum, maar daarnaast kent Zagreb een groot aantal musea die een zeer specifiek en niet alledaags thema belichten. Wat dacht u bijvoorbeeld van het jagersmuseum? Te generiek? Het museum van de champion wellicht? Of dat van de boerenopstand? Een groot succes is ook het “Museum of broken relationships”.

Culinair Zagreb

Zagreb heeft een rijk aanbod aan restaurants, café’s en clubs. In de bovenstad vind je vele leuke plekken, variërend van eenvoudig tot hip of exclusief. Veel straten en pleinen staan vol met terrassen en zitten vol zodra het mooi weer wordt.
Een streekgerecht dat door de bewoners van Zagreb steeds wordt aanbevolen is Struckli, een gerecht met gevuld deeg. Bijzonder is dat Struckli zowel zoete als hartige varianten kent. Het wordt dan ook als voor- en als nagerecht gegeten. Zeker de moeite van het proberen waard.

Al met al is Zagreb een verrassende en veelzijdige stad waar je met veel plezier een paar dagen kunt doorbrengen. Zagreb is te bereiken met de auto, de trein en het vliegtuig.

Meer informatie over Zagreb via Zagreb Touristinfo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.