Vliegtaks raakt KLM

Schiphol

KLM heeft in juli en augustus 230.000 minder passagiers vervoerd dan vorig jaar. Directeur Peter Hartman maakte dat vandaag bekend.

Volgens Hartman is de daling een direct gevolg van de onlangs ingevoerde vliegtaks. Hierdoor zouden minder reizigers kiezen voor Schiphol als vertrekpunt. Hartman schat de schade voor de KLM voor het gehele jaar op €500.00 terwijl hij voor Schiphol een omzetdaling van €1.000.000 verwacht.

De vliegtaks werd per 1 juli ingevoerd in Nederland. In 2012 wordt er een vliegbelasting ingevoerd voor de hele EU. De vliegtaks heeft ten doel de CO2 uitstoot van de luchtvaart te belasten en het enthousiasme voor vliegen te beperken.

Dat laatste lijkt gelukt voor wat betreft de keuze van luchthaven. Luchthavens net over de grens hebben al aangegeven dat ze deze zomer veel meer Nederlandse passagiers hadden dan vorig jaar.  

Of de vliegtaks daarmee zijn doel van CO2 reductie bereikt valt te bezien maar het wordt in elk geval niet meer boven de Haarlemmermeerpolder uitgestoten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.