Tolvignet kapot door ruitschade? Zo krijg je je geld terug

ecovignet frankrijk
Binnenkort lekker op vakantie naar de Alpenlanden of het zonnige zuiden? Dan is het slim om na te gaan of je auto goed verzekerd is. Je autoverzekering vergelijken is zo gebeurd. Maar ook niet onbelangrijk: zoek van tevoren uit welke milieustickers en tolvignetten je nodig hebt in de landen waar je doorheen rijdt. En hoe zit het als je dure vignet beschadigd raakt door een kapotte autoruit? Kun je je geld dan terugkrijgen?

Vignet kost paar tientjes
Voor een tolvignet betaal je snel tientallen euro’s. Maar heb je geen vignet en word je aangehouden door de politie? Dan wordt het helemaal een dure grap. Je kunt dus maar beter de juiste vignetten aanschaffen.

Afhankelijk van je bestemming, heb je meerdere vignetten nodig. Als bijvoorbeeld Kroatië je vakantieland wordt, heb je een vignet nodig voor Oostenrijk en Slovenië. En wil je onderweg nog een stad bezoeken? Dan komt daar misschien nog een milieusticker bij. Informeer van tevoren goed wat je nodig hebt, bijvoorbeeld bij de ANWB.

Ruitschade: in drie stappen je geld terug
Een kras of deuk in je ruit is helaas zo ontstaan. En het wordt helemaal vervelend als dit precies op de plek gebeurt waar je je vignet hebt opgeplakt. Een nieuw vignet kopen is dan de enige optie, maar het geld van het oude vignet kun je gelukkig vaak terugkrijgen.

Neem eerst contact op met je autoverzekeraar. De kans bestaat dat zij de kosten van je tolvignet vergoeden. Is dat niet het geval? Neem dan de volgende stappen:
1. Vraag je autoverzekeraar om een schriftelijke bevestiging dat zij de kosten van je tolvignet niet vergoeden.
2. Vraag de ruithersteller om het stuk oude ruit met het tolvignet te bewaren. En bewaar de factuur van de ruitvervanging.
3. Stuur de verklaring van je verzekeraar, het stuk ruit en de factuur van de ruithersteller naar de douane van het betreffende land.
We adviseren je om, voordat je wat instuurt, eerst contact op te nemen met de douane. Zo weet je zeker dat je de juiste procedure volgt. In de meeste gevallen krijg je je geld terug.

Vignet in digitale vorm
Digitale tolvignetten zijn steeds meer in opkomst. De zogenaamde bip&go badges die je op de Franse en Spaanse snelwegen kunt gebruiken zijn erg populair. In Italië heb je de ViaCard. Aan deze kaart is een bepaald toltegoed gekoppeld. Je kunt het vergelijken met pre-paid telefoonkaarten.
Ook zijn er elektronische betaalkastjes voor onder meer de Franse en Italiaanse tolwegen op de markt. Deze kastjes hebben de grootte van een klein luciferdoosje. Je bevestigt ze bij de achteruitkijkspiegel. Zo’n kastje-op-naam is gekoppeld aan je rekening (automatische betaling). De batterij gaat ongeveer zeven jaar mee.

Nog een paar handige weetjes
• In Duitsland hoef je nog steeds géén tol te betalen op de snelwegen.
• In de grote Duitse steden is een milieusticker wel verplicht. Je kunt deze op meerdere Nederlandse websites bestellen vanaf ongeveer twaalf euro. Deze zogenaamde Umweltplakette zijn ook te koop bij Duitse benzinestations (prijzen variëren van vijf tot twintig euro).
• In de Franse stad Lyon hoef je géén milieuvignet te hebben als je op de Route Soleil / ringweg Lyon blijft rijden en de stad dus alleen maar passeert. Parijs is een permanente milieuzone, een milieuvignet in de Franse hoofdstad is dus wél verplicht.
• In Zwitserland is een tolvignet verplicht, maar deze geldt niet voor de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel. Daarvoor betaal je nog eens extra tol.