Milieusticker Frankrijk: strengere milieunormen voor auto’s

ecovignet frankrijk

De milieusticker voor steden in Frankrijk is vanaf 1 juni 2016 ingevoerd en in sommige steden al verplicht. Om luchtvervuiling terug te dringen kunnen Franse steden een milieuzone instellen waarbinnen alleen voertuigen mogen komen die een milieusticker of ecovignet hebben.

[themify_button style=”outline flat” color=”#fff” link=”https://www.vignetbestellen.nl/milieusticker-frankrijk?utm_source=opreis&utm_medium=referral&utm_campaign=milieustickerfrankrijk” target=”_blank”]Bestel de milieusticker Frankrijk[/themify_button]

Deze Franse maatregel heet Crit’Air en is vergelijkbaar met de milieuzones in Duitsland.

De milieusticker of Ecovignet

Bij steden waar een milieuzone geldt, mag je de stad alleen in wanneer je een milieusticker hebt. De milieusticker wordt een ‘ecovignet’ genoemd. Er zijn zes verschillende milieustickers voor verschillende voertuigen.
Welke kleur sticker je nodig hebt, hangt af van het soort voertuig, hoe oud de auto is en de hoogte van de emissie. Vanaf 1 juli 2016 zijn de stickers verkrijgbaar voor de Franse bevolking. Als buitenlander kan je pas vanaf 1 mei 2017 een milieusticker aanschaffen. De prijs van een milieusticker is niet erg hoog, deze ligt rond de 5 euro.

Het gebruik van de milieusticker start op 1 februari 2017, met uitzondering van buitenlanders die de sticker pas vanaf 1 mei kunnen aanschaffen. Elke stad mag zelf bepalen of zij een milieuzone willen hanteren en hoe streng deze is. Wanneer je een auto hebt die ‘schoon’ rijdt, kan je voordelen ondervinden zoals gratis parkeren en toegang tot gebieden waar vervuilende voertuigen verboden zijn.

Milieusticker Parijs

Vanaf 1 juli 2016 is er in Parijs al een milieuzone ingesteld. Binnen de zone van Parijs binnen de ring geldt een milieuzone, waar oude voertuigen van voor januari 1997 verboden zijn. Ook voor buitenlandse voertuigen geldt deze regel. Motorfietsen mogen niet ouder zijn dan juni 2000.

Wanneer je wel met een te oud voertuig binnen de ring rijdt, riskeer je een boete van 35 euro. Vanaf 2017 wordt deze boete verhoogd naar 68 euro.

Het verbod op deze voertuigen geldt op werkdagen tussen 8.00 uur en 20.00 uur. Buiten deze tijden zijn deze voertuigen niet verboden binnen de ring. Wanneer de luchtvervuiling extreem hoog is, kan het complete centrum afgesloten worden voor voertuigen. Wel mogen hulpdiensten, het openbaar vervoer en elektrische voertuigen blijven rijden.

Milieusticker Frankrijk voor buitenlandse auto’s

De Crit’air wetgeving is per 1 juni 2016 ingevoerd, de ecovignetten zijn voor Franse auto’s vanaf 1 januari 2017 verplicht.
Buitenlanders kunnen pas per 1 mei 2017 een ecovignet kopen. Tot die tijd gelden de regels in sommige steden, zoals Parijs, echter al wel voor auto’s met een buitenlands kenteken.

Meer informatie vind je op certificat-air.gouv.fr

Crit’Air, de verschillende Ecovignetten voor Frankrijk

Voor 100% elektrische voertuigen of met een waterstofmotor.

Ecovignet groen

Voor 100% elektrische voertuigen of met een waterstofmotor.
Auto's met benzinemotor vanaf 1 januari 2011.

Ecovignet paars

Auto’s met benzinemotor vanaf 1 januari 2011.
Benzine: auto's tussen 1/1/2006 en 31/12/2010 Diesel: na 1/1/2011

Ecovignet geel

Benzine: auto’s tussen 1/1/2006 en 31/12/2010
Diesel: na 1/1/2011
Benzine: auto's tussen 1/1/1997 en 31/12/2005 Diesel: auto's 1/1/2006 en 31/12/2010

Ecovignet oranje

Benzine: auto’s tussen 1/1/1997 en 31/12/2005
Diesel: auto’s 1/1/2006 en 31/12/2010

9 reacties op “Milieusticker Frankrijk: strengere milieunormen voor auto’s”

Had op 2 februari 2017 de milieu sticker aangevraagd en gelijk de €4,80 betaald. Uiteindelijk op 11 maart 2017 hem thuis ontvangen (die paarse). Wel al ruim 1 week eerder de bijbehorende brief die je moet kunnen tonen als je gecontroleerd wordt in zo’n milieu zone. Denk er dus aan lieve vrienden voor als je deze zomer naar Frankrijk gaat, controleer even of je in zo’n gebied komt. Er zullen er in de loop van het jaar steeds meer bijkomen.

Let er op dat je alleen via de site in het bericht hierboven bestelt. Je betaalt dan 4,80 inc. verzending.

Vergat ik nog te vermelden: er zijn commerciële aanbieders, die vrolijk drie tientjes in rekening brengen…

Ik vraag me af of we in de nabije toekomst auto’s met een hele grote voorruit gaan krijgen want waar laat je al die stickers ? Hierdoor blijkt maar weer het totale failliet vd EU dat ze dit nog niet eens in EU verband kunnen regelen. Maar ja dit is niet het enige …..

Inderdaad grote flauwekul en zo gebruiksonvriendelijk. Je moet gegevens invoeren die vrijwel niemand paraat heeft en vervolgens moet je ook nog een bestand downloaden zonder dat duidelijk is wat..

Arthur. Ze vragen alleen een kopie kentekenbewijs. Als het goed is heb je een pasje. Foto van voor en achter maken en bijsturen. De letters bij de vragen corresponderen precies met de lettertjes op het kentekenbewijs. Ik heb Frans laten vallen op de middelbareven toch is het mij gelukt om aan te vragen. Tot grote hilariteit van manlief.

En nergens kan je iets lezen over de auto’s van voor 1997 met een geregelde drieweg katalysator. Die waren toch ingevoerd voor een schonere lucht?

Wat nou als er een andere motor in de auto ligt,
in mijn geval een 205 uit 1991 met een motor van een auto die op 20 december 1996 gebouwd is, maar 8 mei 2001 op kenteken is gekomen ?

Vraagje: heb je ook zo een sticker nodig voor rijden op de snelweg Lille- Parijs – Toulouse ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.