Haaien vallen mensen aan in Australië

 En omgekeerd maar daarover later meer. In  Australië  zijn dit weekeinde drie mensen aangevallen door haaien in drie verschillende incidenten.

Voor de kust van New South Wales in het zuid oosten van  Australië  vonden twee aanvallen plaats.  

Een 24 jarige man werd aangevallen toen hij aan het snorkelen was. Hij zwom tussen een schol vissen toen hij plotseling een schaduw zag opdoemen. Direct daarna werd hij in zijn been gebeten. Door hard op de neus van de haai te slaan liet deze los en wist de man te ontkomen naar een zandbank. Hij kwam er van af met enkele vleeswonden.

Eerder dit weekend werd een 31 jarige surfer aangevallen en werd een meisje van 13 ternauwernood van een aanval gered.  

De Sydney Morning Herald meldt dat  het meisje werd aangevallen door een witte haai van een meter of vijf. Ze werd in haar been gebeten en onder water gesleurd maar werd gered door haar oom met wie ze aan het surfen was. De haai beet nog een stuk uit de surfplank van het meisje maar uiteindelijk wisten de twee het strand te bereiken. Het meisje moest voor verpleging naar het ziekenhuis maar het lijkt erop dat ze haar been kan houden.

Mensen vallen haaien aan

Vervelend genoeg natuurlijk om aangevallen te worden door een haai en rond  Australië  wordt gemiddeld een mens per jaar door een haaiaanval gedood.  

Maar tegelijkertijd worden elk jaar miljoenen haaien door mensen gedood. En nou worden er natuurlijk allerlei vissen gevangen voor menselijke consumptie maar van de beelden die ik laatst zag over de haaienvangst draaide mijn maag zich om.  

Een haaievin levert veel geld op. Met name Chinezen zijn er verzot op en gebruiken ze voor haaievinnensoep. Bij haaien zijn alleen de vinnen interessant voor consumptie wat betekent dat de haai zelf “afval” is.

De vissers vangen haaien, trekken ze aan dek en snijden de vinnen van de levende haai af. Deze wordt vervolgens levend maar zonder vinnen terug in de zee gegooid. De beelden van het zogenaamde “Shark Finning” zijn niet geschikt voor de weekhartigen onder u. Een voorbeeld staat hier maar youtube staat er vol mee.  

Weet dus wat eraan vooraf ging als u bij de Chinees ‘nummer 34 Haaienvinnensoep’ bestelt. Of wellicht beter nog, bestel tomatensoep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.