Duurzame autovakantie: verantwoord op weg


Het is eindelijk zover: de vakantieperiode is aangebroken en je bent helemaal klaar om naar je bestemming te rijden. Om te kiezen voor een autovakantie bestaan er natuurlijk heel wat goede redenen. Zo ben je flexibel om je te verplaatsen, je kunt makkelijk veel bagage meenemen, misschien gaat de hond wel mee of wellicht heeft één van je medereizigers last van vliegangst. Groot voordeel is ook dat je zelf ietwat controle hebt over de CO2-uitstoot. Dat betekent genieten met het oog op het toekomstige milieu. Hoe begin je nou aan zo’n duurzame autovakantie?

Auto beperkt ecologische voetafdruk
Autorijden is een snelle en efficiënte manier van verplaatsing, maar draagt helaas ook bij aan milieuvervuiling. De brandstof wordt namelijk gemaakt van olie, een fossiele brandstof die bij verbranding CO2 de lucht in stoot. Toch is reizen met de auto (met meerdere passagiers) beter voor het milieu dan vliegen. Zo heeft een autovakantie naar Frankrijk met vier personen een bijna 3,5 keer zo laag uitstootgehalte als een vliegreis. En logischerwijs geldt: hoe minder ver je gaat op autovakantie, hoe minder uitstoot.

Auto voorbereiden en soort brandstof
Om voor vertrek je auto zo ecologisch mogelijk in te richten, zorg je dat je banden gespannen zijn, er geen onnodig gewicht wordt meegenomen, vul je je tank niet over het randje en vermijd je airconditioning. Houd er rekening mee dat diesel de minst duurzame brandstof is, dus als je de mogelijkheid hebt om te kiezen voor benzine of zelfs elektrisch is dit zeker aan te raden. Rij je elektrisch, dan rij je op energie die deels duurzaam is verkregen. En dat betekent minder CO2-uitstoot tijdens de rit. Let daarnaast ook op je rijstijl: rem je rustig en trek je niet keihard op, dan scheelt dit in brandstofverbruik.

Weinig verbruiken op bestemming
Op de plek van bestemming stop het groene hart natuurlijk niet met kloppen. Behandel je vakantieplek als je huis: verbruik niet onnodig veel energie. Ook als je de hort op gaat kun je duurzaam te werk gaan door thuis én op je vakantieadres altijd alle elektronische apparatuur uit te zetten. Tegenwoordig is het niet moeilijk om een bio-vakantiehuisje te vinden, maar de verantwoordelijkste optie blijft kamperen. Op de camping verbruik je immers het minste aan energie. Een klein zonnepaneel gebruiken zal dit verbruik nog meer beperken.

Niet-belastende activiteiten
Onderneem ook zo veel mogelijk niet-milieubelastende activiteiten. Ga eens te voet naar de markt, kook met lokale producten of huur een fiets om langs bezienswaardigheden te toeren. Dorst? Kies dan voor een herbruikbare drinkfles met waterfilter. Aan hoeveel CO2-uitstoot jij je schuldig maakt, kun je berekenen.

Oog voor de mooie dingen
Kortom, zolang je rekening houdt met je omgeving kan ook een autovakantie duurzaam zijn. Duurzaamheid zit in de kleine dingen. Lokale producten van de markt proeven of wandelen is niet alleen duurzamer, het zal ook een culturele dimensie toevoegen aan je vakantie. Als je oog hebt voor detail zul je zien dat je ook met kleine aanpassingen een grote impact kunt hebben. En wat rest er dan nog? Niets meer dan genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.