Das isst meine Liegestuhl!

Het is het cliché van de Duitse vakantieganger: plekje veroveren. Of het nu een kuil is op het strand of een ligstoel bij het zwembad, de Duitser claimt graag z’n eigen plek.

De Duitse toerist weet blijkbaar graag waar ie aan toe is en daarom wordt er een kuil gegraven op het strand waar hij z’n hele hebben en houwen in lazert of wordt er ‘s ochtend vroeg een ligstoel geclaimd door er een handdoek op te leggen…

Het is het cliché van de Duitse vakantieganger: plekje veroveren. Of het nu een kuil is op het strand of een ligstoel bij het zwembad, de Duitser claimt graag z’n eigen plek.

De Duitse toerist weet blijkbaar graag waar ie aan toe is en daarom wordt er een kuil gegraven op het strand waar hij z’n hele hebben en houwen in lazert of wordt er ‘s ochtend vroeg een ligstoel geclaimd door er een handdoek op te leggen.

“Zo, die is van mij”, betekent de handdoek. Ook al ben ik zelf in geen velden of wegen te bekennen, die stoel is vast van mij en mocht ik zin krijgen om aan het zwembad te liggen dan heb ik vast een plek.

Maar ook al sta je ‘s morgens vroeg op om je stoel te veroveren, het kan natuurlijk altijd zijn dat er een andere zenuwlijer in het hotel zit die nog vroeger opstaat en de beste stoel voor je neus wegkaapt.  Om aan dit vakantieleed een einde te maken kun je nu in Duitsland al voordat je op vakantie gaat een ligstoel aan het zwembad reserveren.

Weet je helemaal zeker dat je een plekje hebt en hangt er tijdens je hele vakantie een bordje “Fritz” op jouw eigen stoel en is die stoel helemaal van jouw alleen en kan er niemand anders op gaan zitten ook al is verder alles bezet en ben je zelf helemaal niet eens in het hotel omdat je bijvoorbeeld ergens anders een worst aan het eten bent of misschien wel gewoon een bord friet met mayonaise.

Omdat al dat geclaim maar leidt tot een soort stoelendans en tot stress, en omdat je stress nou juist wilt vermijden op je vakantie, ga je natuurlijk gewoon zitten op een een stoel waar alleen een handdoek zit.

Als de eigenaar van de handdoek dan op een gegeven moment de stoel komt opeisen omdat die van hem is want hij had toch gereserveerd en hij was er echt eerder, dan vertel je de goede man dat je helemaal geen handdoek hebt gezien en gewoon op een lege stoel bent gaan zitten en nee, je bent niet van plan te verhuizen want waarom maar je wilt natuurlijk wel even helpen met zoeken naar de handdoek van die aardige man en hee, zie je daar niet iets, nee iets verder, welke kleur had uw handdoek ook al weer? Groen? Ja, ik geloof dat ik daar iets groens zie drijven in het zwembad. Dat moet hem zijn, graag gedaan en een prettige dag nog!

Inmiddels neemt het reserveren van ligplaatsen rond het zwembad door er een handdoek op te leggen zulke bizarre vormen aan, dat de website Zoover heeft besloten er iets aan te doen. Ze zijn een petitie gestart waarmee ze hotels willen overtuigen iets aan het reserveringssysteem te veranderen.

Ook hebben ze op basis van een TV reportage van het Duitse RTL een video gemaakt die mooi laat zien hoe het er in een all-inclusive resort aan toe gaat. Leuk, vakantie!

One reply on “Das isst meine Liegestuhl!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.