Berlijn als insider

BerlinMarc
Ja, we weten het: over Berlijn is al heel erg veel geschreven. Het is niet voor niets de stad die vooral op jonge mensen een enorme aantrekkingskracht uitoefent. En die willen meer dan de Duitse hoofdstad als toerist bezoeken: ze willen er een deel van zijn. In deze post verraden wij hoe je Berlijn als echte insider beleeft.

Mijd het centrum van de stad

In de meeste steden is het centrum de place to be. Niet in Berlijn. Berlin-Mitte is weliswaar het middelste gedeelte van de stad, maar de meeste vernieuwende dingen gebeuren in wijken als Kreuzberg en Neukölln, waar veel jonge kunstenaars en andere creatievelingen wonen.

Breng dus niet teveel tijd onder de Brandenburger Tor en op de Rijksdag door, maar loop bijvoorbeeld door de Oranienstrasse in Kreuzberg en door Nord-Neukölln, om de vele winkeltjes, galeries en huiskamercafés te ontdekken.
Onze tips: de galerie in het Körnerpark en de NGBK-galerie (achter de boekwinkel) in de Oranienstrasse. Of neem een kijkje op dit blog met de leukste wijken in Berlijn

Maak van de nacht de dag

“Die Nacht zum Tage machen” is een Duitse uitdrukking en betekent dat je de hele nacht actief bent. Want ’s nachts gebeurt er het meeste in Berlijn: veel clubs gaan op vrijdagavond open en sluiten pas maandag weer. Je kunt dus de hele nacht feesten, bijvoorbeeld in Sisyphos of Kater Blau.
Wees niet bang dat je overdag iets mist: in de meeste cafés kun je tot vier uur ’s middags ontbijten en als de supermarkt dicht is heb je altijd nog de Spätimbiss, de Berlijnse benaming van de Spätkauf oftewel avondwinkel.

Wees online bereikbaar

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar toch belangrijk: zorg dat je internet hebt. Zo kun je via sociale netwerken op de hoogte blijven van de laatste events, via websites als couchsurfing een lokale host vinden en met behulp van communities met mensen afspreken. Ook is het altijd handig om via een cloudservice tussendoor een backup van je foto’s te maken, of op de hoogte te blijven van het weerbericht om daar vervolgens je plannen op af te stemmen.

Bij veel online diensten kun je met een creditcard betalen, maar vooral bij reizen naar het buitenland is het belangrijk op de veiligheid van je gegevens te letten. Denk daarom ook eens aan een veilig online betaalmiddel zoals de paysafecard, die je in Berlijn bij bekende drogisten en supermarkten zoals Kaiser’s, Edeka en Rossmann kunt kopen, of al voor vertrek in Nederland bij het Kruidvat of de HEMA.

Foto Flickr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.