Gezondheid op reis: aandachtspunten en tips

Gezondheid op reis

Als je op reis gaat is het verstandig om ook aandacht te besteden aan je gezondheid op reis. Gebruik je medicijnen? Heb je vaccinaties nodig? Wat gaat er in een eenvoudige reisapotheek? Hieronder vind je antwoorden op vragen met betrekking tot je gezondheid op reis.

In het algemeen kun je stellen dat hoe exotischer je bestemming is, hoe beter je je moet voorbereiden. Voor verre warme landen heb je soms inentingen nodig. Dit hangt af van het land en van je reisduur. Verder kun je in warme landen met andere gewoontes ten aanzien van  hygiëne last krijgen van reizigersdiarree.  

Maar ook als je dicht bij huis blijft kan het handig zijn om  pleisters  bij je te hebben dus denk ook na over een EHBO setje. Er zijn op internet en bij winkels als Perry Sport ook handige EHBO sets voor op reis te krijgen met daarin zaken als pleisters, gaas en betadine. Let wel op: als er ook een schaar in zit mag je het niet in je handbagage stoppen als je vliegt.

Als je met het vliegtuig reist, kun je geneesmiddelen het beste in je handbagage meenemen. In het ruim van vliegtuigen kan het zeer koud worden. Hierdoor kan het zijn dat medicijnen hun werking verliezen.

Het is handig om een reservebril mee te nemen omdat het in het buitenland niet altijd makkelijk is om een nieuwe bril te krijgen.  

Als je een allergie hebt of medicijnen gebruikt is het raadzaam om je  huisarts  te vragen of je probleemloos op reis kunt. Zorg dat je voldoende medicijnen bij je hebt voor de periode van je reis.

Als je voor een paar maanden of langer weggaat, kan het geen kwaad om nog even in Nederland naar de tandarts te gaan.

Raadpleeg in ieder geval je huisarts als je niet zeker weet hoe het zit met je medicijnen of als je vragen hebt over vaccinaties of andere zaken aangaande je gezondheid.

Meer informatie:

Inentingen en vaccinaties

Reizigersdiarree

Teken en muggen

De informatie op deze pagina’s is opgesteld in samenwerking met Drs. T.B. van Witsen van de Schinkelapotheek te Amsterdam. Deze informatie is geen gezondheidsadvies en op deze pagina’s is onze disclaimer van toepassing. Raadpleeg bij medische vragen altijd een arts. Meer informatie over inentingen en vaccinaties op travelclinic.com