Top 6 gratis reisgidsen op internet

De beste reisgidsen op het internet. Gratis!

Een beetje  reiziger  gaat natuurlijk gewoon zonder gids op pad en ziet wel waar hij uitkomt maar veel mensen hebben toch graag een reisgids bij de hand.  

In de boekhandel vind je ongeveer 1 miljoen  verschillende  reisgidsen maar die kosten geld  en wij willen internet en alles graties. Daarom heb ik een lijst gemaakt met de 6 beste gratis reisgidsen die je op internet kunt vinden. Waarom 6? Ik had makkelijk een lijst kunnen maken met weet ik veel hoeveel maar zoveel goede zaten er niet tussen dus waarom  eigenlijk  niet 6?

Ik vond het opvallend dat er wel Nederlandse gratis reisgidsen zijn te vinden maar dat de kwaliteit er van nogal te wensen over laat. Engelstalig is er veel meer goed aanbod en daarom zijn de meeste reisgidsen in mijn lijst dan ook in het Engels. Wat ook opvalt is dat van de reguliere reisgidsen alleen Lonely Planet gratis informatie op het internet zet. De andere papieren reisgidsen komen niet verder dan een plaatje van de papieren gids met een bestelnummer. Zij zijn blijkbaar bang dat een beetje gratis informatie hun verkopen kwaad zal doen maar het lijkt mij dat de immens succesvolle Lonely Planet toch het tegendeel bewijst.

Voor de lijst heb ik gekeken naar informatie over Barcelona, een stad waar elke zichzelf respecterende reisgidsenmaker wel een gids over heeft en dus een mooie manier om te vergelijken.

Maar goed, niet langer getreuzeld, hier is ‘ie dan: de opreis.nl top 6 van  gratis reisgidsen!

1. Lonely Planet
Heel veel informatie van de gids der gidsen gewoon gratis online beschikbaar. Ook handig met je iPhone te raadplegen als je op een terras aan de Ramblas zit. Veel informatie over restaurants en uitgaan en bezienswaardigheden. En ook heel veel informatie over de stad, het verleden, hoe er te komen, het weer, etc, etc. Het lijkt wel of ze de hele gids online hebben gezet!  Ook mooie Google Maps integratie en verder een prettige vormgeving. Engelstalig. Absoluut top: 10.

2. World Travel Guide
Ook hier ongelooflijk veel informatie graties en voor niks. Veel informatie over musea en andere bezienswaardigheden en ook over restaurants en het nachtleven. Verder goede kaarten en foto’s van de bestemming. De site heeft een prettige vormgeving. Verder kun je zelf een mini reisgids maken en uitprinten. Engelstalig. Heel goed: 9.

3. Fodor’s
Ook weer een mooie site met heel veel informatie. Bezienswaardigheden, restaurants, bars, winkelen en een lijstje met eigen tips van Fodor’s. Heel veel restaurant tips met beoordelingen van reizigers. Mooi, strak vormgegeven ook. Ik mis wel een kaart. Engelstalig. Prima site: 7.

4. Wikitravel
Net als bij Wikipedia kunnen lezers zelf artikelen schrijven. Dat betekent dat over de ene plek heel veel informatie  beschikbaar  is en over een andere weer weinig en dat op de Engelse versie meestal meer is te vinden dan op de Nederlandse. Want Wikitravel is ook in het Nederlands beschikbaar. Vanwege het grotere aanbod van informatie vind ik de Engelstalige versie bruikbaarder. De informatie is erg feitelijk en de vormgeving is sober maar wel duidelijk. Er zijn ook tips voor restaurants, bars en winkels. Veel minder uitgebreid dan de eerste drie maar met bijdragen van gebruikers en dus kan er net dat laatste nieuwe barretje in staan: 7.

5. Arrival Guides
Handige site met meer dan 300 gidsen die je kunt downloaden in pdf formaat. Heel veel stedengidsen, veel Europa maar ook wereldsteden en een paar landengidsen. Aardigheid is dat je kunt kiezen tussen een meisjes- en een jongensversie van de gids. Alle gidsen zijn beschikbaar in het Engels en iets minder dan de helft ook in het Nederlands. De gidsen bieden veel informatie over de bestemming, de bezienswaardigheden en het uitgaansleven. Ook zijn er duidelijke kaarten en zien de gidsen er verzorgd uit. Deze reisgidsen zijn ook beschikbaar via de web sites van Ryanair en Transavia. Prima recht toe, recht aan gidsen: 7.

6. Tripadvisor
Dit is een Amerikaanse site die vooral doet in hotelbeoordelingen. De reisgidsen zijn  beschikbaar  als pdf. Het aanbod is niet erg ruim en de reisgidsen zijn vrij basic, die van  bijvoorbeeld  Barcelona telt slechts acht pagina’s en heeft geen kaart. In de gids staat korte informatie over de bestemming en tips voor hotels en restaurants. En dat allemaal op basis van beoordelingen die reizigers op de site van Tripadvisor hebben achtergelaten. De gidsen zien er wel gelikt uit. Engelstalig. En oh ja, je moet je eerst aanmelden voordat je de reisgidsen kunt downloaden: 6.

Zoals gezegd zijn er nog veel meer web sites die reisgidsen aanbieden maar de meeste vond ik matig tot slecht. Mocht jij goede sites met gratis reisgidsen kennen dan kun je dat laten weten via een reactie.

3 reacties op “Top 6 gratis reisgidsen op internet”

Die Lonely Planet site is inderdaad fantastisch! Veel meer info heb ik niet nbodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.