5 tips om je vakantie duurzamer te maken


Hoe je het ook wendt of keert, helaas is het een feit dat thuisblijven beter is voor het milieu dan op vakantie gaan. Dit zit hem in de energie die het kost om van A naar B gaan, maar ook in de plekken waar je verblijft, de activiteiten die je onderneemt en alles wat je consumeert. Met een vakantie of een mooie reis ga je genieten van al het schoons dat de aarde ons te bieden heeft. Laten we, zover dit kan, ook wat goeds teruggeven aan de aardbol door bewuste keuzes te maken wanneer we een nieuwe plek willen ontdekken. In dit artikel lees je 5 tips om je vakantie een stukje duurzamer te maken.

1. Alternatief voor vliegen
De grootste milieu-impact tijdens een vakantie wordt veroorzaakt door het vliegtuig. Een vlucht heeft 2 tot 4 keer meer CO2-uitstoot dan dezelfde reis per auto. Met name op korte afstanden is deze impact groot. Naar Australië rijden is wellicht teveel gevraagd, maar ga bij afstanden binnen Europa eens na of het ook mogelijk is om met de auto, trein of zelfs de fiets te gaan? Vanzelfsprekend is de laatste optie het beste voor het milieu, maar ook met de keuze voor de trein maak je al een goede keuze. Een treinreis is namelijk 7 tot 11 keer minder belastend voor het milieu dan dezelfde reis per vliegtuig. Een citytrip naar Londen op de planning staan bijvoorbeeld? Vanaf begin dit jaar kun je in Amsterdam in de Eurostar hogesnelheidstrein stappen om nog geen 4 uur later in hartje Londen uit te stappen.

2. Compenseer je vlucht
Natuurlijk is het niet voor iedere bestemming mogelijk of haalbaar om de trein te verkiezen boven het vliegtuig. Steeds meer vliegtuigmaatschappijen werken samen met partijen als Climate Neutral Group, die het mogelijk maakt om de belasting van je vlucht te compenseren. Hier kun je aangeven welke vlucht je hebt geboekt. Waarna berekend wordt welk bedrag nodig is om de belasting terug te betalen aan de aarde. Zij investeren dit bedrag in diverse projecten, zoals omzetten van afval in energie.

3. Ontdek het openbaar vervoer
Leer het openbaar vervoer ook over de grenzen kennen. Niet alleen is het beter voor het milieu dan bijvoorbeeld het huren van een auto, het geeft je vakantie of reis ook wat extra’s. Het brengt je langs plekken die je eerder misschien zomaar was gepasseerd en plaatst je letterlijk tussen locals die je van unieke tips van kunnen voorzien.

4. Vegetarisch of veganistisch eten
Inmiddels wordt steeds bekender wat de impact van de veeteeltindustrie is op het broeikaseffect. Dit geldt niet enkel voor vlees maar ook zeker voor zuivel. Hoewel deze tip niet enkel voor op reis geldt, is deze op vakantie wellicht makkelijker door te voeren. Je zit dan niet in je dagelijkse gewoontes vast waardoor het makkelijker is om nieuwe keuzes te maken. Daarna is het hopelijk makkelijker om deze goede gewoonte ook na je vakantie voort te zetten.

5. Kies voor goede reisorganisaties
Maak je tijdens je vakantie of reis gebruik van een reisorganisatie, kijkt dan of deze een milieubeleid heeft of beschikt over de juiste keurmerken. Een voorbeeld van zo’n keurmerk is Travelife. Dit internationale label wordt toegekend aan organisaties die aan 45 eisen moeten voldoen op het gebied van milieu, MVO maar ook mensenrechten.

Campspace

Naast dat je kunt letten op keurmerken, kun je ook onderzoeken welke reisorganisaties duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Campspace (https://campspace.com/nl) is zo’n organisatie. Hun doel is mensen op de mooiste plekken te overnachten, zonder dat je daar de wereld voor over hoeft te vliegen. Denk bijvoorbeeld aan een Glamping tent bij iemand in de achtertuin of een retro caravan in een voedselbos. De plekken zijn in ieder geval midden in de natuur. Zo laad je echt even op, zonder dat een retreat op Bali nodig is.