Invoervrijstelling naar €430

 Vanaf 1 december 2008 is invoervrijstelling voor goederen die worden meegenomen uit landen buiten de EU verhoogd naar €430.

Goederen die je koopt buiten de EU of in een Tax Free zone (zoals See Buy Fly op Schiphol) mag je nu zonder extra invoerheffingen Nederland invoeren. Het bedrag van een enkel product mag dan niet uitkomen boven € 430.  

Er zijn wel enkele uitzonderingen. Zo zijn er beperkingen voor de invoer van alcoholische drank, sigaretten, levensmiddelen en namaakproducten.

Tot 1 december was het bedrag waarover geen belasting was verschuldigd €175. Nu is dat verhoogd naar €430 behalve als je de EU binnenkomt over land of met een pleziervaartuig of plezierluchtvaartuig. In dat geval geldt een maximum van €300.

Een paar voorbeelden:

  • Je koopt buiten de EU een iPod voor €200. Je hoeft deze niet aan te geven.
  • Je koopt buiten de EU een videocamera voor €400 en een zonnebril voor €120. Voor de videocamera betaal je niets, voor de zonnebril betaal je belasting over de gehele €120.
  • Je koopt een horloge voor €600. Je betaalt belasting over de gehele €600.

Dat laatste geval is dus even opletten. Als je 1 product hebt met een waarde boven €430, dan betaal je toch belasting over het gehele bedrag!

Als je voor meer dan €430 aan goederen meeneemt moet je aangifte doen bij de douane. De douane hanteert het gunstiger reizigerstarief als de waarde van de goederen niet hoger is dan €700 en deze voor eigen gebruik zijn. Het reizigerstarief voor de meeste goederen is 2,5%. Verder komt er 19% BTW bij.  Voor sigaretten geldt een hoger tarief dat kan oplopen tot 75%. Om voor het  reizigerstarief  in aanmerking te komen moet u wel zelf aangifte doen. U kunt dus niet eerst proberen niets aan te geven en na controle alsnog aangifte doen.  

Voor bepaalde artikelen gelden andere regels. Zo mag je  maximaal 200 sigaretten en 1 liter sterke drank invoeren, ongeacht waar je vandaan komt. Je moet dan wel ouder zijn dan 17.  

Verder worden er beperkingen gesteld aan levensmiddelen, namaakproducten, bedreigde diersoorten, kunst en nog een aantal goederen. Namaakartikelen vormen een aparte categorie. Officieel is het verboden om deze in te voeren maar de douane staat toch een beperkt aantal namaakartikelen per persoon toe. Zo mag je 3 horloges meenemen, 3 cd’s of dvd’s en 3 films (aantal titels, niet de schijfjes). Maar namaak games of software mag helemaal niet.

Over artikelen die  binnen  de EU zijn gekocht en die bedoeld zijn voor eigen gebruik, hoeft geen belasting te worden betaald in Nederland. De EU wordt gezien als binnenland. Er zijn wel een paar  uitzonderingen  zoals auto’s.

Bron: Douane

Één reactie op “Invoervrijstelling naar €430”

Stel dat je met 4 personen (gezin) op vakantie gaat.
Geldt dan die 430 euro vrijstelling voor elk lid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.