Zo goed mogelijk voorbereid op autovakantie


Ieder jaar zijn er tal van Nederlanders die met de auto op vakantie gaan. Veel van hen kiezen voor een autovakantie naar Frankrijk, maar ook andere oorden zijn erg populair. Wanneer je nog niet zo vaak met de auto op vakantie bent geweest, kan dit best wel spannend zijn. Daarom hier een aantal tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de autovakantie.

Ga na of er tolwegen of andere verplichtingen zijn
Vooral in Frankrijk zijn enorm veel tolwegen te vinden. In België is er slechts een, in de buurt van Antwerpen. Duitsland kent nog geen tolwegen, maar wil deze rond 2019 wellicht in gaan voeren. Door van tevoren uit te zoeken waar de tolwegen zich bevinden, kun je je hier goed op voorbereiden. Daarnaast kennen sommige landen ook bepaalde wettelijke verplichtingen. Zo heb je er bijvoorbeeld in de wintermaanden winterbanden nodig of moet je bepaalde milieustickers hebben.

Veel landen kennen andere verkeersregels dan in Nederland. Door je vooraf een klein beetje in te lezen, kun je jezelf behoeden voor grote fouten. Zo kun je in Italië bijvoorbeeld een fikse boete krijgen wanneer je in de zomer met winterbanden rijdt. Door dit soort dingen vooraf te checken, kan je jezelf een hele hoop geld besparen.

Check de auto voor vertrek
Door voordat je op vakantie gaat de auto even een kleine onderhoudsbeurt te geven, verklein je niet alleen de kans op autopech maar kun je ook met een gerust hart op vakantie gaan. Je hoeft niet alle checks door de garage te laten doen, veel kun je ook gemakkelijk zelf nalopen. Controleer bijvoorbeeld of de ruitenwissers goed werken en of de bandenspanning van de auto wel in orde is. Kijk ook of de vloeistoffen in de auto nog vol zijn en of er reservevloeistof in de achterbak ligt.

Zuinig rijden
Vele mensen hebben de neiging zo veel mogelijk bagage mee te nemen als ze op vakantie gaan. Extra kleding is immers altijd handig en het is vervelend om iets te vergeten. Toch is het aan te raden om de kofferbak vooral slim in te pakken en vooral niet te veel mee te nemen. Te veel bagage is namelijk slecht voor de auto, laat de auto meer benzine verbruiken en verhoogt de kans op ongelukken. Kijk dus nog eens kritisch naar wat je allemaal meeneemt.

Onderweg kan je ook slim tanken. Iedereen weet wel dat in het ene land de benzineprijzen hoger liggen dan in het andere land. In Luxemburg kun je bijvoorbeeld erg goedkoop tanken. Door slim te tanken kun je uiteindelijk flink wat geld besparen. Vooral als je lang onderweg bent.

Check je autoverzekering
In het buitenland is de kans op autopech vaak toch iets groter dan in Nederland. Je rijdt lange afstanden over onbekende wegen en doet dit met veel bagage. Check daarom voordat je op reis gaat altijd je autoverzekering. Zorg dat je weet wat er wordt gedekt in geval van pech en schade. Wees verzekerd voor schade en autopech in het buitenland. Mocht je namelijk onverhoopt pech krijgen, dan kan het een dure grap worden wanneer je niet bent verzekerd voor pechhulp. Veel kosten komen dan voor eigen rekening, en de service van een pechhulpverlener kan een stuk lager zijn. Breid de basisdekking niet direct uit, maar kijk hiervoor gewoon naar de dagwaarde van de auto.