‘Your Passenger Rights’: app over uw rechten als reiziger

‘Your Passenger Rights’ is een app over uw rechten als reiziger. De app is gemaakt in opdracht van de Europese Unie…

‘Your Passenger Rights’ is een app over uw rechten als reiziger. De app is gemaakt in opdracht van de Europese Unie.

De app geeft informatie aan reizigers over hun rechten in geval van problemen. De app concentreert zich op trein- en vliegreizen.

De app ‘Your Passenger Rights’ is gratis en beschikbaar voor iPhone en Android toestellen. De app is beschikbaar is diverse talen waaronder Nederlands.

Uw rechten bij vliegreizen

De meeste informatie die de app geeft gaan over vliegreizen. Er is informatie over uiteenlopende zaken zoals bagageregels en veiligheidsprocedures.

Belangrijk onderdeel is de informatie over uw rechten in geval van problemen tijdens de reis. Wat gebeurt er als de luchtvaartmaatschappij failliet gaat? Wat zijn uw rechten bij een geannuleerde of vertraagde vlucht?

Ik neem een vertraagde vlucht even als voorbeeld. De app vertelt u dat u bij een vertraagde vlucht recht hebt op verzorging, maaltijden en eventueel een hotel. Tenminste, als de vertraging meer dan twee uur bedraagt bij vluchten tot 1500km, drie uur bij vluchten van 1500 tot 3500 en vier uur bij vluchten langer dan 3500km. Ook kom je eventueel in aanmerking voor een schadevergoeding tot €600 als je meer dan drie uur te laat op je eindbestemming aankomt.

Uw rechten bij treinreizen

Het gedeelte met treinreizen is minder uitgebreid dan dat voor vliegreizen maar biedt nog steeds heel veel informatie.

De app geeft informatie over diverse onderwerpen varierend van het kopen van een kaartje tot veiligheid, uw rechten bij vertragingen en zoekgeraakte bagage.

Conclusie

De app ‘Your Passenger Rights’ geeft enorm veel informatie over trein- en vliegreizen en uw rechten in geval van problemen. De app is gemaakt in opdracht van de EU en lijkt wel door ambtenaren geschreven: grote lappen tekst en vrij veel juridisch taalgebruik. Dat zal wel moeten om allerlei redenen maar maakt de app wat minder prettig in het gebruik.

Positief is de enorme schat aan informatie die in de app te vinden is. Als u bent gestrand op een luchthaven hebt u met deze app een mooie manier om de tijd te doden terwijl u opzoekt wat uw rechten zijn.

En zo ziet de app eruit:

Meer informatie over deze app op de bijbehorende site van de EU.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.