Vliegtuigongelukken in 2008

 Het aantal vligtuigongelukken in 2008 was iets hoger dan het jaar ervoor maar er waren minder dodelijke slachtoffers.  

Dat heeft IATA, de overkoepelende organisatie voor luchtvaartmaatschappijen, vandaag bekend gemaakt. De landen uit de voormalige USSR had het hoogste percentage ongevallen, Noord  Azië  geen enkel.

In 2008 vielen er 502 doden bij 109 vliegtuigongelukken. Dat betekent  één ongeval per 1,3 miljoen vluchten en  één  dodelijk slachtoffer per 7,7 miljoen passagiers. Het aantal ongelukken onder IATA leden lag lager met  één ongeval per 1,9 miljoen vluchten.

Het aantal vliegtuigongelukken verschilt nogal per regio. In Noord  Azië waren in 2008 helemaal geen ongelukken, in de landen van de voormalige Sovjet Unie lag het percentage ongelukken het hoogst.  

Voor deze cijfers definieert de IATA een vliegtuigongeval (Western-built Jet Hull Loss) als een ongeval met een Westers gebouwd vliegtuig met straalmotoren. Dus geen vliegtuigen van Russische makelij of vliegtuigen met  propellers. Het vliegtuig moet door het ongeval total loss zijn geraakt. Dat kan betekenen dat het vliegtuig is verwoest maar ook dat het dusdanig is beschadigd dat de eigenaar het niet kan of wil laten repareren.

Hieronder een overzicht van alle vliegtuigongelukken in 2008.  

Volgens de IATA is vliegen nog steeds een van de veiligste dingen die een mens kan doen. Om het percentage ongevallen verder terug te dringen, heeft IATA heeft een speciaal kwaliteitsprogramma in het leven geroepen. Het programma,  IATA Operational Safety Audit (IOSA), is verplicht voor alle leden. Luchtvaartmaatschappijen die niet aan de eisen voldoen, worden uit de IATA gezet.

Bron: IATA
Foto vliegtuig: the Oops List

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.