Visum Rusland aanvragen

Visum Rusland aanvragen

Voor een reis naar Rusland heb je een visum nodig. Om een visum voor Rusland aan te vragen heb je een paspoort nodig dat minstens 6 maanden geldig is nadat je Rusland weer verlaat.

Onderaan deze pagina vind je het aanvraagformulier voor een Russische uitnodiging. Wij verzorgen de uitnodiging los of in combinatie met een visum voor Rusland. 

Uitnodiging Rusland aanvragen

Een visum vraag je aan bij de ambassade van Rusland in Den Haag. De ambassade van Rusland vraagt om een uitnodigingsbrief of Letter of Invitation (LOI). Een uitnodiging is een officieel document waaruit blijkt dat je welkom bent in Rusland.
Deze uitnodigingsbrief wordt ook wel visa support letter genoemd en wordt afgegeven door een Russische reisorganisatie. Je kunt deze uitnodiging  Rusland vooraf regelen via opreis.nl

Verzekeringsverklaring voor Rusland

Een verzekeringsverklaring is een document waarop staat dat je verzekerd bent in Rusland. Het gaat om de tekst in het Engels ‘Insured within the Russian Federation‘. De verzekering moet minimaal geldig zijn gedurende je verblijf in Rusland. Deze verzekeringsverklaring Rusland vraag je op bij je zorgverzekering.

Wat heb ik nodig voor een visum voor Rusland

  1. Paspoort
  2. Pasfoto
  3. Uitnodigingsbrief Rusland
  4. Verklaring van ziektekostendekking
  5. Ingevuld aanvraagformulier

Wat zijn de kosten voor een Russisch visum?

De leges voor de visumaanvraag zijn €65 (peildatum 2019). Dit is de prijs voor een toeristenvisum voor Rusland waarbij je één keer het land betreedt, een zogenaamde Single Entry.
De €65 aan leges bestaan uit €35 consulaire kosten en €30 service fees voor het Russian Visa Centre, de organisatie die de visumaanvragen in Nederland voor de Russische ambassade afhandelt.
Deze leges en service fees zijn kosten die door de Russische autoriteiten zijn vastgesteld en die altijd betaald moeten worden. Daarnaast kun je ervoor kiezen om niet zelf naar Den Haag te gaan maar een visumbureau in te schakelen. Tegen een extra vergoeding gaan zij voor je naar de ambassade om het visum te regelen. Dit kan ook via opreis.nl. Zie hiervoor het formulier onder aan deze pagina. 

Hoe lang is een visum voor Rusland geldig?

Het visum voor Rusland is maximaal 30 dagen geldig. Je kunt het beste uitgaan van 28 dagen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wil je langer door Rusland reizen dan 30 dagen? Dan kun je een zakelijk visum voor Rusland aanvragen.

Is het aanvragen van een visum zelf te doen?

Ja, dat is simpel. Je vraagt via opreis.nl een uitnodiging voor Rusland aan. Vervolgens maak je een afspraak bij het Russisch Visumcentrum in Den Haag (Parkstraat 99, 2e etage). Voorheen was dit VHS (Visa Handling Services) en daarna was dit VFS Global, je kunt bij VHS nog steeds terecht maar de kosten zijn hoger dan bij het Russische Visumcentrum. Daarnaast vul je zelf het aanvraagformulier in aan de hand van een uitgebreide handleiding op deze site.

Openingstijden Russische ambassade

De openingstijden van de Russische ambassade zijn van 09.00 tot en met 17.00 uur op werkdagen.
De visa voor Rusland worden afgegeven door het Russische Visumcentrum, ook het Russische Visumcentrumis van 09.00 tot en met 16.00 uur geopend op werkdagen. Let op dat je tot 14.00 uur een aanvraag in kunt dienen. 

Russisch visum aanvragen via opreis.nl

De leges voor een los visum voor Rusland zijn €65 als je dit zelf aanvraagt. Opreis.nl kan deze aanvraag ook voor je verzorgen. Wij vragen voor deze service een vergoeding. In het formulier hieronder vind je de mogelijkheden en vergoedingen. Als je de aanvraag door opreis.nl laat verzorgen moet je rekening houden met een aanvraagduur bij de ambassade  van minimaal 7 werkdagen. In de zomer en andere drukke periodes kan dit echter langer zijn! Houd rekening met een doorlooptijd van drie weken. Je kunt je visum pas een maand voorafgaand aan je reis aanvragen. Het beste is dus om vier weken voor vertrek je visum te regelen.
Heb je op een kortere termijn een visum nodig? Kijk dan voor de spoedmogelijkheid bij een zaken visum.

Uitnodigingen voor Rusland worden uitgegeven door reisorganisaties in Rusland. Er zijn verschillende manieren om deze uitnodiging aan te vragen. Ook via opreis.nl is het mogelijk om de uitnodiging aan te vragen. Wij werken hiervoor samen met een Russische touroperator. Opreis.nl rekent een servicevergoeding voor de afhandeling van €24,95. Je ontvangt je officiële uitnodiging per email.


Uitnodigingsbrief (LOI)
Aanvraagduur: 1 werkdag
Prijs p.p.: 24,95

Uitnodigingsbrief (LOI) Spoed
Aanvraagduur: 1 werkdag
Prijs p.p.: 39,95

Visum Rusland
Geldigheidsduur: 1 maand
Maximaal verblijf: 30 dagen
Aanvraagduur: 7 werkdagen
Prijs p.p.: vanaf €122 inclusief €35 consulaire leges en €30 verplichte service fees.