Visum

visum aanvragen

Waarom een visum

Een visum is een toestemming om een bepaald land binnen te mogen treden. Veel landen mag je zonder visum bezoeken maar voor sommige landen hebben Nederlanders wel een visum nodig.

Visum aanvragen

Een visum kun je persoonlijk aanvragen bij een ambassade of consulaat. Je kunt je visumaanvraag voor veel landen ook regelen via opreis.nl.


Visa en andere reisdocumenten aanvragen via opreis.nl


Visum aanvragen voor veel verre landen noodzakelijk

Als je op reis gaat kan het zijn dat je een visum nodig hebt om het land in te kunnen. Hoe verder je weggaat, hoe groter de kans is dat je een visum nodig hebt. Voor de landen in de EU heb je geen visum nodig. Ook voor andere Europese landen zoals Zwitserland en Noorwegen heb je geen visum nodig.

Een visum kan een stempel of bijlage in je paspoort zijn die je zelf of via een visumbureau bij de ambassade moet regelen. Ook zijn er landen die een elektronisch visum hebben dat je online kunt bestellen, Turkije bijvoorbeeld. 

Behalve visa, hanteren sommige landen ook een verplichte elektronische registratie. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Verenigde Staten (ESTA) en Canada (eTA). 

Ook zijn er landen waar je eerst een uitnodigingsbrief moet hebben voordat je een visum kunt aanvragen. Opreis.nl kan uitnodigingen verzorgen voor Rusland, Wit-Rusland en Vietnam. Wij leveren deze uitnodigingen als los document of in combinatie met een visum.

Voor een aantal landen kan opreis.nl de visumaanvraag verzorgen. Samen met onze partners KES visumdiensten en E-visums, regelen wij dan de complete afhandeling voor je. Hieronder vind je een overzicht van de visa en andere reisdocumenten die wij voor je kunnen verzorgen. 


Betaal veilig met iDEAL

Reken makkelijk en veilig af met iDEAL.

Snelle afhandeling

Snelle levering van visum of reisdocument.

Voordelige tarieven

Maak gebruik van de voordelige tarieven.

Nederlandstalig

Aanvraag en afhandeling in het Nederlands.


Visum aanvragen

Of je een visum nodig hebt, hangt af van het land waarheen je wilt reizen. In het algemeen geldt: hoe verder je reist, hoe waarschijnlijker het is dat je een visum nodig hebt.
De reden voor de visumplicht is dat landen graag willen weten wie hun land bezoekt. Daarnaast is het een aardige bron van inkomsten.

Visa worden afgegeven voor een bepaalde tijd en hebben vaak een einddatum. Je moet dan het land weer verlaten hebben voor de einddatum op het visum is verstreken. Ook heb je voor sommige landen een visum nodig als je langer dan een bepaalde tijd wilt blijven. In sommige landen heb je naast een visum ook nog een uitnodigingsbrief nodig.

Voor de Verenigde Staten heb je als Nederlander geen visum nodig maar sinds 12/01/2009 wel een speciale reisvergunning die je via internet moet aanvragen (ESTA).
Als je met kinderen naar de VS reist, kijk dan of deze in het paspoort van één van de ouders staan bijgeschreven. Bijgeschreven kinderen hebben een wel visum nodig. Aangezien een visum duurder is en lastiger te verkrijgen dan een paspoort, is het verstandig om een apart paspoort voor je kind(eren) aan te vragen.

Het aanvragen van een visum verschilt per land. Voor sommige landen is het een kwestie van betalen bij aankomst, voor andere landen moet je vooraf bij de ambassade of het consulaat een visum aanvragen.

Of je een visum nodig hebt hangt ook af van je nationaliteit. In het onderstaande wordt uitgegaan van de Nederlandse nationaliteit.

Nederlanders kunnen zonder beperkingen reizen binnen de Schengenlanden. Dit zijn de 22 landen in de EU plus IJsland, Noorwegen en Zwitserland. Voor andere landen kan het noodzakelijk zijn om een visum aan te vragen.

Houd voor alle visumaanvragen rekening met het volgende:

  • Controleer of je paspoort nog geldig is gedurende je reis. Sommige landen willen bovendien dat je paspoort langer geldig is. Zie hiervoor de informatie per land.
  • Controleer of je paspoort nog ten minste twee lege visa bladzijden heeft.
  • Kijk of er nog extra eisen worden gesteld.
  • Vraag je visum tijdig aan.

Als je met een georganiseerde reis meegaat, wordt de visumaanvraag doorgaans geregeld door je touroperator. Een visumaanvraag kun je zelf regelen bij ambassade of consulaat maar je kunt ook een speciaal visumbureau inhuren om de aanvraag voor je af te handelen. Hiervoor wordt een vergoeding gevraagd van enkele tientjes.