Visum China: extra eisen paspoort bij aanvraag

LvisumChina

Update 12 september 2016: De G20 is voorbij en de visumaanvragen zijn weer eenvoudiger geworden. De Ambassade in Den Haag neemt weer visumaanvragen in behandeling. De enige extra regel die nog geldt is:
Houders van een paspoort afgegeven na 01-01-2016 moeten het oude paspoort ook indienen (of kopieen van alle bladzijden).

Update 1 september 2016: Het lijkt nu voor Nederlanders vrijwel onmogelijk te zijn om op korte termijn een Chinees visum aan te vragen. De ambassade in Den Haag heeft voorlopig geen ruimte meer voor nieuwe aanvragen. Ook de omweg via Brussel werkt niet meer. Daar handelen ze geen aanvragen meer af voor Nederlandse paspoorten.

Update augustus 2016: bij het indienen in Den Haag dient de aanvrager persoonlijk de visumaanvraag in te dienen. Dit betekend dat je het visum niet via een visumbureau kunt laten aanvragen op dit moment.

Update oktober 2016: aanvragen worden weer als voorheen aangenomen. Vraag via opreis.nl een visum China aan.

De aanvraag van een visum voor China is aangepast en voor een hoop reizigers waarschijnlijk een stuk lastiger geworden.

Sinds 11 augustus 2016 heeft de Chinese overheid de eisen voor een visum China onaangekondigd en onverwacht verscherpt. Volgens de Chinese ambassade gaat het om een tijdelijke maatregel maar het is afwachten hoe lang deze zal duren.

De nieuwe eisen voor het aanvragen van een visum voor China betekenen  dat je naast je huidige paspoort ook het oude paspoort nodig hebt voor een visumaanvraag.  Dat betekent dat als je niet eerder een paspoort hebt gehad, of als je je oude hebt ingeleverd, je op dit moment niet zonder meer een visum voor China kunt aanvragen.

Extra eisen paspoort bij aanvraag visum China

Dit zijn de nieuwe eisen die sinds 11 augustus zijn ingevoerd:

  • Als je een Nederlands paspoort hebt dat is afgegeven na 31/12/2013, dien je bij de aanvraag van een Chinees visum  ook je oude paspoort te overleggen.
  • Als je in Nederland woont maar een buitenlands paspoort hebt, geldt dat als deze is afgegeven na 31/12/2003 je ook je oude paspoort moet overleggen.

Als je een Nederlands paspoort hebt dat is afgegeven na 1/1/2014 verandert er dus niets. Als je wel een oud paspoort moet overleggen maar dit niet meer hebt of nooit hebt gehad, dan kun je je gemeente vragen om een verklaring (in het Engels) waaruit blijkt dat je niet eerder een paspoort had of dat je dit bij de gemeente hebt ingeleverd. Er  is echter geen garantie dat dit door de Chinese ambassade wordt geaccepteerd.

De Chinese autoriteiten hebben geen officiële reden gegeven voor deze nieuwe paspoorteis maar er wordt gedacht dat deze te maken heeft met een bijeenkomst van de G20 in september.  Naar verwachting wordt de maatregel eind september 2016 weer ingetrokken maar hierover bestaat nog geen duidelijkheid.

Heb je zelf een Chinees visum aangevraagd dan horen we graag hoe dit verliep.

3 reacties op “Visum China: extra eisen paspoort bij aanvraag”

Ik heb een Nederlandse paspoort, ik draag een hoofddoek en ben 3 keer naar Turkije geweest wat op mijn paspoort staat. En de kans is groot dat ik word geweigerd !!! Wat voor een onzin is dit?

Ik heb een paspoort afgeven in mei 2017 en kreeg geen visum omdat ik mijn oude paspoort moest overleggen. Die ik niet meer had.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.