Varkensgriep en ander reisnieuws

Het belangrijkste reisnieuws van de afgelopen dagen: varkensgriep in Mexico en de VS, malaise in de luchtvaart, Frankrijk populair en Ryanair verzint nieuwe toeslag.

 Onrust rond de uitbraak van varkensgriep in Mexico en de VS. In Mexico zijn er naar verluid al meer dan 100 mensen overleden aan de varkensgriep en in New York zouden enkele tientallen mensen zijn  geïnfecteerd.

Op dit moment heeft het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken nog geen negatief reisadvies afgegeven voor Mexico. Inmiddels raadt ook Nederland niet essentiële reizen naar Mexico af. De Britse en Franse ministeries zijn iets voorzichtiger en raadt reizen af naar gebieden in Mexico waar het griepvirus is geconstateerd (waar onder Mexico stad). Ook de eurocommissaris voor gezondheid, Androulla Vassiliou, heeft niet  essentiële  reizen naar Mexico ontraden.

In Nederland krijgen reizigers naar Mexico op Schiphol een brief van de GGD met gezondheidsadviezen. Het RIVM raadt Nederlanders die met koorts uit Mexico komen aan om naar hun huisarts te gaan.

Nederlandse reizigers die hun reis naar Mexico willen afzeggen in verband met de griep, doen dit op eigen kosten. Het SGR heeft geen calamiteit afgekondigd voor Mexico en dus hoeven reisorganisaties niet te vergoeden.

Tui (ArkeFly) en KLM bieden reizigers inmiddels een alternatief aan als ze liever niet naar Mexico vliegen.

In Israel hebben ze een heel ander probleem met de varkensgriep: de naam. Varkens zijn volgens de traditionele joodse wetten niet  koosjer  en dus meldde staatssecretaris van gezondheid  Yakov Litzman (zelf een orthodoxe jood) dat de varkensgriep in Isreal de Mexicaanse griep zal heten.

Martin Bril
Vorige week won Martin Bril de Bob den Uyl prijs. Bril ontving de prijs voor het beste Nederlandstalige reisboek voor zijn boek  “De kleine Keizer”, een boek over Napoleon. Martin Bril overleed een dag later.

Luchtvaart
De luchtvaart zit nog steeds in de malaise. In maart 2009 werden wereldwijd 9% minder passagiers vervoerd ten  opzichte  van maart 2008. Luchtvaartmaatschappijen verkleinden hun capaciteit met 4,4%. Aangeslagen door de economische crisis, zien de luchtvaartmaatschappijen met angst en beven de komende maanden tegemoet waar de varkensgriep het vliegverkeer  ernstig  zou kunnen treffen.

Val in bagagekelder
Op Schiphol is een Italiaan in de bagagekelder gevallen. De man was zijn paspoort kwijt en vermoedde dat die uit zijn tas was gevallen. En wat doe je dan? Dan spring je op de band en probeer je in de bagagekelder te komen. Na een val van een paar meter kwam de man daar ook terecht. Maar omdat dat niet mag werd hij opgepakt door de  Marechaussee.  

Flying Blue voor Martinair
Het spaarprogramma van de KLM, Flying Blue, is voortaan ook geldig op vluchten van Martinair. Dat betekent dat je miles kunt sparen als je vliegt met Martinair en dat je je miles ook kunt besteden aan vluchten van Martinair.

Schiphol – Vilnius
Luchtvaartmaatschappij SkyWays start medio mei met een lijndienst van Amsterdam Schiphol naar Vilnius in Litouwen.  

Frankrijk
Frankrijk blijft het populairste vakantieland in de wereld met 80 miljoen buitenlandse toeristen. Het aantal Nederlandse overnachtingen in Frankrijk steeg met 11% en kwam uit op 32 miljoen. Parijs en de CÁ´te d’Azur zijn de belangrijkste toeristische bestemmingen in Frankrijk.

Ryanair
En in de serie “welke heffing voert Ryanair deze week in?” de Vet Tax. Ryanair kondigde aan dat hele dikke passagiers die niet goed in hun stoel passen en hun buurman hinderen, voortaan moeten betalen voor een extra stoel. Ryanair is overigens niet de enige luchtvaartmaatschappij die een Vet Tax hanteert. United kondigde onlangs ook al aan dikke passagiers te laten betalen voor een extra stoel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.