Vakantiebeurs 2009

 Morgen begint de vakantiebeurs 2009. In Utrecht dienen honderden verkeersbureaus en reisaanbieders weer naar de gunsten van de reiziger.

Dit jaar staat Cuba centraal op de vakantiebeurs. Veel kleur en vrolijkheid in de jaarbeurs dus.  

De vakantiebeurs wordt gehouden van 14 t/m 18 januari 2009 in de Jaarbeurs in Utrecht. Toegangskaarten kosten €17,50 maar als u ze online in de voorverkoop koopt krijgt u korting. Kinderen t/m 12 jaar mogen gratis mee.

De verwachting is dat 2009 een moeilijk jaar gaat worden voor de reisbranche dus verwacht scherpe aanbiedingen.

Net de vakdag van de vakantiebeurs bezocht en ook dit jaar is het eerste dat opvalt de enorme omvang van de vakantiebeurs. Reizen naar 150 landen worden aangeprezen door zo’n 1500 exposanten. Daar zitten kleintjes tussen en hele grote.

Cuba staat centraal op de vakantiebeurs 2009 met muziek, eten en veel informatie over het Caribische eiland. Maar vakanties en reizen naar alle windstreken komen aan bod in  één  van de negen hallen.  

In de hallen 1 t/m 3 zitten de stands met aanbieders van verre reizen naar Noord Amerika, Zuid Amerika en het Caribisch gebied, Afrika,  Australië,  Nieuw Zeeland en  Azië.  In deze hallen zijn een paar hele grote stands en verder veel kleine aanbieders met een kleinschalig en persoonlijk assortiment. Djoser heeft een leuke stand in de vorm van een internationale markt/bazaar met allerlei spullen uit de landen waarheen ze reizen organiseren. Een aanbieder in het zelfde segment is Koning Aap met ook een  grote  stand waar je bovendien je kinderen kunt stallen.

Hal 12 is voor Nederland met aandacht voor populaire toeristenbestemmingen als De Achterhoek, Friesland en Twente. Veel campings ook. Het kampeerpaviljoen zit in de naastgelegen hal 11.

Een groot deel van de Mediterrane landen zit in hal 7. Hier zitten Spanje, Griekenland, Egypte en een groot aantal kleinere aanbieders. De overige zuidelijke landen Portugal, Turkije en  Italië  zitten in hal 8. Ik vond tussen alle grote stands van de nationale verkeersbureaus een leuke stand van 3 Italiaanse boeren die hun AgriTurismo in Umbrië  kwamen promoten. Kamperen bij de boer op z’n Italiaans.  

In hal 9 is het hoempapa en gezelligheid op  één  van de terassen. In hal 9 zitten Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk en dat is te merken aan de sfeer. Denk aan apres ski en oktoberfest. Sauerkrat, worst en bier zover het oog reikt. Duitsland heeft denk ik de grootse plek op de vakantiebeurs met diverse stands voor de verschillende toeristische gebieden in Duitsland. Niet voor niets dat Duitsland zo uitpakt want het is het vakantieland waar de meeste Nederlanders heen gaan, zo’n 3 miljoen.

In Hal 10 zitten Groot Brittannië  en Ierland,  Scandinavië  en Centraal en Oost Europa. Via de stands van Zweden, Noorwegen en IJsland (heel goedkoop dit jaar met dank aan de kredietcrisis) kom je in hal 11 op het grote Franse terras. Ook  Frankrijk  is een  topbestemming  voor Nederlanders en de Fransen pakken dan ook groots uit. In hal 11 staan verder de stands van Luxemburg en  België  en van Zuid Limburg. Ook het naturistenpaviljoen is in hal 11.

Hal 12 heeft als thema ‘Beleef Nederland‘. En het zou wel eens kunnen dat komende zomer veel Nederlanders dat ook inderdaad gaan doen. Volgens de reisbranche blijven de boekingen voor het voorseizoen en de zomer tot nog toe achter bij vorig jaar. Sommigen denken zelfs zo’n 30%. De  reisbranche zal de  vakantiebeurs aangrijpen om die trend te keren. Het lijkt het er op dat de reiziger komende zomer kan kiezen uit mooie aanbiedingen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.