Tweede Kamer wil kosten van roaming afschaffen

bellen-buitenland

Waarom moet je in het buitenland extra kosten betalen voor het gebruiken van je mobiele telefoon? VVD-Kamerlid Bart de Liefde heeft zichzelf deze vraag ook gesteld. Hij heeft minister Kamp van Economische zaken opgeroepen om in de Europese Telecomraad te pleiten voor afschaffing van deze kosten. De Italiaanse voorzitter van de Europese Raad pleit voor een alternatief.

Het afschaffen van de roamingkosten zou ingevoerd moeten worden per 15 december 2015. Het Europees Parlement was in april al akkoord gegaan met de afschaffing, maar er zijn meerdere Europese beslissers die een akkoord moeten geven. Italië is tegen een volledige afschaffing van de roamingkosten en stelt voor om een fair use-beleid in te voeren. Met dit beleid is het nog steeds mogelijk om roamingkosten te rekenen, maar onder voorwaarden.

Wat is roaming?
Bellen, internetten en sms†™en gaan via jouw eigen provider. Bij het gebruiken van je telefoon, laptop of tablet in het buitenland kan er geen verbinding worden gemaakt met jouw eigen provider. Jouw apparatuur zal verbinding maken met een lokale provider. Deze moet zorgen voor doorschakeling naar je eigen provider. Dit wordt roaming genoemd. Dit kan voor jou kostbaar zijn, zelfs als je de telefoon niet actief gebruikt. Binnen de EU is roaming de laatste jaren al flink goedkoper geworden.

Zorg dat je weet wat het kost voordat je op vakantie gaat
De in Nederland actieve providers kunnen passende oplossingen bieden voor het gebruiken van je laptop, telefoon of tablet in het buitenland. Het is wel belangrijk dat je informatie gaat inwinnen voordat je vertrekt. De telecomdiensten zullen wel werken in het buitenland, maar weet goed wat je moet doen om te voorkomen dat de roamingkosten hoog oplopen.

Welke provider biedt de goedkoopste buitenlandbundel?
De tarieven die providers hanteren verschillen onderling sterk. Dat geldt vooral voor het internetten in het buitenland, waarbij Internet Op Reis van Vodafone het beste uit de bus komt. Zie hieronder het aanbod van de grote Nederlandse providers.

Aanbod van T-Mobile
T-Mobile biedt een Travel & Surf pakket aan. Het tarief per MB is afhankelijk van welk pakket je kiest. De tarieven zijn ook afhankelijk van je bestemming. Uitgaande van de landen binnen de EU plus Noorwegen, IJsland en Zweden, betaal je €0,05 tot €0,10 per MB. De meest uitgebreide bundel kost je €24,99 voor maximaal veertien dagen. Er zijn nog enkele goedkopere alternatieven voor het geval je weinig gaat internetten of korter op vakantie gaat.

Aanbod van Vodafone
Vodafone biedt twee dagbundels aan voor zowel binnen Europa als voor buiten Europa. Er wordt een dagelijks tegoed voor je klaargezet. Met de Alles-in-1 op Reis betaal je maar €2 per dag. Hiervoor krijg je 20 minuten bellen, 20 minuten gebeld worden, 20 sms†™jes versturen en 35 MB. Deze bundel is af te sluiten voor 43 landen.

Aanbod van KPN
Je kunt bij KPN binnen de EU al een dagbundel krijgen voor €2,50. Je krijgt maar liefst 50 MB tot je beschikking. Een maandbundel komt op €10 met 200 MB. Buiten de EU liggen de tarieven hoger. Voor één dag betaal je €5 voor 4 MB en voor de maandbundel €30 voor 25 MB.

Zolang je voor roaming kosten moet betalen, moet je zelf zorgen dat de kosten zo laag mogelijk blijven. Zie ook de tips van de Consumentenbond voor het instellen van je mobiele telefoons in het buitenland.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nadine van de Wiele van Frankrijkgek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.