Tips voor natuurfotografie van Benjamin van der Spek

Hertjes

Steeds meer mensen zijn serieus bezig met fotografie. Dankzij de digitale camera’s kun je vrijwel onbeperkt foto’s maken en er later de beste uitkiezen. Ook zijn er veel programma’s waarmee je je foto’s nog kunt bewerken en verbeteren.

Maar om nog mooiere foto’s te maken is het verstandig om ook aandacht te besteden aan de techniek van het fotograferen. Onlangs hield NIKON een workshop natuurfotografie in de duinen bij Noordwijk.

De workshop werd gegeven door Benjamin van der Spek, winnaar van de publieksprijs van de Frans Lanting Award in 2014. Hij geeft hieronder acht tips voor het maken van mooie foto’s in de natuur. De foto bovenaan het artikel is van Benjamin, onderaan  staan de bescheiden pogingen van opreis.nl zelf.

8 Tips voor mooie natuurfoto’s

1.  Bereid je voor

Zorg dat je batterij is opgeladen en dat je een reserve bij je hebt. Neem verder een lensdoekje en extra geheugenkaarten mee op pad.

2.  Kies het beste tijdstip voor het mooiste licht

Overdag is het licht het hardst. Het mooiste licht is een uur na  zonsopkomst of een uur voor zonsondergang. Fotografen noemen dit `Het gouden uur†™.

3. Voor mooie foto’s van dieren sta vroeg op

Vlak voor zonsopkomst is de beste tijd om wilde dieren te fotograferen. De meeste dieren vermijden het contact met de mens en zoeken †™s ochtends vroeg naar voedsel.

4. Kies de juiste  iso waarde

Wees niet bang om in slecht licht hogere iso-waarden zoals iso 6400 of zelfs hoger te gebruiken. Het is beter dat je foto een beetje korrelig is, dan bewogen. Het eerste kan je naderhand nog wat verbeteren, maar beweging in een foto is niet gemakkelijk weg te halen. Sommige dieren kunnen erg snel bewegen. Als je een vogel volledig scherp in volle vlucht wil fotograferen, zorg dan voor een zeer snelle sluitertijd zoals 1/3200 seconde of nog korter. Natuurlijk hangt alles af van het licht en het effect dat je wilt bereiken.

5. Gebruik een lange belichting voor een speciaal effect

Bij landschappen kan het mooi zijn om een langere belichting toe te passen. Hierdoor verdwijnen bewegende objecten, wordt water gladder, en kan de lucht dramatischer worden. Gebruik voor lange belichtingen de zelfontspanner of een draad(loze)ontspanner. Neem dus altijd een statief(je) of een beanbag mee zodat je camera veilig en stabiel staat of ligt.

6. Kies het juiste  diafragma

Een groot diafragma wordt aangegeven met een laag `f†™-getal. Hoe groter de diafragmaopening, hoe korter de scherptediepte. Zo kan je onderwerpen scherp fotograferen terwijl de achtergrond onscherp blijft.

7. Draag geen opvallende kleren

Zorg dat je altijd waterdichte laarzen bij je hebt. Als je in Nederland de natuur wilt vastleggen sta je vaak in water of modder. Draag geen felle kleuren. Dat schrikt de dieren af. Blijf aan de bosrand of in de buurt van andere beschutting.

8. Denk aan de veiligheid van de dieren en die van jezelf

Blijf op voldoende afstand van de dieren en raak ze nooit aan. Kom niet tussen het water en de dieren en volg altijd de voorschriften van het gebied waarin je gaat fotograferen. Neem verder altijd een opgeladen telefoon mee voor nood. Zet deze wel op stil om te voorkomen dat een beller de dieren met een ringtone laat schrikken.

Zo, dat waren de tips van Benjamin. Ga je zelf de natuur in om mooie foto’s te maken? Deel ze dan en maak kans op een NIKON verrekijker. Als je je natuurfoto op Facebook, Instagram of Twitter plaatst met de hashtag #NikonWildlife kom je hiervoor in aanmerking. Doe dat wel tussen 25 juni en 31 augustus 2015. Maak er iets moois van!

ElectricDefender
Damhert

Één reactie op “Tips voor natuurfotografie van Benjamin van der Spek”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.