Terrassen, fietsen, kamperen, Daphne en klachten

Minder ver op vakantie maar wel luxe, Daphne gaat op reis, fietsen, mobiel inchecken, zelf je bagage dragen, de beste terrassen voor de zomer en de ANVR denkt dat u gek bent.

 Het reisnieuws van de afgelopen dagen.

Terrassen
 Tijdschrift SpecialBite komt met een zomernummer met daarin de beste terrassen in Nederland. De top 12 ziet er zo uit:
†¢  Noord-Holland:  Amstelveen,  Aan de Poel
†¢  Zuid-Holland:  Ter Heijde aan Zee,  Elzenduin Beach

†¢  Utrecht:  Rhenen,  †™t Kalkoentje
†¢  Gelderland:  Doorwerth,  Adriano
†¢  Overijssel:  Zwolle,  Librije†™s Zusje
†¢  Flevoland:  Almere,  PoortDok
†¢  Groningen:  Leens,  Schathoes Verhildersum
†¢  Drenthe:  Roden,  Cuisinerie Mensinge
†¢  Friesland:  Ternaard,  De Waard van Ternaard
†¢  Limburg:  Sittard,  Silvester†™s
†¢  Noord-Brabant:  Ulvenhout,  †™t Jagthuijs
†¢  Zeeland:  Domburg,  Het Badpaviljoen
Het tijdschrift is vanaf 15 mei te koop.  

Zomervakantie
De ANWB heeft onderzocht dat de Nederlanders nog steeds graag op vakantie gaan deze zomer. Zo’n 8 miljoen Nederlanders zullen naar het buitenland afreizen, dat is 5% minder dan vorig jaar. Maar er blijven ook veel mensen in Nederland. De ANWB verwacht hier een stijging van 4%. Frankrijk is voor Nederlanders de populairste buitenlandse bestemming.

Kamperen
En de nieuwe trend voor komende zomer is het Luxe Kamperen. Op een bijeenkomst van het Frans verkeersbureau sprak onlangs de directeur van Vancaceselect al over deze trend. En wat dat dan is, dat luxe kamperen? Dat betekent dat je in je tent een koelkast hebt staan. En een televisie. En in sommige zelfs je eigen badkamer. “Thuiscomfort” heet dat in reiskringen. Ook een mooie term is de vliegende kampeerder, eveneens een verschijnsel in opmars. En dat allemaal op enorm grote campings met zwembaden, supermarkten en heel veel Hollanders. Al dat luxe kamperen mag natuurlijk wel wat kosten. De directeur van Vacancesoleil noemde het voorbeeld van een camping in Frankrijk waar een luxe tent €250 kost. Per nacht wel te verstaan. Alle plaatsen waren in het najaar al verkocht.

Ryanair
In het wekelijkse rubriekje Ryanair deze keer het bericht dat de Ierse maatschappij afziet van een Fat Tax. Het idee was om erg dikke mensen twee stoelen te laten betalen omdat ze anders hun buurman teveel zouden hinderen. Het besluit om deze toeslag toch niet in te voeren komt niet voort uit humane overwegingen maar uit afwegingen van de accountants. Bij Ryanair kun je alleen nog maar online inchecken en om zo  efficiënt  mogelijk te werken staat een vliegtuig tussen vluchten maximaal 25 minuten aan de grond. En in die korte tijd moet het vliegtuig leeg en snel weer gevuld dus is er geen tijd voor lastige procedures met dikke mensen. Dat betekent dus ook in de toekomst oppassen wie er naast je komt zitten.

En omdat er toch nog ergens op bespaard moet worden, kondigde Ryanair aan dat ze er over nadenken om passagiers zelf hun koffers naar het vliegtuig te laten dragen. Dat zou besparen op de bagage-afhandelaar. Reizigers zouden hun eigen koffer naar het vliegtuig moeten meenemen, waar ze door Ryanair in het ruim worden gestopt. Na de vlucht kun je je koffer dan weer onder aan de vliegtuigtrap oppikken. Het zou in elk geval het aantal zoekgeraakte koffers bij Ryanair kunnen verminderen.

Lufthansa
Lufthansa biedt nu voor bijna alle vluchten vanuit Duitsland de Mobile Boarding Pass aan. Dit betekent dat je na online inchecken een SMS krijgt met een barcode die je op het vliegveld als Boarding Pass kunt gebruiken. Lufthansa gebruikte de instapkaart op je mobiel al binnen Europa en maandelijks maken een kleine 100.000 reizigers hier al gebruik van. Ook de KLM introduceerde onlangs de instapkaart per SMS.

Online reis boeken en de ANVR
De ANVR en de vakbonden hebben een campagne gelanceerd om het reisbureau in het straatbeeld te behouden. Onder het motto “Oh, zeker zelf geregeld” proberen ze mensen te waarschuwen voor de valkuilen van het boeken van een reis op internet. Ze gebruiken bij de campagne prachtige zinssneden als “de toegevoegde waarde van de reisprofessional”.
En ze gebruiken beeld. En daar maken ze een enorme vergissing. Want met dit beeld willen ze vertellen dat een reis boeken helemaal geen gemakkelijk werk is en dat je dat beter aan een professional kunt overlaten. Don’t try this at home kids.
En als je het dan toch zo nodig zelf doet, dan moet je ook zelf maar de gevolgen hiervan aanvaarden. Ik denk dat als je je klanten gaat behandelen alsof het idioten zijn, dat je daar wel eens last van zou kunnen krijgen.

Daphne Bunskoek
Goed nieuws voor mensen die graag kijken naar Daphne. Ze zal dit seizoen naast Floortje Dessing te zien zijn in het reisprogramma 3 op reis.

Vakantieman, mag dat?
Volgens de ANVR worden er minder klachten ingediend bij de geschillencommissie reizen over vakanties. In 2008 waren dat er 1500 en dat zijn er veel minder dan in 2001 toen de meting begon. Het meest werd vorig jaar geklaagd over de accommodatie, met op de tweede plaats het vervoer en als derde de reisleiding.

Meimaand Fietsmaand
En verder is het nog een week of twee meimaand fietsmaand met veel speciale fietsroutes. Informatie bij de VVV’s.

Fietsen in Zwitserland
In Zwitserland kun je ook mooi fietsen maar het is natuurlijk niet zo vlak als in de polder. En omdat ze in Zwitserland toch graag Nederlanders zien zijn ze een campagne begonnen om het e-biken onder onze aandacht te brengen. Een e-bike is een fiets met elektrische hulpmotor en zo komt ook een Nederlander de bergen door.  

Oranjeroute
Nederland en Duitsland promoten het komend seizoen de Oranjeroute. Deze  voert langs 29 steden en stadjes in Nederland en Duitsland die historische banden hebben met het Huis van Oranje-Nassau. De Oranjeroute is 2.500 kilometer lang en loopt voor het grootste deel door Duitsland. De route kan met de auto of met het openbaar vervoer afgelegd worden. Voor het gedeelte tussen Nassau en Bad Arolsen bestaat ook een fietsgids. Meer informatie op www.oranjeroute.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.