Plan voor standaardmaat handbagage vliegtuig

Standaardmaat voor handbagage vliegtuigen in de maak…

IATA_handbagage
De overkoepelende club van luchtvaartmaatschappijen, IATA, wil dat er één standaardmaat komt voor handbagage in het vliegtuig.

Nu hanteert iedere maatschappij haar eigen afmetingen wat onhandig kan zijn voor reizigers. Bij de ene maatschappij kun je je koffer of tas wel meenemen aan boord, bij de andere weer niet.

Om hierin duidelijkheid te scheppen stelt de IATA één standaardmaat voor van 55x35x20 cm. Dit is overigens kleiner dan de afmetingen die veel maatschappijen nu hanteren. De huidige afmetingen voor handbagage zijn nu bij KLM 55x35x20, bij Transavia 55x40x25 en bij Ryanair 55x40x20.

Á‰én van de redenen van de huidige verschillen zijn de verschillende manieren waarop maatschappijen hun vliegtuigen inrichten. Sommige vliegtuigen hebben meer stoelen of ruimte voor handbagage dan andere.

Bij IATA zijn 250 luchtvaartmaatschappijen aangesloten van wie er nu zo’n 10, waaronder Lufthansa en Emirates, hebben toegezegd mee te doen met de nieuwe standaardmaat. IATA verwacht dat de komende maanden meer maatschappijen zich zullen aansluiten bij dit initiatief.

IATA heeft afspraken gemaakt met grote fabrikanten zoals Samsonite, om koffers met deze afmetingen te gaan maken. De verwachting is dat deze eind 2015 te koop zullen zijn. Op de koffers komt een plaatje met een speciaal logo dat het luchtvaartpersoneel duidelijk moet maken dat het om een koffer gaat met gestandaardiseerde afmetingen.
Cabin OK logo

UPDATE 17/6/2015: Het plan voor een standaardmaat voor handbagage is voorlopig van de baan. Met name Amerikaanse maatschappijen zouden zich tegen de nieuwe standaardmaat verzetten omdat deze kleiner is dan de nu toegestane afmetingen. IATA zegt zich op de plannen te beraden, met betrokkenen te gaan overleggen, intern te vergaderen en het dan nog eens te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.