Spanje

 opreis.nl informatie over Spanje

Waar: Zuidwest Europa

Oppervlakte: 504.782 km²  –  ca. 12 x Nederland

Aantal inwoners: 43,1 miljoen

Inwoners per  km²: 85,4

Hoofdstad Spanje : Madrid

Waarom gaan: Zon, strand, landschap, wandelen, cultuur, steden, musea, kerken, eten, wijn, voetbal

Talen: Spaans,  Catalaans,  Gallisch,  Basisch

Klimaat Spanje : Gematigd. Droge hete zomers in het binnenland. Meer gematigd langs de kust. Het noorden heeft meer neerslag. Koude winters in het binnenland, langs de kust gematigd. Het weer in Spanje.

Hoogste punt Spanje :  Pico de Teide (Tenerife) op Canarische Eilanden 3,718 m

Valuta: Euro

BNP per inwoner: €20.975

Electriciteit:  220 volt AC, 50Hz. Tweepolige stekkers zijn standaard.

Tijdzone: GMT +1 uur  

Landcode telefoon Spanje : +34

Internet extensie: .ES

Bekend van: Barcelona,  Flamenco, Pamplona, stierenvechten, Costa Brava

Aanrader: San Sebastian

Eten: Tapas, Paella

Drinken: Rioja wijnen, sherry

opreis.nl over Spanje: Spanje is een groot land met veel verschillen tussen de regio†™s. Veel inwoners van Spanje zien zichzelf zelfs eerst als bv. Catelaan of Bask en dan pas als Spanjaard. Ook als reisbestemming is Spanje zeer divers. Veel Nederlanders kennen de Spaanse Costa†™s met drinkende adolescenten en overwinterende grijze bolletjes die elkaar treffen in uitspanningen met welklinkende namen als †œFriet van Piet†. Maar Spanje biedt veel meer dan drinken en disco.
Het Noorden van Spanje heeft een gematigd klimaat en is zeer groen. Hier gaan in de zomer veel Spanjaarden op vakantie. Noord Spanje heeft prachtige en  gastvrije  steden. Bilbao is een mooie oude stad maar is inmiddels vooral bekend door het  Guggenheim museum. Dit veelvormige bouwsel van  architect  Frank Gehry  is geheel bekleed met titanium en is uitgegroeid tot het uithangbord van Bilbao. San Sebastian heeft een fantastische binnenstad met talloze tapasbars waar het eten op de meterslange bars staat uitgestald en je wordt geholpen door obers in vol tenue. San Sebastian heeft meerdere stadsstranden en een er hangt een prettige, ontspannen sfeer. Avondeten kun je in een van de vele restaurants die vanaf een uur of negen open zijn maar waar de gasten niet voor tienen verschijnen. San Sebastian is een absolute aanrader. Pamplona ligt wat meer landinwaards en is bekend van de  stierengevechten  en het jaarlijkse  stierenrennen.
Verder heeft Noord Spanje veel  uitgestrekte  natuur en wandelmogelijkheden. Bekend is de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella die door Noord Spanje voert. In het Noordoosten vormen de  Pyreneeën  de grens met Frankrijk. Dit gebergte is geliefd bij wandelaars en wintersporters.
Ook in de rest van Spanje vind je talloze prachtige steden. In het binnenland is Salamanca in trek bij studenten Spaans. Midden in Spanje ligt Madrid. Prachtige maar drukke stad. Veel grandeur, statige musea en ontelbare bars en restaurants. †™s Zomers heet. Aan de  Middellandse  zeekust zijn Barcelona en Valencia de grootste  en  bekendste steden. Allebei ook zeker de moeite waard. Aan de Midellandse zee liggen verder de populaire Costa†™s met strand en vertier. Een walhalla voor de liefhebber. In het Zuiden van Spanje is Sevilla een van de mooiste steden.
Spanje is ook enorm in trek bij golfliefhebbers en kent vele topbanen.  

opreis.nl rating voor Spanje: 8,5/10

Zie ook:
Het weer in Madrid
Het weer in Barcelona  
Het weer in steden en vakantieplaatsen in Spanje  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.