Souvenirs uit… Turkije

Istanbul

Turkije is een zeer populair vakantieland onder de Nederlanders. Het veelal zonnige land bevindt zich ieder jaar in de top 10 populairste vakantiebestemmingen. De all inclusive hotels zijn nog erg in trek, maar de idyllische optrekjes en dorpjes worden steeds meer ontdekt.

Turkije is een zeer gevarieerd land en heeft reizigers van alles  te bieden, van prachtige stranden aan de Middellandse Zee tot cultureel gevarieerde steden, zoals Istanbul of Bursa. De rijke historie van Turkije is op veel plaatsen nog te bewonderen. Uit de Griekse en Romeinse tijd zijn prachtige overblijfselen te bezichtigen zoals de steden Troje, Pergomon en Efeze. Ook de Byzantijnse en Ottomaanse historie is op veel plaatsen, en met name in Istanbul nog goed zichtbaar.

Daarom niet gek dat je graag een leuk souvenir mee wil nemen uit het vakantieland Turkije. Maar pas op, vind je een mooie antieke steen op het strand? Laat deze dan liggen! Het is namelijk ten strengste verboden dit soort antieke voorwerpen uit te voeren.

Winkelen in Turkije

Turkije staat bekend om de bazaars voor de leukste cadeaus of souvenirs voor jezelf en de Nederlandse thuisblijvers. Deze kleurrijke overdekte markten zijn in iedere stad van Turkije te vinden. De één groter dan de ander, maar sieraden, kruiden, kleding, leer, goud en zilver zijn overal te verkrijgen. Deze goederen hebben in Turkije vaak een lagere prijs dan in Nederland, en dan is het ook nog gebruikelijk om af te dingen. De leukste Turkse souvenirs vind je in de vorm van: juwelen, leer, dienbladen, sieraden, kruiden, tegeltjes, kelims, tapijten en antiek. De vraag is alleen, wat mag je meenemen terug naar Nederland en wat kan je beter in Turkije laten?

Namaakspullen

In Turkije zijn veel namaakproducten te vinden die je daar voor een spotprijs kunt kopen. Groots inkopen van Gucci en Versace kleding denk je, maar dat laat het douanebeleid toch  niet zomaar toe. Het invoeren van namaakartikelen in Nederland is verboden maar als je een paar spullen meeneemt wordt dat door de vingers gezien. Het volgende kun je meestal zonder problemen meenemen:

  • 3 kledingstukken/tassen
  • 3 horloges
  • 250 ml parfum
  • Maximaal 3 titels van albums of films

Je kunt hier natuurlijk nog een beetje mee variëren door alvast wat kleren aan te doen. De douane controleert wel maar is redelijk coulant. Maak het niet te bont met wat je meeneemt om boetes te voorkomen.

Antiek

Heb respect voor de antieke erfenis van Turkije en neem geen antieke producten mee terug uit  Turkije. Naast het feit dat deze spullen horen bij de geschiedenis van Turkije, is het streng verboden deze zaken uit te voeren en wordt dit streng bestraft. Je komt hier niet weg met een kleine boete en kan een celstraf krijgen wanneer je antiquiteiten of antieke oudheidkundige artefacten het vliegtuig in mee wil nemen. Zelfs het vinden van een mooie aparte steen op het strand kan je veel problemen opleveren. En kijk uit met het kopen van een typisch Turks Nazar amulet. Het amulet met de `boze blauwe oog†™ kan zomaar antieke waarde bevatten en de `huisbeschermer†™ heeft dan erg weinig nut.

Overige goederen

  • De karakteristieke waterpijpen mogen gewoon meer naar Nederland. Als het maar in je reistas past.
  • Pas op met het meenemen uit Nederland van verschillende medicijnen die in Turkije als drug gezien kunnen worden. Een tip daarvoor is om een Engelse doktersverklaring mee te krijgen voor de medicijnen.
  • Wees voorzichtig met goudaankopen. Hoe hoger het karaat, hoe voorzichtiger je moet zijn. De prijzen in Turkije zijn vaak goedkoper. De juwelier dient een officieel certificaat mee te geven bij de aankoop.
  • Grotere producten als tapijten, zware onyxkandelaars en verschillend aardwerk kun je ook naar je huisadres laten verzenden.

Voor Turkije heb je een visum nodig. Je kunt het visum online aanvragen. 

Visum Turkije aanvragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.