Souvenirs uit… Tsjechië

praagshop
Hoewel Tsjechië misschien niet het eerste land is dat je te binnen schiet wanneer je een vakantie uitzoekt, is het in de loop der jaren wel degelijk uitgegroeid tot populaire vakantiebestemming. Vooral de prachtige culturele hoofdstad Praag is erg geliefd voor een stedentrip of doorreis.

In het historische centrum van Praag – dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat – waan je je in een sprookje. In de stad shop je erop los in de verrassende winkels van antiek tot bekende merken als het gerenommeerde Tsjechische schoenenmerk Bata. Een ticket naar Praag hoeft bovendien helemaal niet duur te zijn, waardoor je geld over houdt om leuke souvenirs mee naar huis te nemen!

Geen Euro´s maar Kronen

Tsjechië is dan sinds 2004 onderdeel van de EU, toch wordt er anno 2015 nog steeds betaald met eigen munteenheid, de Tsjechische Kroon (CZK). Zorg dus voor Kronen op zak in plaats van Euro´s wanneer je uit winkelen gaat. De meeste winkels accepteren ook gewoon plastic, in de vorm van bekende credit- en debet kaarten als VISA en Maestro.

Winkelen in Tsjechië

In grote steden als Praag vind je tegenwoordig grote winkels van bekende merken, maar ga vooral op zoek naar de kleinere authentieke winkeltjes. Hier vind je onder meer antiek en kunst. Tsjechië staat bekend om prachtig kristal, glaswerk en handgemaakt houten speelgoed. Andere mooie souvenirs die je koopt in Tsjechië zijn bijvoorbeeld cd´s, blaasinstrumenten, sieraden met edelstenen en alcoholische dranken. Handig weetje voor koopjesjagers: ´sleva´ betekent korting.

Boheems kristal

Tsjechisch glaswerk is een beroemd souvenir dat veel mensen graag mee naar huis nemen. Het kristal en glaswerk wordt ook wel ´Boheems Kristal´ genoemd. Er zijn veel uiteenlopende voorwerpen van het sterke en elegante kristalglas te koop. Denk aan vazen en asbakken, maar ook sieraden van geslepen glas. Twee handige tips:
†¢ In kleine dorpjes zullen deze producten stukken goedkoper zijn dan in een drukke toeristische straat van Praag.
†¢ Handig om iets uit te kiezen dat je goed stevig in kunt pakken in je koffer, want je wilt het glas thuis wel heel uitpakken!

Drank als souvenir

Tsjechië heeft ook erg smakelijke souvenirs. Zo zou je hier het allerlekkerste bier (pivo) vinden. Proef zeker de Pilsner Urquell en Gambrinus. De nationale likeur is Becherovka, een authentieke kruidenlikeur. Deze koop je het beste bij een lokale supermarkt, in plaats van in de vaak dure toeristenwinkels. Absinth kun je in Tsjechië trouwens ook in verschillende varianten (legaal!) verkrijgen. Er zijn bepaalde voorwaarden aan accijnsgoederen die je mee mag nemen naar Nederland. Gelukkig valt Tsjechië binnen de EU en mag je best grote aantallen meenemen die lastig te overschrijden zijn met een koffer, zoals maximaal 10 liter sterke drank. Voor bier is dat 110 liter, voor het geval je op autovakantie het lekkerste bier inlaadt.

Overige souvenir tips

†¢ Houten speelgoed uit Tsjechië is bekend vanwege de goede kwaliteit. Je zult veel marionetten poppen tegen komen die niet alleen leuk zijn om mee te spelen, maar ook heel mooi gemaakt zijn.
†¢ Wanneer je kunst of antieke goederen koopt, vraag dan altijd om een authenticiteitsbewijs en of er een uitvoerbewijs nodig is om dit het land mee uit te nemen.
†¢ Je kunt tot 14% van de BTW die je betaald hebt in Tsjechië terugvragen voor aankopen boven de 2000 CZK, welke gekocht zijn in bepaalde †œTax Free Shopping† winkels. Bekijk de algemene regels voor het terugvragen van betaalde BTW in EU landen op de site van de Belastingdienst.

foto credit: Matthew Hunt  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.