Souvenirs uit… Egypte

souvenirs egypte
Egypte is een land met een indrukwekkende geschiedenis en is zo oud als de geschiedenis van de mensheid. Het Oude Egypte was één van de eerste beschavingen en samenlevingen van de wereld. Nu kennen we Egypte voornamelijk van de recentelijke Arabische Lente en de afzetting van oud-president Moebarak, maar laat het je niet afschrikken. Het land blijft een cultureel fenomeen en een fantastisch vakantieland. De grote woestijnvlaktes, immense piramides, de sfinx en ritjes op kamelen zorgen voor een unieke reiservaring die je nergens anders kunt vinden. Een kameel neem je niet zo snel mee terug naar Nederland, maar Egypte staat ook bekend om haar prachtige tapijten en papyrus.

Tapijten

Egypte produceert de beste kwaliteit tapijten. Tapijten die handgemaakt zijn en waar een heel familieproces aan vooraf gaat. De Egyptische tapijten zijn te verdelen in drie categorieën: Cairo, Mamelukken en de hedendaagse producties. De Cairo tapijten komen uit de zestiende tot achttiende eeuw en hebben voornamelijk Perzische patronen, zoals medaillons, arabesken en palmetten.
Niet te verwarren met de tapijten uit de plaats Caïro, want daar komen namelijk de Mamelukken tapijten vandaan. Deze tapijten zijn van groot formaat en hebben geometrische patronen met groene, rode en blauwe kleuren. Ze zijn gemaakt tijdens de Mamelukken dynastie van 1250 tot 1517. De hedendaagse producties zijn nog steeds van zeer hoge kwaliteit en variëren van zijde tapijten tot zeer technische Perzische tapijten. In de bekendste winkelsteden Caïro, Alexandrië, Luxor en Aswan kan je voor een mooie prijs een prachtig karakteristiek tapijt aanschaffen voor thuis in de woonkamer.
Helaas komt  in Egypte bij de productie van tapijten kinderarbeid regelmatig voor. Probeer daarom goed uit te zoeken waar een tapijt is gemaakt voordat je het aanschaft.

Antiquiteiten

Het vakantieland Egypte heeft een rijke geschiedenis. De meeste toeristen komen om de piramides te bekijken, oude tempels in te gaan, een bezoekje te brengen aan de sfinx en pootje te baden in de Nijl. Overblijfselen van de rijke Egyptische geschiedenis zijn prachtig maar kun je uiteraard niet meenemen naar huis. Uitvoer van antiquiteiten is illegaal en wordt zwaar bestraft. Je loopt risico op hoge boetes en een zware gevangenisstraf. Neem daarom geen restjes van een piramide mee of vul je zakken niet met stenen rondom historische ruïnes. Wel kan je een welbekend Egyptisch papyrus meenemen. Deze kan je bij verschillende souvenirs kraampjes en markten kopen.

Namaak

Wees behoedzaam wat betreft het kopen van producten. Er zijn veel namaakspullen in omloop. Toeristen zijn een belangrijke bron van inkomsten in Egypte en verkopers weten goed hoe ze met toeristen moeten spelen om bijvoorbeeld een †œhistorische† papyrus te verhandelen. Producten van papyrus zijn overal te vinden, maar langs de straat zijn ze meestal nep en van bananenbladen gemaakt. Koop dit dus beter in de winkel waar het iets duurder is. Dit geldt voor vrijwel alle Egyptische producten, zoals goud en zilver, sieraden, potten, kleden, manden of glaswaar.

Foto†™s

Foto†™s worden niet zo snel in de categorie `souvenirs†™ gestopt, maar dat zijn foto†™s natuurlijk wel. De leukste herinneringen vind je terug op een foto. Egypte wordt ook wel het `fotomuseum†™ genoemd waar veel locals een hekel aan hebben. Er is daarom op veel plekken een foto- of filmvergunning nodig tegen betaling. Een foto maken van een piramide is meestal geen probleem, maar wil je Egyptenaren op de foto zetten, vraag dan liever eerst of er geen bezwaar is.

Foto credit: Flickr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.