Sneeuwkettingen: regels en verplichtingen in het buitenland

sneeuwkettingen


Sneeuwkettingen kunnen tijdens de wintersport handig zijn en soms zelfs verplicht. Bij steile bergweggetjes is het moeilijk om met een dik pak sneeuw de berg op te rijden met de auto. In verschillende gebieden is het verplicht om kettingen te gebruiken. Wanneer dit het geval is, wordt dit vaak aangegeven met verkeersborden. De regels omtrent sneeuwkettingen verschillen per land. Om van tevoren te weten waar je rekening mee moet houden, geven we hier een lijstje van de regels in verschillende wintersportlanden.

Sneeuwkettingen in het buitenland

Duitsland

Bij bepaalde omstandigheden is het verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken. In Duitsland moet je dus in het bezit zijn van sneeuwkettingen. Waar je deze moet gebruiken wordt aangegeven door middel van verkeersborden.

Frankrijk

Je mag alleen gebruik maken van sneeuwkettingen in gebieden waar sneeuw ligt. Wanneer het gebruik van sneeuwkettingen verplicht is, wordt dit aangegeven met verkeersborden.

Oostenrijk

In Oostenrijk mag je alleen sneeuwkettingen gebruiken wanneer dit noodzakelijk is en de wegen door het gebruik van sneeuwkettingen niet beschadigen. Wanneer kettingen verplicht zijn, wordt dit aangegeven op verkeersborden. Sneeuwkettingen zijn verboden bij het rijden in de Arlbergtunnel.

Zwitserland

Wanneer het nodig is, zijn sneeuwkettingen verplicht in Zwitsterland. Ook hier wordt dit aangegeven door middel van verkeersborden. In verschillende tunnels is het gebruik van winterbanden verboden, namelijk de St. Gotthardtunnel, de San Bernardinotunnel en de Selisbergtunnel.

Italië

Ook in Italië wordt door middel van verkeersborden aangegeven waar sneeuwkettingen verplicht zijn. Tussen 15 oktober en 30 april is het in de Aostavallei verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben. In de rest van het land is dit niet verplicht, tenzij dit staat aangegeven op de verkeersborden.

Tsjechië

In de winter is het in Tsjechië verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben. Deze kunnen worden gebruikt wanneer dit noodzakelijk is. Verder is hier geen regelgeving voor.

Kroatië

Het is verplicht om tijdens de winterperiode sneeuwkettingen bij je te hebben. Deze kun je gebruiken in situaties waar dit gewenst is. Verder zijn er voor het gebruik van sneeuwkettingen in Kroatië geen regels.

In veel landen is het ook verplicht om in de winter te rijden op winterbanden. Lees meer over de regels voor winterbanden in het buitenland.

Meeneemlijst Wintersport

Naast goede sneeuwkettingen vind je via deze meeneemlijst wintersport een hulpmiddel om snel en eenvoudig een meeneemlijst wintersport in te vullen.

Kies de juiste sneeuwketting

Besluit je een set sneeuwkettingen te kopen? Zorg dan dat je je goed laat adviseren en let erop dat je de juiste kettingen koopt. Een onjuist afgestelde sneeuwketting  kan leiden tot schade aan je auto en aan je autobanden. Let daarom op het merk van de auto en de soort banden zodat je de juiste sneeuwketting koopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.