Slowakije

Reisgids Slowakije

Dominicus reisgids Slowakije

Slowakije, officieel de Slowaakse Republiek, (Slowaaks: Slovensko, voluit: Slovenska Republika) is een republiek in Centraal-Europa, die zich op 1 januari 1993 losmaakte uit Tsjecho-Slowakije, dat daardoor ophield te bestaan. De hoofdstad is Bratislava.

Het land wordt begrensd door Tsjechië in het noordwesten, Polen in het noorden, Oekraïne in het oosten, Hongarije in het zuiden en Oostenrijk in het westen.

Het is een overwegend bergachtig land, dat gedurende de twintigste eeuw weliswaar één geheel vormde met het taalkundig en cultureel nauw verwante Tsjechië, maar dat in de eeuwen daarvoor een heel andere ontwikkeling had doorgemaakt. Het land behoorde eeuwenlang tot Hongarije.

Reisgids Slowakije

De emancipatie van het Slowaakse volk kreeg pas laat gestalte.
Op 29 maart 2004 trad Slowakije toe tot de NAVO en op 1 mei 2004 tot de Europese Unie.

Slowakije bestaat voor het grootste gedeelte uit berggebieden, die allemaal deel uitmaken van de Beskiden en de Karpaten. Alleen het zuidwestelijke deel en in het uiterste zuidoosten zijn er laaggelegen gebieden, die tot de Pannonische vlakte behoren.

De berggebieden kunnen ruwweg in twee groepen verdeeld worden; die ten noorden van de vallei van de rivieren de VÁ¡h en de Hornad, en het gebied ten zuiden daarvan. Ten noorden ervan bevinden zich van west naar oost; de Kleine Karpaten (op de grens met Tsjechië), (deels) de Kleine Fatra, de Tatra (op de grens met Polen), die weer wordt onderverdeeld in de Westelijke, Hoge, en de Belianske Tatra. Ten zuiden van de vallei bevinden zich (deels) de Grote Fatra, Lage Tatra en het Slowaaks Ertsgebergte. In veel berggebieden bevinden zich veel populaire wintersportgebieden, vooral in de Hoge Tatra. In dit laatste gebergte bevindt zich ook de hoogste berg van Slowakije; de GerlachovskÁ½ Š¡tÁ­t (2.655 m) en de KrivÁ¡Šˆ, die voor Slowakije een belangrijke symbolische betekenis heeft.

De belangrijkste rivieren zijn de Donau, de Kleine Donau, de Vah, de Hron en de Hornad, alsmede de bronrivieren van de Bodrog in het zuidoosten.

Toeristische hoogtepunten van Slowakije

Slowakije rondreis

Cultuur
Bratislava is de hoofdstad van Slowakije. Hoogtepunten hier zijn de Donau en het historische centrum. Het centrum is verkeersvrij en kalm en vol met restaurants en barretjes.
Het historische centrum van de stad Barderov is ook de moeite waard. Het stadje in het oosten van Slowakije is gesticht in de 13e eeuw en werd ooit rijk met de lakenhandel. De tweede stad van Slowakije, Kosice, dateert uit de 13e eeuw en staat bekend om haar gemoedelijke sfeer.
Kastelen en burchten zijn er veel in Slowakije. Kasteel Oravsky hrad in het oosten is een enorm kasteelcomplex hoog op een rots uitkijkend over de rivier. Het kasteel was het decor van de film Nosferatu uit 1922.
In het oosten liggen vijf houten kerkjes die allemaal op de erfgoedlijst van Unesco zijn opgenomen. In de buurt van Barderov vindt je meer houten kerken. Ook in het oosten ligt het Museum van Andy Warhol. De ouders van Warhol kwamen hier vandaan en er is in het museum naast werken van Andy Warhol ook informatie over zijn familie te bewonderen.

Natuur
Slowakije is een van de weinige Europese landen waar je nog echt ongerepte stukken natuur vindt. In de bergen in het oosten leven wolven en beren. Berggebieden in Slowakije zijn de Karpaten, de Hoge Tatra en en Karst. Namen met een romantische klant voor uitgestrekte gebieden waar je dagen kunt wandelen zonder iemand tegen te komen. Wandelen kun je ook goed in het dal Demanocska dolina in de Lage Tatra het midden van het land. ’s Winters kun je hier ook skiën.

Culinair
Het nationale gerecht  is Halušky: een soort gekookte deegbolletjes. Drinken doen ze ook in Slowakije. Er zijn nog veel kleine lokale bierbrouwerijen en er wordt ook veel wijn gemaakt. In het zuidoosten van Slowakije ligt de wijnstreek van de Tokaj. Deze wijn wordt niet alleen in Hongarije maar ook hier gemaakt. Verder is er natuurlijk de Slivovitsj: de lokaal gestookte pruimenbrandewijn. Er zijn in totaal nog zo’n 140 kleine particuliere Slivovitsj stokerijen.

Algemene informatie over Slowakije

Aantal inwonerscirca 5,5 miljoen
Oppervlakte49.035  km² – iets groter dan Nederland
Inwoners per  km²110
HoofdstadBratislava – circa 470.000 inwoners
TaalSlowaaks. Ouderen spreken ook wel Duits, jongeren Engels.
ValutaEuro
Tijdsverschil met Nederland0 uur
KlimaatSlowakije heeft een landklimaat. Dat betekent zeer hete zomers en strenge winters. In de bergen is het in de zomer een stuk koeler.
Elektriciteit220v, tweepolige stekker
GezondheidIn Slowakije zijn geen bijzondere gezondheidsrisico’s
VisumGeen visum nodig. Slowakije is een Schengenland. Als Nederlander kun je vrij in en uit reizen.
NL ambassade in SlowakijeNamesti Tres 35, Bratislava +55 1 489999999
Slowaakse ambassade in NederlandLaan van de wegen, Den Haag +31 70 123456789
De tijd nu in Bratislava
Het weer nu in Bratislava

Dominicus reisgids Slowakije

De informatie op deze pagina is afkomstig uit de Dominicus reisgids Slowakije.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.