Ryanair vraagt €30 voor extra handbagage

Vanaf 1 januari 2009 mogen passagiers van Ryanair nog maar  één  stuk handbagage meenemen. Voor extra tassen moet worden betaald.

Volgens Ryanair is de maatregel genomen omdat mensen veel te veel items mee de cabine in namen.

De maatregel betekent ook dat een tasje met net aangekochte tax-free artikelen niet apart mee mag. Je moet deze in je handbagage erbij stoppen en als dat niet lukt kun je kiezen: laten staan of €30 extra betalen.

De handbagage mag bij Ryanair maximaal 10kg wegen en de afmetingen van de tas mogen niet groter zijn dan 55 x 40 x 20 cm.

De regel betekent dus dat je niet een laptoptas en een tax-free winkeltas met een fles drank apart mee aan boord mag nemen. Alles moet in  één  tas mee aan boord.

Als je toch meerdere items mee aan boord wil nemen, kan dat door  één  item mee te nemen en voor de andere €30 extra te betalen. Dat item wordt dan meegenomen in het ruim.

Ryanair heeft aangekondigd dat ze hun nieuwe “één  stuks beleid” streng zullen naleven en geen uitzonderingen zullen maken.

De tax-free winkels op de luchthavens waar Ryanair vandaan vliegt hebben al geprotesteerd omdat ze bang zijn dat een hoop Ryanair passagiers geen sigaretten en drank meer zullen kopen als ze hiervoor extra bagagegeld moeten betalen.

Deze nieuwe bagageregel laat maar weer eens zien dat het een goed idee is om bij Low Cost Carriers als Ryanair goed te kijken wat wel er en niet bij de prijs is inbegrepen. De ticketprijs is vaak zeer laag maar voor elke dienst moet worden betaald. Zo betaal je aan boord voor de drankjes en hapjes maar ook voor het inchecken en je bagage betaal je. Op de web site van Ryanair staan onder meer de volgende toeslagen: Inchecken €5, Bagegeverwerking €5, 1ste tas (max 15kg) €10, etc.

Ryanair is  één  van de meest succesvolle luchtvaartmaatschappijen ter wereld en heeft als doel om het aantal vervoerde passagiers te verdubbelen van 43 miljoen in 2007 tot 87 miljoen in 2012.

Zie ook:
Ryanair verhoogt kosten voor bagage
Afmetingen en regels voor handbagage

30 reacties op “Ryanair vraagt €30 voor extra handbagage”

Bij rayanair ben je alleen klant als je boekt, daarna ben je bijna een crimineel. je bent al bang als je aan de incheckbali komt, vriendelijkheid heeft daar echt ook een prijs, zoals de rest wat komt. kilo-, handbagage-, priorinstappen-, vriendelijkeheid-, enz. enz.
Betaal liever wat meer en ben nog gast.

piet

We hebben voor het eerst bij Ryanair geboekt, wetend dat er beperkingen zijn w.b. bagage. Maar hoe streng zijn ze? Heb een koffertje dat incl.de wieltjes 60/40/20 is. Dat is 5 cm meer dan voorgeschreven Zouden ze daarover vallen? Graag ervaringen.

Gisteren met Ryanair gevlogen vanaf Madrid, mijn handtas paste niet meer in mijn trolley en moest 35 euro bijbetalen. Ik was zeker niet de enige. Sommige passagiers moesten ook hun bagage in zo’n rekje doen voor de afmetingen, anderen weer niet, en mijn trolley had daar zeker niet ingepast na al mijn aankopen, en daar zeiden ze bij mij dus weer niets van. Op de heenweg had ik alles in 1, en toen keken ze weer nergens naar. Dus erg consequent zijn ze niet.

gevlogen vanaf Stansted.
Trolly die half vol was en totaal 7 kg woog
Paste met gemak in het maatrek, maar de boarding dame kon vanaf 3 meter zien dat hij te groot was en dwong me 35 pond bij te betalen.
Vlieg niet met deze maatschappij !!!

alles precies gedaan, zoals het moet, mijn koffertje, daarin had ik
voorin m’n boek en puzzelboek, de dame aan de gate, pikte mij er gewoon uit ! door de dikte van mijn boek en puzzel, paste m’n koffer
niet in het voorbeeld, had natuurlijk mn boek en puzzel eruit moeten halen, dan was het o.k geweest, maar ik was zo overbluft dat ik 35 euro heb betaald, het gewicht was zeker o.k.zaten alleen wat schoenen in en een vest en plu.later kwamen mensen in het vliegtuig met eenzelfde handbagage koffertje en mensen die hun handbagage gewoon in de bagageruimte moesten proppen.
Mijn gevoel is dat ik onrechtvaardig ben behandeld en dat het personeel zo maar iets doet ! Ryanair is goedkoop, maar het personeel vind ik onsymphatiek in Alicante!

Ik vindt dat er gewoon regels zijn voor die bagage en daar moet je je gewoon aan houden. Dat weet je vantevoren, dus je hoeft je niet overvallen te voelen.Als 5 cm extra vandaag wel mag dan is het morgen 10 cm en dan is het eind zoek

Precies, het personeel is enorm onvriendelijk !
Op de heenweg kon mijn trolley gewoon mee als handbagage ( paste immers ook goed in het maatrek), en op de terugweg zou volgens de boarding dame die vanuit haar luie stoel kijkt, mijn trolley veels te groot zijn (terwijl ik geen extra bagage mee terug had) en moest ik extra betalen ! En dan dat toon en onvriedelijkheid erbij !

als je voor een habbekrats vliegt soms wel 20 euro voor een retourtje dan weet je dat er andere eisen gesteld worden. Ik heb nu 3 keer met ryanait gevlogen en mij bevalt het erg goed. voor zulke goedkope vluchten mogen ze die glimlach houden, overigens vond ik het personeel nog best vriendelijk.

Is de 20 cm voor afmeting van handbagage de diepte van de tas? Mijn tas is 30 cm diep maar kan gepropt naar 20 cm als ik er niet veel in doe, mag dit?

Ik vlieg regelmatig met Ryanair (Student :P) en ik moet zeggen dat ik geen gekke dingen ben tegengekomen. Ja we moesten de eerste keer 50 euro extra betalen omdat de koffer 2k te zwaar was. Gewoon koffer open verdelen onder de handbagage en zo doorgaan.
Ryanair is een prijsvechter en je moet ook niet langer dan 3 uur in zo’n vliegtuig willen zitten. Je weet van te voren wat de regels zijn en daar kunnen ze moeilijk over gaan doen; dat is hun recht en daar verdienen ze aan.
Conclusie: Korte vluchten prima; snel geen poespas en relatief goedkoop en dat zie je er ook wel vanaf.

Wij hebben een ticket geboekt maar enkel met handbagage. We hadden nog graag nog een koffer (bagage) mee genomen. Hoe kunnen we dit doen gewoon mee nemen naar de luchthaven en daar betalen ? hoeveel ?
Of terug online ? en hoe ?
WIE HEEFT HIER ERVARING MEE AUB ?

hallo
ik heb een geboekt en wil graag een extra koffer meenemen kan niet terug vinden wat de afmeting daarvan mag zijn, kan iemand met helpen?
mvgr

Ger zegt:

hallo, wij hebben bij het boeken waarschijnlijk geen bagage ingevuld,hoe komen wij daarachter en kan het alsnog?

Hallo allemaal.
Ik ga voor het eerst vliegen met Ryan air.
Nu heb ik mijn koffers ingecheckt en zag opeens de prijs veranderen voor een koffer van 15 kg van 20 euro naar 40 euro.
Heeft iemand idee waarom dat is??
ook vraag ik mij af, als ik nu een koffer heb ingecheckt en betaald mag ik dan mijn handbagage gratis meenemen of moet ik daar ook nog voor betalen.
Dit kan ik nergens terugvinden op de site.
Ben erg benieuwd naar jullie antwoorden.
Groetjes Ria

@ Ria. De kosten voor handbagage staan in het bovenstaande artikel. In principe gratis maar neem niet te veel mee want dan moet je wel betalen.
De kosten voor koffers zijn in het hoogseizoen (zomer en kerst) hoger dan in de rest van het jaar. Als je geboekt hebt voor de zomer betaal je €40. Zie ook: https://www.opreis.nl/ryanair-verhoogt-bagagekosten-in-de-zomer/
Verder niet vergeten je ticket thuis uit te printen: heen en terugreis! Anders betaal je daar op de luchthaven ook flink extra voor.

Hallo,

Ik zie dat je maximaal 15 dagen op voorhand online kan inchecken.
Indien je langer op reis gaat moet dit dus gebeuren op je reisbestemming.
Nu wordt er bij het inchecken gevraagd naar je emailadres waarop de reservering gebeurd is,op die manier kun je de boardingpas toch niet afdrukken.
Iemand een oplossing?
mvg
john

Iemand nog suggesties waar ik goedkoop een koffer/tas van die afmetingen kan kopen 55x40x20
alvast bedankt

John,
Is inderdaad wel lastig ja,je moet op je vakantiebestemming een computer met printer vinden waar je je boardingpas kan afdrukken,vaak kan dat wel in het hotel,vergeet niet je mail inloggegevens (wachtwoord/gebruikersnaam)mee te nemen.

Alleen een koffertje met toegestane afmetingen weegt leeg al 5 kg o.i.d. Wat kun je dan nog meenemen?
En oh ja, zijn de afmetingen van de koffer ingedrukt gemeten (vooral de dikte)?

Heb al meerdere keren met Ryan air gevlogen en ben op zich best tevreden, alleen vanuit London Stansted naar Eindhoven was een ramp. Er werd niet duidelijk vermeld hoe vroeg van te voren je op het vliegveld moest zijn, en door de drukte bij de check (100 gates tegelijk gechecked…) vliegtuig gemist. Personeel was niet erg behulpzaam.

Tip voor handbagage: neem een stoffen fifty-six/only/vila tas mee. Weegt niets en is een goede afmeting.

Hallo,
ik heb een trolley die 36 x 56,5 x 18 cm is, dus 1 en 1,5 cm te groot, is dat een probleem, of zijn die rekjes met een kleine marge gemaakt? De trolley is zacht, maar de achterkant is hard en net die kant (met de trekstang) is 1,5 cm te lang. Enige ervaring?

Heenweg geen probleem naar mallorca terugweg paste koffer net niet…wieltje liep klem 45euro pppfff simpel koffer neegelegd er even goed op gesprongen koffer ingedeukt en kapot kon doorlopen. Thuis een nieuwe koffer gekocht …. Voor 40 euro prachtig nieuw dingetje … Ik heb ze daar nog nooit zo raar zien kijken ik de grootste lol zei waren boos …regels zijn regels ze hebben nog alles geprobeerd om mij te laten betalen..now way…mijn koffer paste in het rekje ….
En aplaus aan board van mijn mede reizigers….Wat een drama maatschappij 1 keer maar nooit meer …krasloten verkopen in een vliegtuig …die zijn echt niet goed bij hun hoofd wat een stelletje gekken zijn dat daar. Nee dit is geen vliegmaatscappij maar gewoon een bus verbinding met een aantal gekken aan board..
Conclussie heb gelachen maar nooit meer je zal er 10 uur mee moeten vliegen ppppffff wat een gekken hahahaha

Mijn broer reist al jaren met Ryanair. Nooit geen probleem met zijn handbagage koffer gehad.
Een van zijn zoons leent zijn koffertje.
Deze werd in beslag genomen omdat hij te groot zou zijn.
Hij wilde de koffer in een bagage kluisje doen (hij had een rugzak bij zich waar zijn spullen net in konden)maar dat mocht niet en de koffer werd in beslag genomen. Onvoorstelbaar.

Wizzair is voor veel europese landen net zo goedkoop/goedkoper dan ryanair. Bij wizzair zijn ze iets soepeler en mag een extra rugzakje mee in het vliegtuig. Ook is hun website veel aantrekkelijker en overzichtelijker

It is idiotic that airlines like ryanair,easyjet,transavia etc.etc. mostly the so called ” lowbudget” airlines do not give the tolerances for the handbagage dimensions. As per IATA rules L(length) +W(width) +T(thickness)= 115 cm.
its impossible tp manufacture …even the airline parts without tolerances. I really fail to understand why the allowable handbaggage dimensions are not standardised with tolerances both by the airlines and the IATA. The officials are sleeping and have not yet comprehended the difficulties the passenger/ customers have to go through. Why isn’t there the transparency of the extra costs dubiously incurred by the airlines? As such the dutch saying ” goedkoop is duurkoop” is really valid here.

Ryanair meet echt met verschillende maten. Koffertje in de buurt op luchthaven bij ryanair laten checken was oke en niet te groot. In Keulen ook alles prima, maar luchthaven Palma de Mallorca ho maar. Daar hebben ze andere regels. Grote koffers en grote rugzakken laten ze gewoon doorgaan en wie hun niet aanstaat moet het koffertje in het rekje doen. Maar ook daar hebben ze eigen regels en doen ze maar hoe het hun uitkomt. De ene helpen ze en mag door en de volgende moet het zelf doen en mag vervolgens €60 betalen. Met name vrouwen zijn de pineut, zijn minder krachtig.
Ze zullen wel provisie krijgen in Palma, klantvriendelijkheid een grote 0.
2x geweest en ook 2x problemen over de handbagage in Palma , op andere luchthavens geen gedoe.
Tip: wissel bij twijfel tijdig van koffer/handbagage.

Dus kleine bagage klein tasje en klein koffertje zijn geen probleem .
nou dan weet ik dat ik mini bagage mee moet nemen .

Wat een gemekker hierboven. Ben al tig keer met Ryanair gevlogen. Ze informeren je heel goed en vaak over de afmetingen/gewicht etc. Als je problemen hebt, komt dat meestal omdat je niet goed gelezen hebt.

Je betaald bij Ryanair niet voor klantvriendelijkheid. Je betaald ervoor om goedkoop van a naar b te komen.

Paar maal met Ryanair gevlogen en er is niets mis mee en goedkoop.
Wij hebben ons aan de afmeting gehouden van bagage en geen problemen.
Laatste keer ook koffers ingecheckt en alleen kleine handtas als handbagage, voor deze tas was amper plaats.
Omdat zoveel mensen te grote koffers en rugzakken en ga zo maar door mee aan boord namen.
Het zou fijn zijn als Ryanair iedereen controleerde en wel zo eerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.