Ryanair vraagt €30 voor extra handbagage

Vanaf 1 januari 2009 mogen passagiers van Ryanair nog maar  één  stuk handbagage meenemen. Voor extra tassen moet worden betaald.

Volgens Ryanair is de maatregel genomen omdat mensen veel te veel items mee de cabine in namen.

De maatregel betekent ook dat een tasje met net aangekochte tax-free artikelen niet apart mee mag. Je moet deze in je handbagage erbij stoppen en als dat niet lukt kun je kiezen: laten staan of €30 extra betalen.

De handbagage mag bij Ryanair maximaal 10kg wegen en de afmetingen van de tas mogen niet groter zijn dan 55 x 40 x 20 cm.

De regel betekent dus dat je niet een laptoptas en een tax-free winkeltas met een fles drank apart mee aan boord mag nemen. Alles moet in  één  tas mee aan boord.

Als je toch meerdere items mee aan boord wil nemen, kan dat door  één  item mee te nemen en voor de andere €30 extra te betalen. Dat item wordt dan meegenomen in het ruim.

Ryanair heeft aangekondigd dat ze hun nieuwe “één  stuks beleid” streng zullen naleven en geen uitzonderingen zullen maken.

De tax-free winkels op de luchthavens waar Ryanair vandaan vliegt hebben al geprotesteerd omdat ze bang zijn dat een hoop Ryanair passagiers geen sigaretten en drank meer zullen kopen als ze hiervoor extra bagagegeld moeten betalen.

Deze nieuwe bagageregel laat maar weer eens zien dat het een goed idee is om bij Low Cost Carriers als Ryanair goed te kijken wat wel er en niet bij de prijs is inbegrepen. De ticketprijs is vaak zeer laag maar voor elke dienst moet worden betaald. Zo betaal je aan boord voor de drankjes en hapjes maar ook voor het inchecken en je bagage betaal je. Op de web site van Ryanair staan onder meer de volgende toeslagen: Inchecken €5, Bagegeverwerking €5, 1ste tas (max 15kg) €10, etc.

Ryanair is  één  van de meest succesvolle luchtvaartmaatschappijen ter wereld en heeft als doel om het aantal vervoerde passagiers te verdubbelen van 43 miljoen in 2007 tot 87 miljoen in 2012.

Zie ook:
Ryanair verhoogt kosten voor bagage
Afmetingen en regels voor handbagage