Zijderoute trein

Zijderoute Express: met de trein van Teheran naar Almaty

Volg de oude handelsroute door Centraal Azië. Bezoek het Golestan paleis in Teheran en de schrijn van Imam Reza in Mashad.
Ontdek de schitterende marmeren paleizen in Asghabat en reis met de sneltrein 'Afrosiyob' naar Samarkand.
In de handelsstad Almaty bezoek je de kleurrijke markten.

De vertrekdata voor de groepsreis zijn in april en september 2020.
Individueel kan je het hele jaar door vertrekken.
Klik op 'reserveren' om je vertrekdatum en bouwstenen te kiezen
Meer informatie? Vraag een vrijblijvend reisplan aan

Zijderoute trein: van Teheran naar Almaty (21 dagen)

 
De Zijderoute trein voert je langs de oude handelsroute dwars door Centraal Azië door vier verschillende landen. In ongeveer drie weken reis je meer dan 3000 km door Iran, Turkmenistan, Oezbekistan en Kazachstan. De reis is grotendeels per trein wat een bijzondere en ontspannen manier van reizen is. Vanuit de trein zie je de uitgestrekte en afwisselende landschappen van Iran tot aan Kazachstan. Ontdek de prachtige natuur en ervaar de gastvrijheid en de cultuur die de verschillende landen te bieden hebben.


Highlights van deze reis

 
 • Isfahan, de groene stad in de uitgestrekte woestijn
 • Darwaza gaskrater, een nacht in de woestijn in een comfortabele tent
 • Buchara, breng een bezoek aan het Ark Fortress
 • Almaty, wandel over de kleurrijke bazaar en bezoek de Zenkov-Kathedraal

Uitgebreide reisbeschrijving

 

Dag 1: Vlucht van Amsterdam naar Teheran
Aankomst op de luchthaven in Teheran. Hier staat de lokale gids je op te wachten en ontmoet je de andere medereizigers. Vervolgens word je naar het hotel gebracht door de transfer en kom je net na middennacht aan.

Inclusief: hotel overnachting Pamchal Hotel
Transferpakket: van de luchthaven naar het hotel

Dag 2: Stadstour in Teheran
Na het ontbijt in het hotel begint de stadstour door Teheran. De lokale, Engelstalige gids ontvangt je in de lobby van het hotel. Tijdens de stadstour breng je een bezoek aan diverse bezienswaardigheden in Teheran. Waaronder het nationaal museum waar je een uitgebreide collectie aan eeuwenoude kunst en gebruiksvoorwerpen kan bezichtigen. Ook breng je een bezoek aan het kroonjuwelen museum en het Golestan paleis. Dit is het voormalige paleis van de sjah. Aan het einde van de stadstour krijg je de mogelijkheid om door de vele nauwe straatjes van de beroemde bazaar te struinen. Hier worden diverse producten waaronder kruiden en tapijten aangeboden.

Inclusief: hotel overnachting Pamchal Hotel
Excursiepakket: stadstour in Teheran

Dag 3: Per trein van Teheran naar Isfahan
Vandaag heb je een vrije dag in Teheran. Je kan zelf de stad ontdekken of ontspannen in het hotel. In de avond staat een transfer klaar om je naar het treinstation te brengen. Rond elf uur vertrekt de trein naar Isfahan (slaapcompartiment voor vier reizigers).

Transferpakket: van het hotel naar het treinstation

Excursiepakket plus: samen met een lokale Engelstalige gids breng je een bezoek aan Saadabad Paleis. Dit enorme complex is na de revolutie in 1979 openbaar geworden voor bezoekers. Ook zie je het grootste voetgangerspassage ter wereld op de Tabiat brug. De brug verbindt de twee belangrijkste parken van Teheran, het Taleghani park en het Ab-o-Atashpark.

Suggestie: voor echtparen raden we aan om te upgraden naar een privé coupé. In Iran is het niet gebruikelijk om een coupé in de trein te delen met ‘onbekende’ reizigers van het andere geslacht. Ben je van plan om deel te nemen aan de groepsreis is dit geen probleem. Je deelt de coupé met andere deelnemers van de groep.

Dag 4: Aankomst in Isfahan
Vroeg in de ochtend komt u aan op het treinstation in Isfahan. Het is mogelijk om zelf ontbijt te hotel in de trein of bij aankomst in Isfahan (ontbijt betaal je terplekke ca. €5,- p.p.). Op het treinstation staat een transfer te wachten om je naar het hotel te brengen. Vervolgens begint de stadstour door Isfahan. De lokale gids neemt je mee door deze prachtige groene stad in de uitgestrekte woestijn. Tijdens deze stadstour kan je de heerlijke Iraanse keuken proeven en breng je een bezoek aan de Masjed-e Jameh, de Vrijdagmoskee van Isfahan.

Inclusief: hotel overnachting Part Hotel
Excursiepakket: stadstour in Isfahan
Transferpakket: van het treinstation naar het hotel

Dag 5: Vrije dag in Isfahan
De dag begint met ontbijt in het hotel. De invulling voor deze ochtend kan je zelf bepalen. In het begin van de middag word je opgehaald door de transfer bij het hotel. Deze transfer brengt je naar het treinstation. Per trein vertrek je naar Mashad.

Transferpakket: van het hotel naar het treinstation

Excursiepakket plus: in de ochtend is het mogelijk om samen met een Engeltalige gids de stad verder te verkennen. Tijdens deze tour breng je onder andere een bezoek aan de kathedraal van Isfahan. Deze kathedraal is een Armeense kerk en is gebouwd in de 17e eeuw.

Dag 6: Aankomst in Mashad
In de ochtend kom je met de trein aan in Mashad. Op het treinstation staat een transfer te wachten die je naar het hotel brengt. In de middag staat een Engelstalige gids klaar en begint de stadstour door Mashad. Tijdens deze stadstour breng je een bezoek aan de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, waaronder de schrijn van Imam Reza. Hij was de achtste van de twaalf Imams en de enige op huidig grondgebied van Iran. Daarnaast bezoek je ook de schrijn, dit is de grootste moskee ter wereld.

Inclusief: hotel overnachting Mashad Hotel
Excursiepakket: stadstour in Mashad
Transferpakket: van het treinstation naar het hotel

Dag 7: per transfer van Mashad naar Ashgabat
Na het ontbijt in het hotel staat een transfer klaar bij het hotel om je naar de grenspost Yablonovka te brengen. Dit is bij de grens van Bajgiran en Gaudan. Hier kom je rond de middag aan. Na de grensovergang staat de Turkmeense lokale gids te wachten. Het is moeilijk in te schatten hoeveel tijd de grensovergang precies in beslag neemt. De tijd die overblijft in de middag is vrij te besteden in Ashgabat.

Inclusief: hotel overnachting Ak Altyn Hotel
Transferpakket: van het hotel naar de grensovergang
Transferpakket: van de grensovergang naar het hotel

Dag 8: stadstour in Ashgabat
In de ochtend kan je rustig ontbijten in het hotel. Na het ontbijt begint de stadstour door Ashgabat. In de lobby van het hotel staat een lokale Engelstalige gids op je te wachten. Ashgabat ligt gelegen in de Karakum woestijn en is de hoofdstad van Turkmenistan. Ashgabat staat bekend om de vele marmeren paleizen en grote standbeelden. Tijdens de stadstour breng je een bezoek aan verschillende bezienswaardigheden waar onder het Independence Park en het Turkmenbashi Moskee-Mausoleum. Ook breng je een bezoek aan het Monument to Neutrality en de forten van de Parthen in Nisa. De forten bevinden zich ongeveer 18 km van Ashgabat in Nisa, de oude hoofdstad van de Parthen.

Inclusief: hotel overnachting Ak Altyn Hotel
Excursiepakket: stadstour Ashgabat

Dag 9: per jeep naar Darwaza
Vandaag staat er een tocht per jeep naar Darwaza op het programma. Na ontbijt in het hotel vertrek je richting de Darwaza gaskrater. Tijdens de tocht per jeep breng je een bezoek aan een woestijngemeenschap. Onderweg krijg je van de gids een lunch. Aan het begin van avond kom je aan op de locatie waar het kamp opgeslagen wordt. Je sluit de dag af met een barbecue verzorgd door de gids. Deze nacht verblijf je in de woestijn in een comfortabele tent.

Inclusief: overnachting in de woestijn in een comfortabele tent
Excursiepakket: stadstour Ashgabat

Dag 10: aankomst in Shavat (Khiva)
De dag begint met een ontbijt in het tentenkamp. Na het ontbijt vertrek je richting Shavat en Dashogus, de grensplaats met Oezbekistan. Tijdens deze transfer maak je een tussenstop bij de historisch stad: Kunya Urgench. Hier kan je verschillende gebouwen aanschouwen uit de 11e en 16e eeuw. De moskee, mausoleums, versterkingsmuren en een minaret staan nog steeds overeind. De oude stad staat sinds 2005 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Inclusief: hotel overnachting Old Khiva Hotel
Transferpakket: van Darwaza naar Shavat

Dag 11: stadstour in Khiva
Na het ontbijt staat de lokale gids te wachten in de lobby van het hotel. Deze Engelstalige gids laat je in een paar uur de hoogtepunten van de stad Khiva zien. De stad Khiva is al bijna 1500 jaar oud en was vroeger de meest bezochte stad op de Zijde Route. Tijdens de stadstour breng je een bezoek aan Itchan Kala. Dit is de oude ommuurde binnenstad en een waar openluchtmuseum. Samen met de gids wandel je door de smalle steegjes en breng je onder andere een bezoek aan de Madressa. Dit is een islamitische universiteit. Ook breng je een bezoek aan het mausoleum van Makhmud Pakhlavan. Volgens legendes redde hij vele onderdanen van de Indiase overheersers.

Inclusief: hotel overnachting Old Khiva Hotel
Excursiepakket: stadstour in Khiva

Dag 12: per transfer naar Buchara
In de ochtend heb je de mogelijkheid om te ontbijten in het hotel. Vervolgens staat er een bus klaar om aan de 7 uur durende rit naar Buchara te beginnen. Op de route maak je een tussenstop bij de Amudarva waar het mogelijk is om te lunchen. De verwachte aankomst in Buchara is in de loop van de middag.

Inclusief: hotel overnachting Hotel Fatima
Transferpakket: van Khiva naar Buchara

Dag 13: stadstour in Buchara
Deze dag staat in het teken van de stad Buchara. Tijdens een stadstour ontdek je samen met de lokale Engelstalige gids de diverse bezienswaardigheden. De gids staat klaar in de lobby van het hotel en neemt je ongeveer 4 uur mee op pad. Tijdens deze stadstour bezoek je de groene parken en tuinen in de stad. Daarnaast bezoek je ook het fort: Ark Fortress. Dit gigantische fort ommuurde vroeger de gehele stad.

Inclusief: hotel overnachting Hotel Fatima
Excursiepakket: stadstour Buchara

Dag 14: per trein naar Samarkand
Na een vroeg ontbijt in het hotel staat er een transfer klaar om je naar het treinstation van Buchara te brengen. Hier vertrek je met de sneltrein naar Samarkand. Deze sneltrein wordt ook wel de ‘Afrosiyob’ genoemd. Met 250 km/u reis je in 2,5 uur van Buchara naar Samarkand. In de trein zit een restauratiewagen waar je eventueel eten en drinken kan halen. In deze reis zijn tweede klasse treinkaarten inclusief. Het is mogelijk om de upgrade naar eerste klasse treintickets toe te voegen aan je reis. Bij aankomst op het treinstation in Samarkand staat een transfer klaar om je naar het hotel te brengen. De overige tijd in de middag kan je vrij besteden.

Inclusief: hotel overnachting Hotel Ideal
Transferpakket: van het hotel naar het treinstation (Buchara)
Transferpakket: van treinstation naar het hotel (Samarkand)

Dag 15: stadstour in Samarkand
In de ochtend kan je ontbijten in het hotel. Na het ontbijt begint de stadstour door Samarkand met een bezoek aan het Registan Esemble. Dit is een groot historisch plein in het hart van Samarkand. Rondom het plein kan je door verschillende tuinen wandelen en drie Madrassa’s bezichtigen. Ook loop je met de gids over de bazaar en bezoek je de Bibi Khanum Moskee.

Inclusief: hotel overnachting Hotel Ideal
Excursiepakket: stadstour Samarkand

Dag 16: per trein naar Tashkent
De dag begin je met ontbijt in het hotel. Vervolgens staat de transfer klaar om je naar het treinstation van Samarkand te brengen. Met een sneltrein reis je naar Tashkent (zitplaatsreservering). Dit is dezelfde ‘Afrosiyob’ die met 250km/u over het spoor raast. In deze reis zijn tweede klasse treinkaarten inclusief. Het is mogelijk om de upgrade naar eerste klasse treintickets toe te voegen aan je reis. Aankomst in Samarkand is in de loop van de middag. Bij aankomst op het treinstation in Samarkand staat de transfer klaar om je naar het hotel te brengen.

Inclusief: hotel overnachting Shodlik Palace
Transferpakket: van het hotel naar het treinstation (Samarkand)
Transferpakket: van treinstation naar het hotel (Tashkent)

Dag 17: stadstour in Tashkent
Vandaag begint na het ontbijt de stadstour door Tashkent. De lokale Engelstalige gids staat je in de lobby van het hotel op te wachten en neemt je vier uur lang mee op ontdekkingsreis door Tashkent. Tijdens deze stadstour breng je onder andere een bezoek aan de traditionele religieuze school: Kukeldash Madrassah. Deze school is gebouwd in de 16e eeuw en is kenmerkend vanwege de gele bakstenen. Daarnaast breng je een bezoek aan de moskee in de Imam straat en het Kaffal Shashi Mausoleum. Aan het einde van de tour heb je de mogelijkheid om over de bazaar aan de Chor-Su-Oosterse markt te struinen.

Inclusief: hotel overnachting Shodlik Palace
Excursiepakket: stadstour Tashkent

Dag 18: per trein naar Almaty
De dag kan je beginnen met ontbijt in het hotel. In de middag staat de transfer bij het hotel klaar om je naar het treinstation van Tashkent te brengen. Per trein reis je van Tashkent (Oezbekistan) naar Almaty (Kazachstan). Tijdens deze 17,5 uur durende rit kan je genieten van de uitgestrekte Kazachse steppenlandschap. In deze trein overnacht je op basis van een privé coupé voor twee reizigers.

Inclusief: overnachting in de trein
Transferpakket: van het hotel naar het treinstation (Tashkent)
Transferpakket: van treinstation naar het hotel (Kazachstan)

Dag 19: stadstour in Almaty
De verwachte aankomst in Almaty is in de ochtend. Bij aankomst staat er een transfer klaar om je naar het hotel te brengen. Het is mogelijk om te ontbijten in het hotel (ca. €10,- per persoon). Na de stadstour is het mogelijk om in te checken in de hotelkamer. Na het ontbijt staat de lokale Engeltalige gids klaar voor een stadstour door Almaty. In deze voormalige hoofdstad van Kazachstan zie je samenhang tussen het oosten en westen. De kleurrijke markten staan gevestigd naast de oude Sovjet gebouwen. Onder begeleiding van de gids breng je onder andere een bezoek aan de Zenkov-Kathedraal. Deze Kathedraal is één van de grootste houten bouwwerken in de hele wereld. In het centrum van Almaty is een grote bazaar te vinden. Zoals in de tijd van de oude Zijderoute staan hier allerlei koopmannen fruit, groente en specerijen te verkopen. Tip: hier kan je relatief gezien erg goedkoop Saffraan kopen vergeleken de Europese prijzen.

Inclusief: hotel overnachting Hotel Kazzhol
Excursiepakket: stadstour in Almaty
Transferpakket: van het treinstation naar het hotel

Dag 20: vrije dag in Almaty
Na het ontbijt heb je deze dag vrij te besteden in Almaty.

Inclusief: hotel overnachting Hotel Kazzhol

Suggestie: wil je nog de laatste souvenirs halen? Breng een bezoek aan de kleurrijke bazaar in het centrum.

Dag 21: vlucht van Almaty naar Amsterdam
In de ochtend staat de transfer klaar om je van het hotel naar de luchthaven te brengen. Vertrek per vlucht terug naar Amsterdam. De verwachte aankomst in Amsterdam is dezelfde middag.

Transferpakket: van het hotel naar het vliegveld in Almaty.

Afrekenen

 

Je kunt deze reis makkelijk een veilig afrekenen via onze website met iDEAL of Bancontact / Mister Cash. Na je betaling ontvang je van ons een betalingsbevestiging per email.


Foto's van de accommodaties

 

Adres

 

Teheran

Isfahan

Mashad

Ashgabat

Darwaza

Khiva

Buchara

Samarkand

Tashkent

Almaty


Bij deze reis is inbegrepen

 
 • Vluchten van Amsterdam naar Teheran en van Almaty naar Amsterdam (t.w.v. € 700)
 • Treintrajecten o.b.v. zitplaatsreserveringen en nachttrein
 • Overnachtingen in genoemde hotels of vergelijkbaar
 • Hotelovernachtingen o.b.v. logies en ontbijt
 • In Turkmenistan een overnachting in een tent in de woestijn
 • Transferpakket zoals beschreven in de reisbeschrijving
 • Excursiepakket zoals beschreven in de reisbeschrijving
 • Maaltijden zoals beschreven in de reisbeschrijving
 • Documenten voor visa van Turkmenistan (uitnodigingsbrief)
 • Documenten voor visa van Iran
 • Documenten voor visa van Oezbekistan
 • Groepsreis: Nederlandse reisbegeleiding al vanaf 7 deelnemers en klein reisgezelschap van ongeveer 10-15 personen

Exclusief
Excursiepakket plus
Upgrade naar privé coupé
Visumkosten
BoekingskostenBijzondere reizen, goed geregeld