Rondreis Iran

Schatzoeken in Iran (individuele rondreis)

Maak een onvergetelijke reis door het moderne Iran en ontdek het oude Perzië

Klik op reserveer om je reis samen te stellen.
Vertrek 2019 en 2020 elke week uit Nederland op een vrijdag van maart t/m december.
Meer informatie? Vraag een vrijblijvend reisplan aan
Je betaalt 20% nu en 80% pas een maand voor vertrek.

Ontdek Iran, het oude Perzië

 
Tijdens deze indrukwekkende rondreis door Iran wordt een tipje van de sluier van het oude Perzië opgelicht. Je reis begint in Teheran, de sprankelende hoofdstad van Iran, waar je  alvast iets van de warmte en de gastvrijheid van de Iraniërs zullen ervaren. Je neemt  een kijkje in Yadz, bij De Torens van de Stilte. Je  bezoekt de majestueuze Achaemenidische graven bij Naqsh-e Rustam en de ruïnes van Persepolis. Uiteraard is er uitgebreid de tijd om de sfeer van het magistrale Imam-plein in Isfahan te proeven.


Reisplan aanvragen Boek deze reis

Klik op reserveer om de beschikbare vertrekdata te zien en je reis samen te stellen. De vanaf prijs is geldig in september.
vertrek uit Nederland is op een vrijdag van april t/m december
Meer informatie? Vraag een vrijblijvend reisplan aan

Highlights van deze reis

 
 • Isfahan Bewonder de pracht van de meest iconische stad van Iran
 • Persepolis Deze Perzische stad werd gebouwd door Darius de Grote en verwoest door Alexander de Grote
 • Yazd Een van de belangrijkste centra van de Zoroastrische religie
 • Shiraz Wandel door de tuinen van Narenjestan, dompel jezelf onder in de sfeer van de Nasir al Mulk-moskee
 • Abyaneh Verlaat de gebaande paden om een bezoek te brengen aan dit rustieke oude bergdorp
 • Teheran Ontdek de sfeervolle, levendige hoofdstad van Iran
 • Naqsh-e Rustam De wereldberoemde rotsgraven van de Achaemenidische dynastie

Uitgebreide reisbeschrijving

 

Dag 1: Vliegen naar Teheran
In iets meer dan vijf uur vlieg je van Amsterdam naar Teheran. In Teheran overnacht je in een goed middenklasse hotel. Eventueel kun je kiezen voor een eenpersoonskamer bij boeking.

Inclusief: vliegreis  Amsterdam – Teheran
Transferpakket: transfer van het vliegveld naar het  hotel

Dag 2: Stadstour Teheran
Hoewel Teheran pas tweehonderd jaar de hoofdstad is van Iran woont twintig procent van de bevolking in deze moderne, springlevende stad. Het is een ideale plek om te wennen aan de Iraanse manier van leven. Je vindt hier de beste restaurants en de mooiste musea. `s Morgens maken we een sightseeing-toer naar het Nationaal Museum, ook wel bekend als het Museum van het Oude Iran. We komen iets te weten over de lange (2500 jaar) geschiedenis van Perzië. Van de uitbreiding van Perzië onder Cyrus de Grote en de Perzische oorlogen tijdens Darius de Grote tot de grote brand, aangestoken door Alexander de Grote, die Persepolis in de as legde. Er zijn ook tentoonstellingen over de zes eeuwen durende Arabische overheersing tot aan de dertiende eeuw. `s Middags brengen we een bezoek aan het prachtige paleis van Golestan en bewonderen we de schitterende tapijten uit heel Iran in het Tapijtmuseum.

Inclusief: overnachting in een goed middenklasse hotel inclusief ontbijt
Excursiepakket: Stadstour Teheran

Dag 3: Met de trein naar Yazd
Samen met de lokale bevolking stappen we in de trein naar Yazd. Ondanks de onherbergzame omgeving is Yazd een welvarende tussenstop op de aravaanroute tussen Isfahan en Centraal Azië. De nabijgelegen bergen zorgen voor water via ‘qantas’ (diepe ondergrondse kanalen) en de huizen worden koel gehouden door windtorens die elk langskomend briesje vangen.

Inclusief: overnachting in een goed middenklasse hotel inclusief ontbijt
Transferpakket: transfer naar het station en bij aankomst in Yazd

Dag 4: Stadstour Yazd
`s Ochtends brengen we een bezoek aan de Torens van Stilte, gebouwd op een heuveltop iets buiten de stad. Lichamen van overledenen werden op deze traditionele Zoroastrische begraafplaats verslonden door gieren en zo aan de natuur teruggegeven. Voor de Arabische verovering en de komst van de Islam was het Zoroastrisme de staatsgodsdienst. Vandaag de dag telt Yazd nog steeds een 12.000 leden tellende gemeenschap van Zoroastriërs. We zetten onze verkenning van de Zoroastrische cultuur voort door een bezoek te brengen aan de Atashkade, de Zoroastrische vuurtempel. De Zoroastriërs waren misschien wel de eersten in de geschiedenis van de mensheid die geloofden in een God. Een document uit de zesde eeuw voor onze jaartelling stelt dat God niet moet worden geëerd met bloedige offers, maar door aanbidding van zijn beeld in de vorm van een heilig vuur dat eeuwig brandt in een grote bronzen urn. In de tempel zien we een vlam die al meer dan 1500 jaar onafgebroken brandt. `s Middags kun je zelf de oude stad, bij voorkeur te voet, verkennen. Yazd is een levend museum van huizen en oude islamitische gebouwen die in een doolhof van smalle straatjes verweven zijn.

Inclusief: overnachting in een goed middenklasse hotel inclusief ontbijt
Excursiepakket: stadstour Yazd

Dag 5: Met de bus naar Shiraz
De transfer brengt je van het hotel naar het busstation. Op weg naar Shiraz komen we langs eeuwenoude cypressen. We stoppen onderweg bij Abarkuh om een bezoek te brengen aan een beroemde, vierduizend jaar oude cypres. Deze boom is meer dan 25 meter hoog en heeft een omtrek van 18 meter. Nadat we foto’s hebben genomen stappen we weer in de bus om onze reis naar Shiraz te vervolgen.

Inclusief: overnachting in een goed middenklasse hotel inclusief ontbijt
Excursiepakket: onderweg naar Shiraz
Transferpakket: transfer naar het hotel naar het busstation

Dag 6: Stadstour Shiraz
Shiraz herbergt vele schatten. `s Morgens brengen we een bezoek aan de Narenjestan-tuinen en aan de Nasir al Mulk-moskee. De tuinen zijn onderdeel van het Narenjestan-e Ghavam-paviljoen. Dit paviljoen werd gebouwd tussen 1879 en 1886 als onderdeel van een groter complex dat eigendom was van enkele van Shiraz rijkste Qajar-families in die tijd. De met spiegels behangen hal en de kamers met hun glas-in-loodramen en schitterende tegels in ingewikkelde patronen zijn zeker een bezichtiging waard. Vanaf hier is het een korte wandeling naar de Nasir al Mulk-moskee. Deze moskee werd gebouwd tussen 1876 en 1888 door de orde van Mirza Hasan Ali Nasil al Mulk, een van de magnaten van de Qajar-dynastie, en is nog steeds in gebruik. De moskee is broemd om de fraaie reflecties die op de vloer ontstaan als de zon op het gekleurde glas schijnt. De rest van de dag ben je vrij om Shiraz te verkennen. Er zijn tal van plekken die een kijkje waard zijn, zoals het graf van de dichter Saadi, de historische Eram- tuinen en het Pars-museum, waar in de tijd van de Zand-dynastie koninklijke gasten van Iran werden ontvangen.

Inclusief: overnachting in een goed middenklasse hotel inclusief ontbijt
Excursiepakket: stadstour Shiraz

Dag 7: Naqsh-e Rustam en Persepolis
`s Morgens vertrekken we al vroeg naar Naqsh-e-Rustam, naar de rotswand met koninklijke graven waar Darius de Grote en zijn opvolgers zijn begraven. We nemen ruim de tijd om de plek te bezichtigen voordat we verder reizen naar Persepolis. Persepolis, de legendarische hoofdstad van Darius de Grote werd gesticht in 512 voor onze jaartelling. In die tijd strekte het Perzische rijk zich uit van de Indus- vallei tot aan de Egeïsche Zee en omvatte Thracië, Armenië, Turkije, Assyrië en zelfs een deel van Egypte. Door zijn prachtige ligging was Persepolis zeer geschikt voor het vieren van feesten, in het bijzonder Norouz (nieuwjaar), de belangrijkste gebeurtenis in het Zoroastrisme. Misschien met uitzondering van Karnak in Egypte was er in die tijd geen stad met een indrukwekkender constructie dan Persepolis. Darius bouwde het terras, de Apadena (grote hal voor het publiek), de Tachana (paleis) en de monumentale trappen. Zijn zoon Xerxes voegde daar de harem en Zaal der Honderd Zuilen aan toe. Tijdens Norouz kwamen koningen en stadhouders uit alle delen van het Perzische rijk naar Persepolis om eer te bewijzen aan de `koning der koningen en om belasting te betalen in de vorm van geschenken, zoals goudstof uit India, dromedarissen uit Egypte of een strijdwagen uit Libië. Deze delegaties staan afgebeeld in de schitterende reliëfs op de grote monumentale trap naar de Apadana, het meest indrukwekkende overblijfsel uit de Achaemenidische dynastie. In 330 voor onze jaartelling drong Alexander de Grote Persepolis binnen en beging een daad die historici nog steeds voor een raadsel stelt: hij brandde de stad tot aan de grond af. Volgens sommigen was dit een wraakoefening voor de plundering van Athene, anderen denken dat het per ongeluk gebeurde. Ook al is Persepolis nu een ruïne, de enorme zuilen en reliëfs spreken zeker tot verbeelding. De rest van de dag in Shiraz heb je vrij te besteden.

Inclusief: overnachting in een goed middenklasse hotel inclusief ontbijt
Excursiepakket: Naqsh-e Rustam en Persepolis

Dag 8: Bezoek aan Pasargade, vertrek naar Isfahan
Voor de mooiste paleizen en paviljoenen moet je in Pasargade zijn. Eerst brengen we een bezoek aan het graf van Hafez, een van de beroemdste dichters van Iran, gelegen temidden van prachtige tuinen. Van daaruit gaan we naar de ruïnes van Pasargade, waar Cyrus de Grote uit de Achaemenidische dynastie zijn hoofdstad bouwde. De zijkanten van de op zuilen gebouwde hallen in de paleizen waren versierd met fraaie portieken. Tussen de prachtige paleizen en paviljoenen stroomden beekjes. Deze lusthof met zijn architectonische hoogstandjes was de ideale locatie voor de ceremoniële aangelegenheden, waaronder kroningen. Door de eeuwen heen heeft Pasargade reizigers betoverd, met inbegrip van Alexander de Grote. Daarna rijden we naar Isfahan. Na het bezoek aan Pasargade staat de transfer klaar om je naar het busstation te brengen. Hier begint de busreis naar Isfahan. Bij aankomst in Isfahan brengt de transfer je naar het hotel.

Inclusief: overnachting in een goed middenklasse hotel inclusief ontbijt
Excursiepakket: bezoek aan de Pasargade
Transferpakket: transfer van het hotel naar het busstation
Transferpakket: transfer van het busstation naar het hotel

Dag 9: Stadstour Isfahan
Ontdek de highlights van Isfahan, zoals de Sjah-moskee, het meesterwerk uit de Perzische architectuur. De vroegste informatie over Isfahan als een belangrijk handelscentrum dateert uit het begin van de Islamitische periode. De stad was toen samengesteld uit twee delen, een binnenstad en een buitenstad. De stad binnen de muren was de belangrijkste stad. Buiten de muren bevond zich een joodse kolonie, waren joden woonden die uit Jeruzalem waren gedeporteerd door Nebukadnezar. In 1338 werd de hele bevolking van Isfahan afgeslacht door Timoer Lenk, maar de stad herstelde zich toen in de zestiende eeuw Sjah Abbas van Isfahan zijn hoofdstad maakte en de stad prachtige monumenten schonk. `Isfahan is de helft van de wereld†™ was in die tijd een veelgehoorde uitspraak. Dat de grootse visie van de Sjah nog steeds zichtbaar is, zullen we zien als we de stad gaan verkennen. De ochtend brengen we door met een wandeling door het centrum van Isfahan, waarbij we een bezoek brengen aan het Chehel Sotoun- paleis dat zijn naam, Veertig Zuilen, dankt aan de twintig slanke houten zuilen die de ingang van het paviljoen ondersteunen en samen met hun weerspiegeling in het water veertig zuilen vormen. We bezoeken het Imam-plein, een van de grootste pleinen ter wereld, omringd door historische gebouwen. Daaronder bevindt zich ook de Sjah-moskee die wordt beschouwd als een topstuk binnen de Perzische architectuur. We brengen ook een bezoek aan het Ali Qapu-paleis, waar koninklijke toeschouwers vanaf het balkon naar polo keken op het plein onder hen, aan de Sjeik Lutfallah-moskee en aan de Grote Bazaar van Isfahan aan de noordkant van de stad. Ook tot de mogelijkheden behoort een bezoek aan de kathedraal van Isfahan in de Armeense wijk en een avondwandeling langs de rivier naar de Si-o-se Pol-brug.

Inclusief: overnachting in een goed middenklasse hotel inclusief ontbijt
Excursiepakket: stadstour Isfahan

Dag 10: Isfahan
Geniet van een vrije dag in Isfahan. Vandaag kun je de dag naar eigen inzicht invullen in Isfahan. De reisleider heeft tips voor extra sightseeing op eigen houtje.

Dag 11: Stadstour Abyaneh
De transfer staat klaar om je van het hotel naar het busstation in Isfahan te brengen. Hier vervolg je per bus de reis naar Abyaneh. Bij aankomst in Abyaneh staat de transfer klaar om je naar het hotel te brengen. Vervolgens begint de stadstour door Abyaneh. We rijden naar het dorp Abyaneh op de helling van de berg Karas. Het dorp, met zijn karakteristieke steile kronkelweggetjes en rode bakstenen huizen met houten luiken ligt op een hoogte van 2500 meter. Ogenschijnlijk niet beïnvloed door opstanden in andere delen van Perzië is Abyaneh intact gebleven sinds de Safavidische tijd. Veel bewoners dragen nog steeds de kleding uit die periode.

Inclusief: overnachting in een goed middenklasse hotel inclusief ontbijt
Excursiepakket: stadstour Abyaneh
Transferpakket: transfer van het hotel naar het busstation

Dag 12: Terug naar Teheran
We gaan terug naar Teheran via Kashan, beroemd om zijn zijde en andere geweven stoffen. Na een tocht door de dorre woestijn komen we aan in Kashan, een stads-oase waar het weven van zijde en andere stoffen de traditionele ambachten zijn. Naar verluidt was het Kashan waar de Drie Wijzen hun reis naar Bethlehem begonnen, wat het historisch belang van deze oude handelsstad aangeeft. In Kashan zien we een aantal van de fraaiste huizen in Iran. In opdracht van rijke handelaren pasten architecten allerlei technieken toe om de effecten van seizoenschommelingen te minimaliseren. We brengen ook een bezoek aan de prachtige Fin-tuin en aan het huis van Boroujerdi, waar de schitterende binnenplaats een inkijkje geeft in het Iran van de negentiende eeuw. Vandaar gaan we verder met de bus naar Teheran.

Inclusief: overnachting in een goed middenklasse hotel inclusief ontbijt
Excursiepakket: tocht naar Kashan

Dag 13: Teheran
Vandaag is de laatste dag om te genieten van de sfeer in Teheran, sommige plekken opnieuw te bezoeken of misschien op koopjesjacht te gaan. Ook bestaat de mogelijkheid om een sightseeing-trip te doen naar de paleizen van Saad Abad en Niavaran.

Inclusief: overnachting in een goed middenklasse hotel inclusief ontbijt

Dag 14: Terugvlucht van Teheran naar Amsterdam.  
Na je ontbijt word je naar het vliegveld van Teheran gebracht en vlieg je terug naar Amsterdam.

Transferpakket: transfer van het hotel naar het vliegveld

Betalen

 

Je kunt deze reis makkelijk een veilig afrekenen via onze website met iDEAL of Bancontact / Mister Cash. Na je betaling ontvang je van ons een betalingsbevestiging per email.


Reisplan aanvragen Boek deze reis

Klik op reserveer om de beschikbare vertrekdata te zien en je reis samen te stellen. De vanaf prijs is geldig in september.
vertrek uit Nederland is op een vrijdag van april t/m december
Meer informatie? Vraag een vrijblijvend reisplan aan

Route en stops

 

Deze prachtige en volledige reis brengt je van Teheran via Yazd en Persepolis naar Shiraz en Isfahan, na een bezoek aan Abyaned reis je terug naar Teheran. Onderweg overnacht je in een aantal steden in een goed middenklasse hotel.

Adres

 

Teheran, Iran

Yazd, Iran

Shiraz, Iran

Isfahan, Iran

Naqsh-e Rustam, Iran

Persepolis, Iran

Pasargade, Iran

Abyaneh, Iran


Bij deze reis is inbegrepen

 
 • Vluchten van en naar Amsterdam (t.w.v. € 499)
 • Overnachtingen gedurende de hele reis
 • Treinticket naar Yazd
 • Ontbijt (13) gedurende de reis
 • Entreegelden tijdens genoemde excursies
 • 1x 20 kg ruimbagage en 1x 10 kg handbagage (max. 55x25x35 cm) p.p.
 • Bustickets naar Shiraz, Persepolis, Isfahan
 • Optie: upgrade luxere klasse hotels
 • Uitnodiging voor Iran

Exclusief
Visumkosten € 50 (opreis helpt bij de aanvraag).
Bij te boeken: alle transfers tijdens de reis € 199
Denk aan het afsluiten van een reis- en annuleringsverzekering
Dagelijkse uitgaven voor lunch en diner
Boekingskosten € 25


Reisplan aanvragen Boek deze reis

Klik op reserveer om de beschikbare vertrekdata te zien en je reis samen te stellen. De vanaf prijs is geldig in september.
vertrek uit Nederland is op een vrijdag van april t/m december
Meer informatie? Vraag een vrijblijvend reisplan aan


Bijzondere reizen, goed geregeld