Alles wat je moet weten over een reisverzekering

reisverzekering
Verzekeringen. Nederlanders zijn er dol op. Uit onderzoek is gebleken dat de Nederlanders  één van de best verzekerde volkeren ter wereld zijn. Zo goed, dat veel mensen voor een hoop zaken dubbel of zelfs driedubbel zijn verzekerd. En hoe zit dat nou met je reisverzekering?

Ook voor vakanties en reizen kun je je op vele manieren verzekeren. Of dat verstandig is hangt van je persoonlijke wensen en situatie af maar het kan nooit kwaad om er eens over na te denken.

Reisverzekeringen heb je in principe in twee varianten: de kortlopende en de doorlopende reisverzekering. Daarnaast kun je zelf bepalen hoe uitgebreid je verzekering moet zijn.

Hieronder vind je uitgelegd welke verschillende reisverzekeringen en dekkingen er zijn.

Kortlopende reisverzekering

De kortlopende reisverzekering sluit je af per vakantie. De verzekering dekt alleen de vakantieperiode en houdt daarna weer op. Afhankelijk van de dekking kost deze variant zo’n €1 tot €2 per persoon per dag.

Als je  één keer per jaar een buitenlandse vakantie maakt van een week of twee, kan een kortlopende reisverzekering de goedkoopste optie zijn maar zeker is dat niet.  Je kunt de kortlopende reisverzekering meestal bij het reisbureau afsluiten waar je je reis boekt of je kunt het zelf doen, bijvoorbeeld via internet.

Het loont altijd de moeite om goed te kijken naar de kosten van een reisverzekering. Een kortlopende reisverzekering boeken bij je reis kan duurder uitpakken dan een doorlopende reisverzekering die het hele jaar dekking biedt.

Doorlopende reisverzekering

Een doorlopende reisverzekering sluit je af voor een heel jaar en dekt alle reizen en vakanties in dat jaar. Kijk wel goed naar de dekkingsperiode van de verzekering. Je kunt kiezen uit periodes van 45, 60, 90, 120 en 180 dagen.

Het maakt dus uit hoe lang en hoe vaak je van plan bent weg te gaan in een jaar. Als je langer wegblijft dan 180 dagen heb je een speciale reisverzekering nodig. Je kunt een doorlopende reisverzekering afsluiten bij de meeste verzekeraars.

Een doorlopende reisverzekering met bagage- en wintersportdekking plus annuleringsverzekering kost zo’n €65 per persoon per jaar. Als je kiest voor een meer beperkte dekking, kan het al vanaf circa €25. De kosten hangen uiteindelijk af van de dekking die je kiest.

Dekking reisverzekering

De dekking van de reisverzekering verschilt per aanbieder maar komt in grote lijnen op hetzelfde neer. De basisdekking bevat vergoedingen in geval van ziekte en schade. Daarnaast kun je nog allerlei andere zaken meeverzekeren. Veel mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om hun bagage te verzekeren tegen diefstal en verlies. In geval van diefstal dien je wel ter plaatste aangifte te doen.

Je kunt je ook nog aanvullend verzekeren voor geneeskundige kosten en ongevallen. Kijk goed of dit nodig is. In Europa ben je normaal gesproken al verzekerd middels je gewone ziektekostenverzekering. Of je je aanvullend verzekert is een afweging waarbij eigen risico en de aard van je reis een rol bij kunnen spelen.

Een reisverzekering geldt in principe niet in Nederland. Je kunt ook hier wel dekking voor kopen. Verder zijn er nog extra dekkingen voor bijvoorbeeld rechtsbijstand, geld en wintersport. Bepaal van te voren of je ze nodig hebt en of je er niet al op een andere manier voor bent verzekerd.

Als je van plan bent om te gaan bergbeklimmen of andere risicovolle activiteiten uitvoert is het belangrijk om na te gaan of je reisverzekering deze zaken ook dekt.

Een belangrijke dekking is nog de annuleringsverzekering. Hierbij krijg je je reissom vergoed als je onverhoopt niet op vakantie kunt. Hieraan zijn wel strenge regels verbonden: er moet echt iets aan de hand zijn. Een annuleringsverzekering kan je gemoedsrust geven maar bedenk ook hier of je het echt nodig hebt.

Autoverzekering in het buitenland

Je kunt je via sommige reisverzekeringen ook aanvullend verzekeren voor je auto op reis, bijvoorbeeld vervangend vervoer of  repatriëring. Bekijk altijd ook hoe de dekking is van je gewone autoverzekering.

Wat je in elk geval nodig hebt als je met de auto naar het buitenland gaat, is een groene kaart. Dit is je verzekeringsbewijs in het buitenland.  De groene kaart kun je aanvragen bij je verzekeringsmaatschappij en kost normaal gesproken niets extra. Op de groene kaart kun je zien in welke landen je auto is verzekerd. Normaal gesproken zijn dit de Europese landen.

Verzekeringen voor caravans en campers

Naast de gewone verzekeringen voor caravans en campers kun je je ook aanvullend verzekeren tegen buitenlands onheil.

Conclusie

Of je een reisverzekering neemt hangt erg af van je reisplannen en je behoefte aan zekerheid. Als je een weekendje naar de Ardennen gaat, kun je misschien wel zonder maar als je verder gaat of vaker of allebei dan kan het handig zijn dat je verzekerd bent van (financiële) hulp.

Voor mensen die regelmatig op vakantie gaan is een doorlopende reisverzekering een goed idee. Je regelt het  één  keer en hoeft er verder niet meer over te denken. Kijk wel goed naar de soorten dekking die je kiest (is de wintersport meeverzekerd?) en naar de lengte van de vakantieperiode die onder de reisverzekering valt.