Reizen en corona? Doe een PCR test

kaartjes barcelona

Reis je binnenkort naar het buitenland? Belangrijk om te weten is dat je voor veel landen tegenwoordig een PCR test moet doen. Met een negatieve test ontvang je een bewijs die je vervolgens bij de douane van bepaalde landen moet kunnen tonen. Wanneer je niet in het bezit bent van dit bewijs kom je het land niet in. Landen zoals China, Duitsland of Italië hebben deze regel al ingevoerd.  


Wat is een PCR test?

De PCR test staat ook wel voor Polymerase chain reaction test waarmee getest kan worden of je besmet bent met het coronavirus. Door middel van een wattenstaaf wordt er slijm afgenomen vanuit de neus en keel. Het afnemen van deze test kan een vervelend gevoel geven maar is binnen enkele minuten gedaan. Na de test wordt het afgenomen slijm naar een laboratorium gebracht waar het getest wordt op COVID-19. De resultaten zijn vaak binnen 24 tot 48 uur bekend. Met een negatieve wordt er een officieel document opgesteld met een non-COVID verklaring.


PCR test voor het reizen

Bij het reizen naar het buitenland is het tonen van een negatieve PCR test voor veel landen verplicht. Een test mag maximaal 72 uur oud zijn tijdens het inreizen van een land. Wanneer de uitslag van de test ouder is wordt deze ongeldig verklaart. Een PCR test voor reizen kan niet afgenomen worden bij de teststraat van de GGD. Dit heeft te maken met dat u geen officieel document ontvangt met de uitslag van de test. Een PCR test voor reizigers kan afgenomen worden bij onder andere health check center, vaccinaties op reis of PCRtest.nl.


Kosten PCR test

De afname van een PCR test is niet kosteloos. Een indiviudele afname kost bij de health check center ongeveer €100. Wanneer u met 2 tot 5 personen uit één huishouden of leefomgeving test zijn de kosten €60 per persoon. Bij het testen van meerdere personen tegelijk wordt er gebruik gemaakt van de pooling methode. Hierbij wordt het materiaal van alle personen verzameld in één testbuis en wordt daarna in één keer geanalyseerd in het laboratorium.