Teken en muggen

Als je op reis gaat kan je te maken krijgen met ongerief van muggen en teken.  

Teken
Teken komen in Europa steeds meer voor en worden ook in Nederland aangetroffen. Ze zitten met name in bossen en hoog gras en laten zich op je lichaam vallen. Daar bijten ze zich vast en voeden zich met bloed.

Het punt met teken is dat ze drager kunnen zijn van een virus dat bij mensen de ziekte van Lyme kan veroorzaken. De afgelopen jaren blijken steeds meer teken dit virus bij zich te dragen. Het is daarom belangrijk dat je een teek verwijdert binnen 24 uur nadat de teek zich op het lichaam heeft  geïnstalleerd. Dit kan met een speciale tekenpen. Die zorgt ervoor dat bij het verwijderen van de teek de kop niet in je lichaam achterblijft. Als je een teek binnen 24 uur verwijdert is de kans op besmetting met de ziekte van Lyme zeer klein*.

Controleer daarom in streken waar teken voorkomen regelmatig of je een teek op je lichaam hebt. Teken houden van zachte plekken op je lichaam zoals knieholten maar kunnen in principe overal zitten. Een teek lijkt wel wat op een klein spinnetje met een lijf ter grootte van een  speldenkop  en daaromheen kleine pootjes.

Als je met de ziekte van Lyme bent besmet, krijg je vaak een rode vlek in de vorm van een cirkel rond de plek waar de teek heeft gezeten. Dit is echter niet altijd het geval dus het uitblijven van een cirkel is geen zekerheid dat je niet bent geïnfecteerd. Raadpleeg een arts als je denkt dat je met Lyme besmet zou kunnen zijn.

Muggen
Muggen kom je overal tegen maar vooral waar het vochtig is. Naast vervelend gezoem kunnen ze steken wat een  allergische  reactie veroorzaakt: de muggenbult. Daarnaast zijn er in sommige warme landen muggen die malaria, dengue en gele koorts bij mensen kunnen overbrengen.

Als je vermoedt dat op je reisbestemming de mogelijkheid bestaat dat je met  één  van deze ziektes wordt besmet, controleer dan of je medicatie moet nemen voor je reis.  

Om de kans op muggensteken te verminderen kun je  allerlei  anti-muggenmiddelen gebruiken, variërend  van citronella tot deet. Deet is een zeer sterke anti-muggenstof die veel wordt gebruikt in de tropen.

Het kan handig zijn om een klamboe mee te nemen op je reis zodat je in elk geval tijdens je slaap niet wordt gestoken. Klamboes zijn er in alle soorten en maten, al dan niet  geïmpregneerd  met deet. Een goede klamboe hoeft niet duur te zijn maar belangrijk is in elk geval dat de gaatjes niet te groot zijn zodat er geen muggen door kunnen kruipen. Een goede klamboe is groot genoeg zodat je de uiteinden ver over elkaar kunt leggen om de ingang goed te kunnen afsluiten.

Als je bent gestoken kun je gebruik maken van middeltjes die de jeuk van de muggenbulten verminderen. Een bekend middel is Azaron.

* De informatie op deze pagina is opgesteld in samenwerking met Drs. T.B. van Witsen van de Schinkelapotheek te Amsterdam. Deze informatie is geen gezondheidsadvies en op deze pagina is onze disclaimer van toepassing. Raadpleeg bij medische vragen altijd een arts.