Reisbranche betaalt vliegtaks (nog) niet terug

€20 Miljoen. Dat is het bedrag aan vliegtaks dat door reisbureaus en vliegmaatschappijen is geïnd en terugbetaald zou moeten worden. Maar dat gebeurt vooralsnog niet.

Het gaat om vliegtaks die door reizigers is betaald voor vluchten na 1 juli 2009. Eind maart werd besloten om de gehate vliegtaks af te schaffen na 1 juli.

Dat betekende dat reizigers die al een vliegreis hadden geboekt met vertrek na 1 juli de betaalde vliegtaks terug zouden moeten krijgen. De vliegtaks was €11,25 voor Europese en €45 voor verre vluchten. Operators als Tui en…

€20 Miljoen. Dat is het bedrag aan vliegtaks dat door reisbureaus en vliegmaatschappijen is  geïnd  en terugbetaald zou moeten worden. Maar dat gebeurt vooralsnog niet.

Het gaat om vliegtaks die door reizigers is betaald voor vluchten na 1 juli 2009. Eind maart werd besloten om de gehate vliegtaks af te schaffen na 1 juli. Dat betekende dat reizigers die al een vliegreis hadden geboekt met vertrek na 1 juli de betaalde vliegtaks terug zouden moeten krijgen. De vliegtaks was €11,25 voor Europese en €45 voor verre vluchten.

De grote touroperators zoals TUI en OAD kwamen snel met persberichten dat zij de vliegtaks direct zouden afschaffen. Ook mensen die al een vlucht hadden geboekt zouden hun geld terugkrijgen volgens de reisorganisaties.

Maar nu blijkt volgens De Telegraaf dat het terugbetalen niet gebeurt omdat volgens de reissector de administratieve rompslomp te groot is en het allemaal te veel zou kosten. De reisorganisaties wijzen nu naar de regering. Zij zeggen dat Den Haag voor de administratieve kosten moet opdraaien omdat de regering de vliegtaks heeft ingevoerd en binnen een jaar alweer heeft afgeschaft.

De €20 miljoen aan  geïncasseerde  vliegtaks in het bezit van vliegmaatschappijen en reisorganisaties is betaald door zo’n 700.000 reizigers (Nederlanders en buitenlanders) voor vliegreizen na 1 juli vanaf een Nederlands vliegveld.  De ANVR, de overkoepelende organisatie van de reisbranche, heeft gezegd dat het geld moet worden terugbetaald.

Op deze site heb ik ook een aantal reacties ontvangen van mensen die hun ticket al hadden geboekt maar die  moeilijkheden  hebben om de vliegtaks weer terug te krijgen van hun reisbureau of vliegmaatschappij.

De reisbranche wil dus niet voor de kosten van het retourneren van de vliegtaks opdraaien en probeert de rekening naar de overheid door te schuiven. Hoewel het wel te begrijpen is dat de toch al getroffen reissector weinig zin heeft in hoge extra kosten, is dit gesteggel voor reizigers die hun vliegtaks terug willen wel behoorlijk vervelend. Om de krachten van de reizigers te bundelen is er een web site gestart die onterecht betaalde vliegtaks  gezamenlijk  wil terugvorderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.