Uitleg reisadviezen


Op opreis.nl staan reisadviezen voor belangrijke vakantielanden. De reisadviezen op deze website zijn ingedeeld in een aantal standaard classificaties met een korte toelichting.

Deze reisadviezen zijn afkomstig van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken baseert haar reisadviezen op informatie van Nederlandse ambassades en/of consulaten. Waar mogelijk wordt het reisadvies afgestemd met adviezen van andere EU-landen.

Op deze pagina geven we een korte toelichting op de verschillende classificaties die het ministerie gebruikt. Bij het plannen van een reis kun je hiermee rekening houden.

Sinds juli 2014 gebruikt het ministerie van Buitenlands Zaken een nieuwe classificatie voor haar reisadviezen. Vanaf nu wordt er gerbuik gemaakt van vier kleurcodes: groen, geel,oranje en rood. Deze nieuwe indeling moet de reisadviezen toegankelijker maken.

Overzicht en uitleg kleurcodes reisadviezen

Groen. Geen bijzondere veiligheidsrisico’s
Land met veiligheidsrisico’s die vergelijkbaar zijn met wat u in Nederland gewend bent. Wees zo waakzaam als u dat ook in Nederland bent.

Geel. Veiligheidsrisico’s
Land of gebied met veiligheidsrisico’s die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u daarop voor en let extra op.

Oranje. Alleen noodzakelijke reizen
Een land of gebied met ernstige veiligheidsrisico’s waardoor voor reizigers gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken is om alleen af te reizen als dat echt noodzakelijk is. Bereid een reis zeer goed voor.

Rood. Niet reizen
Ernstige veiligheidsrisico’s waardoor levensbedreigende situaties kunnen ontstaan. Het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken is om hier niet heen te reizen.

De verantwoordelijkheid om wel of niet naar een gebied af te reizen wordt door het ministerie nadrukkelijk gelegd bij de reiziger. Maak dus altijd zelf een afgewogen beslissing om wel of niet te reizen.

Overzicht en toelichting voormalige classificaties reisadviezen

Geen bijzondere veiligheidsrisico’s
Waakzaamheid betrachten
Extra waakzaamheid betrachten
Er zijn onveilige gebieden
Niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden
Alle reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden
Niet-essentiële reizen worden ontraden
Alle reizen worden ontraden

Geen bijzondere veiligheidsrisico’s
De meeste bezoeken kunnen probleemloos worden afgelegd. De mate van veiligheidsrisico’s is hetzelfde als in Nederland.

Waakzaamheid betrachten
Veiligheidsrisico†™s zijn weliswaar aanwezig, maar er zijn geen concrete aanwijzingen dat de reiziger hiervan hinder zal ondervinden. Dit is een classificatie die voor veel landen wordt afgegeven, ook voor bijvoorbeeld Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Extra waakzaamheid betrachten
Veiligheidsrisico†™s zijn aanwezig, maar er zijn geen concrete aanwijzingen dat de reiziger hiervan hinder zal ondervinden.

Er zijn onveilige gebieden
Indien er bepaalde gebieden in een land als onveilig worden aangemerkt, kan dit tot gevolg hebben dat er voor deze gebieden een zwaarder reisadvies wordt afgegeven dan voor de rest van het land.

Niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden
Dit advies wordt afgegeven bij een een verhoogd veiligheidsrisico in een bepaald gebied. Stel uzelf de vraag of een reis naar dit gebied verantwoord en noodzakelijk is. Als u toch naar het gebied afreist voor essentiële doeleinden, is een zorgvuldige voorbereiding van de reis noodzakelijk.

Alle reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden
Dit advies wordt gegeven als er sprake is van aanwijsbare veiligheidsrisico†™s in een bepaald gebied, waardoor voor de reiziger een acute levensbedreigende situatie bestaat.

Niet-essentiële reizen worden ontraden
Dit advies wordt afgegeven bij een een verhoogd veiligheidsrisico in een bepaald land. Stel uzelf de vraag of een reis naar dit gebied verantwoord en noodzakelijk is. Als u toch naar het gebied afreist voor essentiële doeleinden, is een zorgvuldige voorbereiding van de reis noodzakelijk.

Alle reizen worden ontraden
Dit advies wordt gegeven als er sprake is van aanwijsbare veiligheidsrisico’s in een land (bijvoorbeeld een oorlogssituatie), waardoor voor de reiziger een acute levensbedreigende situatie bestaat.

Disclaimer
We proberen de reisadviezen op deze site actueel te houden maar raden je aan altijd ook het hele reisadvies op de site van het ministerie te bekijken. Dit kan ook via de link op de pagina van het reisadvies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.