Reisadvies Turkije


Voor Turkije geeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken het volgende reisadvies:

“Sinds 11 maart 2017 zijn er diplomatieke spanningen tussen Turkije en Nederland. Wees in heel Turkije alert en mijd samenscholingen en drukke plaatsen.“.

Wat betekent dit reisadvies?
Dit reisadvies is bijgewerkt op: 12/03/2017

Reisadvies Turkije:

Sinds 11 maart 2017 zijn er diplomatieke spanningen tussen Turkije en Nederland. Vooral op sociale media worden zeer kritische uitlatingen over Nederland en zijn inwoners gedaan. De Turkse minister-president verklaart dat dit geen invloed heeft op bezoekende Nederlanders. Wees in heel Turkije alert en mijd samenscholingen en drukke plaatsen.

Tijdens nieuwjaarsnacht vond een aanslag plaats op een populaire nachtclub in Istanbul. Hierbij zijn tenminste 39 doden en tientallen gewonden gevallen. Het merendeel van de slachtoffers kwam uit het buitenland.

Op 19 december 2016 is in Ankara, tijdens de opening van een foto expositie, de Russische ambassadeur dood geschoten. Op 17 december 2016 vond bij de Erciyes Universiteit in Kayseri een aanslag plaats op een bus met militair personeel. Hierbij zijn tenminste 13 doden en 48 gewonden gevallen. Op 10 december 2016 vond een in Istanbul een dubbele aanslag plaats nabij het Besiktas voetbal stadion. Daarbij zijn tenminste 44 doden en gewonden gevallen.

De poging tot staatsgreep in Turkije van 15-16 juli 2016 is mislukt. De rust in Ankara en Istanbul is goeddeels teruggekeerd. Maar de situatie in het hele land blijft onvoorspelbaar.

De Turkse overheid heeft per 21 juli 2016 de noodtoestand ingesteld. Deze is nog steeds van kracht.

Reis niet naar het grensgebied met Syrië en Irak.

Bij reizen in oostelijk Turkije wordt geadviseerd waakzaamheid te betrachten. Vanwege de burgeroorlog in Syrië en aanhoudende gevechten langs de Turks-Syrische grens worden alle reizen in het grensgebied met Syrië ten zeerste ontraden. Turks grondgebied is meermaals beschoten waarbij doden en gewonden zijn gevallen. Verder bestaat er kans op ontvoeringen.

Nederlandse reizigers naar Turkije hebben een visum voor Turkije nodig.

Visum Turkije aanvragen

Lees hier het volledige reisadvies van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.