Regulering toerisme Antarctica

 Op initiatief van de VS, heeft een aantal landen afspraken gemaakt die het toerisme naar Antarctica moeten beperken.

De 28 landen die zijn aangesloten bij het Antarctica Treaty willen met de maatregelen het kwetsbare ecosysteem van Antarctica beschermen.

Het toerisme naar de zuidpool is de afgelopen jaren sterk gestegen. In 1993 gingen er nog zo’n 6.500 toeristen, vorig seizoen waren dat er al 45.000.

De schepen die voor de cruises worden gebruikt zijn niet altijd even betrouwbaar. Vaak worden er oude Europese of Russische schepen gebruikt en velen zijn eigenlijk niet geschikt voor het varen in wateren met ijsschotsen.  

Vorig jaar vonden er twee grote ongelukken plaats en waren er volgens de autoriteiten tientallen kleine problemen. In 2007 zonk het schip de MS Explorer met 300 passagiers aan boord. Iedereen kon toen overigens worden gered.  Er zijn nu dan ook voorstellen gedaan om de veiligheid van de cruiseschepen te vertbeteren.

In het nieuwe voorstel staat een maximale grootte voor cruiseschepen in het zuidpoolgebied van 500 passagiers. Ook is afgesproken dat er nog maar 100 mensen tegelijkertijd van boord mogen om op Antarctica aan land te gaan.

De afspraken die zijn gemaakt moeten nog wel door de deelnemende landen worden ondertekend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.